Pergi ke kandungan

Hormon tiroid

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Hormon tiroid ialah sebarang hormon yang dihasilkan dan dikeluarkan oleh kelenjar tiroid iaitu triiodotironina (T3) dan tiroksina (T4). Ia adalah hormon berasaskan asid amino, tirosina, yang bertanggungjawab terutamanya bagi pengawalan metabolisme. T3 dan T4 sebahagiannya terdiri daripada iodin. Kekurangan iodin menyebabkan pengurangan pengeluaran T3 dan T4, membesarkan tisu tiroid dan akan menyebabkan penyakit yang dikenali sebagai goiter ringkas.

Bentuk utama hormon tiroid dalam darah ialah T4, dengan separuh hayat sekitar satu minggu,[1] lebih lama daripada T3.[2] Dalam manusia, nisbah T4 kepada T3 yang dilepaskan ke dalam darah adalah lebih kurang 14:1.[3] T4 ditukar kepada T3 aktif (tiga hingga empat kali lebih kuat daripada T4) dalam sel oleh deiodinase (5'-deiodinase). Ini selanjutnya diproses melalui dekarboksilasi dan deiodinasi untuk menghasilkan iodotironamina (T1a) dan thironamina (T0a). Ketiga-tiga isoform deiodinase adalah enzim yang mengandungi selenium, dan oleh itu, selenium dalam pemakanan adalah penting dalam pengeluaran T3.

Ahli kimia Amerika Edward Calvin Kendall bertanggungjawab bagi pengasingan tiroksina pada tahun 1915.[4] Pada tahun 2020, levotiroksina, bentuk tiroksina buatan, merupakan ubat kedua yang paling banyak diberi di Amerika Syarikat, dengan lebih daripada 98 juta preskripsi.[5][6] Levothyroxine berada dalam Senarai Ubat Penting Pertubuhan Kesihatan Sedunia.[7]

Fungsi[sunting | sunting sumber]

Hormon tiroid bertindak pada hampir setiap sel dalam badan. Ia bertindak untuk meningkatkan kadar metabolisme basal, menjejaskan sintesis protein, membantu mengawal pertumbuhan tulang panjang (sinergi dengan hormon pertumbuhan) dan kematangan saraf, dan meningkatkan kepekaan badan terhadap katekolamina (seperti adrenalin) dengan permisif.[8] Hormon tiroid adalah penting dalam perkembangan dan pembezaan yang betul bagi semua sel tubuh manusia. Hormon ini juga mengawal metabolisme protein, lemak dan karbohidrat, mempengaruhi cara sel manusia menggunakan sebatian bertenaga. Mereka juga merangsang metabolisme vitamin. Banyak rangsangan fisiologi dan patologi mempengaruhi sintesis hormon tiroid.

Hormon tiroid membawa kepada penjanaan haba pada manusia. Walau bagaimanapun, tironamina berfungsi melalui beberapa mekanisme yang tidak diketahui untuk menghalang aktiviti neuron; ini memainkan peranan penting dalam kitaran hibernasi mamalia dan tingkah laku salin bulu pada burung. Satu kesan daripada pemberian tironamina ialah penurunan suhu badan yang teruk.

Penggunaan perubatan[sunting | sunting sumber]

Kedua-dua T3 dan T4 digunakan untuk merawat kekurangan hormon tiroid (hipotiroidisme). Kedua-duanya diserap dengan baik oleh perut, jadi boleh diberikan melalui mulut. Levotiroksina ialah nama farmaseutikal bagi versi buatan T4, yang dimetabolismekan lebih perlahan daripada T3, dan oleh itu, biasanya hanya memerlukan pengambilan sekali sehari. Hormon tiroid kering semula jadi berasal daripada kelenjar tiroid khinzir, dan merupakan rawatan hipotiroid "semula jadi" yang mengandungi 20% T3 dan kesan T2, T1 dan kalsitonin. Juga tersedia ialah gabungan sintetik T3 /T 4 dalam nisbah berbeza (seperti liotriks) dan ubat-ubatan tulen-T3 (INN: liothyronine). Natrium levotiroksina biasanya merupakan rawatan pertama yang dicuba. Sesetengah pesakit merasakan mereka lebih baik dengan hormon tiroid yang kering; walau bagaimanapun, ini berdasarkan bukti anekdot, dan ujian klinikal tidak menunjukkan sebarang faedah berbanding bentuk biosintetik.[9] Tablet tiroid dilaporkan mempunyai kesan yang berbeza yang boleh dikaitkan dengan perbezaan sudut kilasan yang mengelilingi tapak tindak balas molekul.[10]

Tironamina belum mempunyai kegunaan perubatan lagi, walaupun penggunaannya telah dicadangkan bagi induksi terkawal hipotermia, yang menyebabkan otak memasuki kitaran perlindungan; dalam hal ini, berguna dalam mencegah kerosakan semasa kejutan iskemia.

Tiroksina sintetik pertama kali berjaya dihasilkan oleh Charles Robert Harington dan George Barger pada 1926.

Formulasi[sunting | sunting sumber]

Struktur (S)-tiroksina (T4).
( S )-triiodotironina (T3, juga dipanggil liotironina).

Kebanyakan orang dirawat dengan levotiroksina, atau hormon tiroid sintetik yang serupa.[11][12][13] Polimorf yang berbeza bagi sebatian mempunyai keterlarutan dan potensi yang berbeza.[14] Selain itu, suplemen hormon tiroid semula jadi daripada tiroid kering haiwan masih tersedia.[13][15][16] Levotiroksina mengandungi T4 sahaja, dan oleh itu, sebahagian besarnya tidak berkesan untuk pesakit yang tidak dapat menukar T4 kepada T3.[17] Pesakit sebegini boleh memilih untuk mengambil hormon tiroid semula jadi kerana ia mengandungi campuran T4 dan T3,[13][18][19] atau sebagai alternatif, mengambil bahan tambahan dengan rawatan T 3 sintetik.[20] Dalam kes ini, liotironina sintetik lebih disukai kerana perbezaan potensi antara produk tiroid semula jadi. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa terapi campuran memberi manfaat kepada semua pesakit, tetapi penambahan liotironina mengandungi kesan sampingan tambahan, dan ubat harus dinilai secara individu.[21] Sesetengah jenama hormon tiroid semula jadi diluluskan oleh FDA, tetapi ada yang tidak.[22][23][24] Hormon tiroid biasanya diterima dengan baik.[12] Hormon tiroid biasanya tidak berbahaya kepada wanita hamil atau ibu menyusu, tetapi harus diberikan di bawah pengawasan doktor. Malah, jika seorang wanita yang mengalami hipotiroidisme tidak dirawat, bayinya berisiko lebih tinggi untuk mengalami kecacatan kelahiran. Apabila hamil, wanita yang mempunyai tiroid yang lemah juga perlu meningkatkan dos hormon tiroidnya.[12] Satu pengecualian ialah hormon tiroid mungkin memburukkan lagi keadaan jantung, terutamanya pada pesakit yang lebih tua; oleh itu, doktor boleh memberi pesakit dos yang lebih rendah dahulu dan meningkat sehingga dos yang lebih besar untuk mengelakkan risiko serangan jantung.[13]

Metabolisme tiroid[sunting | sunting sumber]

Pusat[sunting | sunting sumber]

Hormon tiroid (T4 dan T3) dihasilkan oleh sel folikel kelenjar tiroid dan dikawal oleh TSH yang dibuat oleh tirotrop di kelenjar pituitari anterior. Kesan T4 in vivo dimediasi melalui T3 (T4 ditukar kepada T3 dalam tisu sasaran). T3 adalah tiga hingga lima kali lebih aktif daripada T4.

Tiroksina (3,5,3′,5′-tetraiodotironina) dihasilkan oleh sel folikel kelenjar tiroid. Ia dihasilkan sebagai pelopr tiroglobulin (ini tidak sama dengan globulin pengikat tiroksina TBG), yang dibelah oleh enzim untuk menghasilkan T4 aktif.

Peredaran dan pengangkutan[sunting | sunting sumber]

Kebanyakan hormon tiroid yang beredar dalam darah terikat terhadap protein pengangkut, dan hanya sebahagian kecil yang tidak terikat dan aktif. Oleh itu, mengukur kepekatan hormon tiroid bebas adalah penting untuk diagnosis, manakala mengukur jumlah tahap boleh mengelirukan.

Walaupun bersifat lipofilik, T3 dan T4 melintasi membran sel melalui pengangkutan pengantara pembawa yang bergantung kepada ATP.[25]

Penyakit berkaitan[sunting | sunting sumber]

Kedua-dua kelebihan dan kekurangan tiroksin boleh menyebabkan gangguan kesihatan.

 • Hipertiroidisme (seperti penyakit Graves) ialah sindrom klinikal yang disebabkan oleh lebihan tiroksin bebas, triiodotironina atau kedua-duanya dalam badan. Ia adalah gangguan lazim yang menjejaskan kira-kira 2% wanita dan 0.2% lelaki. Istilah tirotoksikosis sering digunakan secara sinonim dengan hipertiroidisme, tetapi terdapat perbezaan yang ketara. Walaupun tirotoksikosis juga merujuk kepada peningkatan dalam hormon tiroid yang beredar, ia boleh disebabkan oleh pengambilan tablet tiroksina atau tiroid yang terlalu aktif, manakala hipertiroidisme merujuk semata-mata kepada tiroid yang terlalu aktif.
 • Hipotiroidisme (contohnya tiroiditis Hashimoto) ialah kes di mana terdapat kekurangan tiroksina, triiodotironina, atau kedua-duanya.
 • Kemurungan klinikal kadangkala boleh disebabkan oleh hipotiroidisme.[26] Beberapa kajian[27] telah menunjukkan bahawa T3 ditemui dalam persimpangan sinaps, dan mengawal jumlah dan aktiviti serotonin, norepinefrina, dan asid γ-aminobutirik (GABA) dalam otak.
 • Keguguran rambut kadangkala boleh dikaitkan dengan masalah T3 dan T4. Kitaran pertumbuhan rambut yang normal mungkin terjejas sehingga mengganggu pertumbuhan rambut.
 • Kedua-dua kelebihan dan kekurangan tiroid boleh menyebabkan gangguan kardiovaskular atau memburukkan keadaan sedia ada.[28] Hubungan antara lebihan dan kekurangan hormon tiroid pada keadaan seperti aritmia, kegagalan jantung, dan penyakit vaskular aterosklerotik, dan telah dihuraikan selama hampir 200 tahun.[29][28]

Kelahiran pramatang boleh mengalami gangguan perkembangan saraf akibat kekurangan hormon tiroid ibu, ketika tiroid mereka sendiri tidak dapat memenuhi keperluan selepas bersalin.[30] Dalam kehamilan biasa juga, tahap hormon tiroid ibu yang mencukupi adalah penting untuk memastikan ketersediaan hormon tiroid kepada janin dan otaknya yang sedang berkembang.[31] Hipotiroidisme kongenital berlaku dalam setiap 1 dalam 1600–3400 bayi baru lahir dengan kebanyakannya dilahirkan tanpa gejala, dan mengalami gejala berkaitan dalam minggu-minggu selepas kelahiran.[32]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "How long does thyroxine stay in your system?". Drugs.com. Dicapai pada 6 Ogos 2022.
 2. ^ Irizarry, Lisandro (23 April 2014). "Thyroid Hormone Toxicity". Medscape. WedMD LLC. Dicapai pada 2 Mei 2014.
 3. ^ "Thyroidal and peripheral production of 3,5,3′-triiodothyronine in humans by multicompartmental analysis". The American Journal of Physiology. 258 (4 Pt 1): E715–E726. April 1990. doi:10.1152/ajpendo.1990.258.4.E715. PMID 2333963.
 4. ^ "1926 Edward C Kendall". American Society for Biochemistry and Molecular Biology. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Mac 2012. Dicapai pada 4 Julai 2011.
 5. ^ "The Top 300 of 2020". ClinCalc. Dicapai pada 7 Oktober 2022.
 6. ^ "Levothyroxine - Drug Usage Statistics". ClinCalc. Dicapai pada 7 Oktober 2022.
 7. ^ World Health Organization (2019). World Health Organization model list of essential medicines: 21st list 2019. Geneva: World Health Organization. hdl:10665/325771. WHO/MVP/EMP/IAU/2019.06. License: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.
 8. ^ Shahid, Muhammad A.; Ashraf, Muhammad A.; Sharma, Sandeep (2022), "Physiology, Thyroid Hormone", StatPearls, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing, PMID 29763182, dicapai pada 2022-08-18
 9. ^ "Thyroxine-triiodothyronine combination therapy versus thyroxine monotherapy for clinical hypothyroidism: meta-analysis of randomized controlled trials". The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 91 (7): 2592–2599. Julai 2006. doi:10.1210/jc.2006-0448. PMID 16670166.
 10. ^ "Thyroid hormones--From Crystal Packing to Activity to Reactivity". Angewandte Chemie. 54 (44): 12856–12858. Oktober 2015. doi:10.1002/anie.201506919. PMID 26358899.
 11. ^ Robert Lloyd Segal, MD Endocrinologist
 12. ^ a b c "preferred thyroid hormone --Levothyroxine Sodium (Synthroid, Levoxyl, Levothroid, Unithroid)". MedicineNet.com. Dicapai pada 27 Mac 2009.
 13. ^ a b c d "Hypothyroidism Causes, Symptoms, Diagnosis, Treatment Information Produced by Medical Doctors". MedicineNet.com. Dicapai pada 27 Mac 2009.
 14. ^ "Structure Elucidation and Characterization of Different Thyroxine Polymorphs". Angewandte Chemie. 54 (37): 10833–10837. September 2015. doi:10.1002/anie.201505281. PMID 26213168.
 15. ^ "Thyroid hormone treatment: new insights into an old therapy". JAMA. 261 (18): 2694–2695. May 1989. doi:10.1001/jama.1989.03420180118042. PMID 2709547.
 16. ^ "Synthetic Thyroxine vs Desiccated Thyroid -Reply (citing Cooper, DS, above)". JAMA: The Journal of the American Medical Association. 291 (12): 1445. 2004. doi:10.1001/jama.291.12.1445-b.
 17. ^ "Thyroid hormone replacement therapy". Hormone Research. 56 (Suppl 1): 74–81. 2001. doi:10.1159/000048140. PMID 11786691.
 18. ^ "Armour Thyroid", Retrieved on 1 April 2009
 19. ^ "Nature-Throid", Retrieved on 1 April 2009
 20. ^ Liothyronine
 21. ^ "Treatment of hypothyroidism with levothyroxine or a combination of levothyroxine plus L-triiodothyronine". Best Practice & Research. Clinical Endocrinology & Metabolism. 29 (1): 57–75. Januari 2015. doi:10.1016/j.beem.2014.10.004. PMID 25617173. |hdl-access= requires |hdl= (bantuan)
 22. ^ "Thyroid Information" Diarkibkan 27 Februari 2012 di Wayback Machine, Retrieved on 27 Mac 2009
 23. ^ "Desiccated thyroid in a nutritional supplement". The Journal of Family Practice. 38 (3): 287–288. Mac 1994. PMID 8126411.
 24. ^ "Nature-Throid" Diarkibkan 15 Februari 2009 di Wayback Machine, Retrieved on 1 April 2009
 25. ^ "Plasma membrane transport of thyroid hormones and its role in thyroid hormone metabolism and bioavailability". Endocrine Reviews. 22 (4): 451–476. August 2001. doi:10.1210/edrv.22.4.0435. PMID 11493579.
 26. ^ "The role of thyroid hormones in depression". European Journal of Endocrinology. 138 (1): 1–9. Januari 1998. doi:10.1530/eje.0.1380001. PMID 9461307.
 27. ^ "Thyroid hormones as neurotransmitters". Thyroid. 6 (6): 639–647. December 1996. doi:10.1089/thy.1996.6.639. PMID 9001201.
 28. ^ a b Cappola, Anne R.; Desai, Akshay S.; Medici, Marco; Cooper, Lawton S.; Egan, Debra; Sopko, George; Fishman, Glenn I.; Goldman, Steven; Cooper, David S. (2019). "Thyroid and Cardiovascular Disease". Circulation. 139 (25): 2892–2909. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.118.036859. PMC 6851449. PMID 31081673.
 29. ^ Parry CH. Elements of Pathology and Therapeutics, Being the Outlines of a Work. Bath, England: R. Cruttwell, 1815.
 30. ^ "Role of late maternal thyroid hormones in cerebral cortex development: an experimental model for human prematurity". Cerebral Cortex. 20 (6): 1462–1475. Jun 2010. doi:10.1093/cercor/bhp212. PMC 2871377. PMID 19812240. Unknown parameter |displayauthors= ignored (bantuan)
 31. ^ "Association of maternal thyroid function during early pregnancy with offspring IQ and brain morphology in childhood: a population-based prospective cohort study". The Lancet. Diabetes & Endocrinology. 4 (1): 35–43. Januari 2016. doi:10.1016/s2213-8587(15)00327-7. PMID 26497402. Unknown parameter |displayauthors= ignored (bantuan); |hdl-access= requires |hdl= (bantuan)
 32. ^ "Genetics of normal and abnormal thyroid development in humans". Best Practice & Research. Clinical Endocrinology & Metabolism. 28 (2): 133–150. Mac 2014. doi:10.1016/j.beem.2013.08.005. PMID 24629857.