Hotel Langham

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Hotel Langham pada 2005

Hotel Langham, London adalah salah satu jenis hotel tradisional yang terbesar dan terkenal di London. Ia terletak di daerah Marylebone dan memandangkan Tempat Portland terhadap Taman Regent. Ia adalah sebuah anggota konsortium pemasaran Hotel Utama di Dunia.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Hotel Langham dibinakan antara tahun 1863 dan 1865 pada kos £300,000. Ia kedmuan menjadi hotel terbesar dan termoden di bandar, mencirikan seratus closet air, tiga puluh enam bilik mandi dan lif hydraulic pertama di England. Upacara pembukaan telah dipersembahkan oleh Putera Wales. Selepas syarikat asalnya dibubarkan selepas suatu kemerosotan ekonomi, pengurusan baru memperolehi oleh dengan sedikit lebih daripada setengah apa yang ia telah dibelanjakan untuk membina hotel, dan ia kemudian menjadi suatu kemajuaan perdagangan. Pada 1870 seorang pegawai Kesatuan bernama James Sanderson telah dilantik sebagai pengurus umum dan hotel membangunkan klientel Amerika yang memanjang, yang termasuk Mark Twain dan jutawati kedekut, Hetty Green. Ia juga dipatronise oleh the likes of Napoleon III, Oscar Wilde, Antonín Dvořák, dan Arturo Toscanini. Lampu elekrik telah dipasang di pintu masuk dan halaman di exceptionally early date of 1879, and cerita-cerita set Sherlock Holmes Arthur Conan Doyle seperti A Scandal in Bohemia dan The Sign of Four separuhnya di Langham. Kemudian tetamu-tetamu selebriti termasuk Noel Coward, Wallis Simpson, Don Bradman dan Maharaja Haile Selassie dari Ethiopia.

Langham dilanda teruk oleh Great Depression dan para pemilik cuba untuk menjual tempat ini ke BBC, tetapi Broadcasting House telah dibina di sebarang jalan. Sewaktu Perang Dunia II hotel telah digunakan sebahagiannya oleh Tentera dan kemudian telah dirosak oleh bom dan terpaksa tutup. Selepas perang, ia diduduki oleh BBC sebagai penginapan sampingan ke Broadcasting House, dan korporasi itu membelinya secara langsung pada 1965. Dewan tari-menarinya menjadi perpustakaan perakaman BBC dan aturcara seperti The Goon Show telah dirakamkan di situ. Pada 1980 BBC secara tidak berjaya memohon untuk izin rancangan untuk merobohkan bangunan dan menggantikannya degan sebuah pembinaan pejabat direka bentuk oleh Norman Foster. Pada 1986 ia telah dijual ke Kumpulan Ladbroke untuk £26 juta, yang mana membeli bisnes Hilton bukan-AS pada 1987 dan akhirnya membuka semula hotel sebagai Langham Hilton pada 1991 selepas suatu pembersihan £100 juta. Pemilik-pemilik baru mengembangkan hotel dan mnenjalankan pembersihan lain d antara 1998 dan 2000. Ia ada hampir lima ratus bilik dan suite.

Apabila Langham dibuka semula pada 1991, ia sekali lagi menjadi tuan rumah kerabat diraja, termasuk HRH Diana, Putera Wales, HRH The Duke of Edinburgh dan Duchess of Kent. Para selebriti masih berkerumun ke hotel ini seperti mereka telah lakukan pada zaman Victoria, bersamaan dengan ahli politik, brass tinggi BBC, para mogul bisnes dan para raja media.

The Hotel today[sunting | sunting sumber]

Hotel ini sekarang sebahagian dari Hotel Langham Antarabangsa (berasas di Hong Kong), dan adalah kapal laksamana hotel kumpulan tersebut. Hoel ini mempunyai sebuah pengelasan lima bintang dan mengandungi 425 bilik tidur. Bilik-bilik Eksekutif direka bentuk untuk Langham oleh Harrods dari Knightsbridge.

Ia adalah suatu jalan tiga minit dari stesen Bawah tanah Sirkas Oxford Underground dan terletak di daerah teater West End dan berhampiran dengan Soho.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]