Hospital Tengku Ampuan Afzan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Hospital Tengku Ampuan Afzan
Kerajaan
Logo Hospital Tengku Ampuan Afzan.jpg
Tengku Ampuan Afzan Hospital.JPG
Geografi
LokasiKuantan, Pahang,  Malaysia
Organisasi
PembiayaanAwam
JenisDaerah
Perkhidmatan
Jabatan kecemasanYa
Sejarah
Diasaskan1983
Pautan
Laman sesawanghttp://htaa.moh.gov.my/

Hospital Tengku Ampuan Afzan merupakan sebuah hospital di Kuantan, Pahang. Hospital ini turut digunakan oleh pelajar UIAM kampus Kuantan untuk membuat kajian atau praktikal.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Perkhidmatan Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) bermula pada tahun 1904, sebagai sebuah Hospital Daerah Kuantan yang dikenali sebagai Rumah Sakit Umum Kuantan. Hospital ini telah dinaikkan taraf kepada Hospital Besar pada tahun 1955 setelah bandar Kuantan diistiharkan sebagai ibu negeri Pahang. Bangunan HTAA yang ada sekarang dibina di atas tapak yang sama seluas 40.1 ekar.

Lokasi[sunting | sunting sumber]

Hospital ini terletak berhampiran Taman Esplanade iaitu berhadapan dengan Sungai Kuantan. Hospital ini terletak di Jalan Tanah Putih yang menghala ke Gambang.

Alamat[sunting | sunting sumber]

Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) Jalan Tanah Putih 25100 Kuantan
Pahang Darul Makmur,
Malaysia
No. Telefon : 09-5133333
No. Fax : 09-5142712

Perasmian[sunting | sunting sumber]

Hospital ini telah dirasmikan oleh KDYMM Sultan Pahang, Sultan Haji Ahmad Shah pada 3 November 1995. Pada majlis tersebut, KDYMM Tuanku telah perkenan duli menamakan hospital ini sebagai Hospital Tengku Ampuan Afzan.

Objektif[sunting | sunting sumber]

Untuk menyediakan perkhidmatan perubatan yang cekap, berkemampuan dan saksama kepada semua golongan masyarakat melalui penggunaan teknologi yang sesuai serta memenuhi kehendak alam sekitar dan kehendak pelanggan; dengan penekanan kepada kualiti, inovasi, promosi kesihatan dan menghormati harga diri serta menggalakkan tanggungjawab individu dan penyertaan komuniti terhadap kehidupan yang berkualiti; bagi mencapai wawasan Malaysia sebagai sebuah negara yang mempuyai individu, keluarga dan masyarakat yang sihat.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]