Hotel Savoy

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

:Rencana ini adalah berkaitan dengan Hotel Savoy di London. Untuk kegunaan lain, lihat pula Savoy (myahkekaburan).

Savoy-Logo.png
Savoy Hotel, London.jpg
Ketinggian hadapan
Maklumat umum
LokasiLondon, United Kingdom
Dibuka padaOgos 6 1889
PemilikHotel dan Tempat peranginan Fairmont
PengurusanHotel dan Tempat peranginan Fairmont
Reka bentuk dan pembinaan
ArkitekThomas Edward Collcutt
PemajuRichard D'Oyly Carte
Maklumat lain
Bilangan bilik263
Laman web
www.fairmont.com/Savoy

Hotel Savoy merupakan sebuah hotel lime bintang dan terletaknya di Strand, di Bandar Westminster di pusat London yang dibuka pada Ogos 6 1889. Hotel ini kekal menjadi salah satu hotel terprestij dan mewah London, dengan 263 bilik dan pemandangan panoramic Sungai Thames.[1]

Dari Disember 2007, hotel ini akan ditutup selama 18 bulan untuk renovasi luas.[2]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Dibuka pada 1889, ia dibinakan oleh Richard D'Oyly Carte, pemilik Teater Savoy yang bersebelahan, dengan arkitek Thomas Edward Collcutt, yang juga merekabentukkan Dewan Wigmore. Namanya berasal dari Istana Savoy yang sekali menduduki tempat itu. Hotel ini dibinakan pada sebidang tanah bersebelahan dengan Teater Savoy, terdahulunya dibeli untuk membina sebuah penjana elektrik untuk teater yang mana adalah bangunan awam pertama di dunia yang dinyalakan oleh elektrik.

Savoy Hotel, Pintu masuk Strand, 1911

Pengurus pertama hotel adalah César Ritz, yang kemudiannya menjadi penubuh Hotel Ritz. Sir Arthur Sullivan berada dalam Badan Pengarah. Keluarga D'Oyly Carte berterusan untuk mengoperasikan hotel melalui hidup anak lelaki Richard, Rupert D'Oyly Carte, dan telah diambil alih oleh anak perempuannya, Dame Bridget D'Oyly Carte.

Pada 2005, Savoy telah dibeli oleh Hotel Fairmont dan Tempat penginapan Kanada dari Maybourne Hotel Group, bekasnya Kumpulan Savoy.

Pada Mei 2007, para pemilik baru mengumumkan bahawa hotel dalam keseluruhannya akan ditutup selama sekitar 16 bulan untuk melalui penyesuaian semula, nilai yang mana akan melebihi $200 j (£100 j). Hotel ditutup pada December 2007, dengan projek pembukaan semula bila-bila masa pada 2009.[3]

Tetamu masyhur[sunting | sunting sumber]

Beberapa tetamu masyhur telah tinggal di hotel. Kedua-duanya Claude Monet[4] dan James Whistler tinggal di hotel ini dan menghadapi pemandangan berlukis dari bilik mereka pada Sungai Thames. Bob Dylan tinggal di hotel pada 1965, dan memilem klip video Subterranean Homesick Blues di sebuah lorong bersebelahan. The Beatles dan Marilyn Monroe tinggal di sini. Pemenang hadiah Nobel ahli ekonomi Amartya Sen lebih suka hotel tersebut semasa tinggal di London. Juga, bila-bila dia berada di London, Richard Harris tinggal di Hotel Savoy.

Sebuah episod komedi televisyen Amerika Married with Children telah difilemkan di Savoy.

Restoran[sunting | sunting sumber]

Makan malam pada Malam Tahun Baru di Savoy, 1907

Restoran Savoy (kadangkala dirujukkan sebagai Savoy Grill) telah lama menjadi masyhur dengan tukang pemasak yang berdaya cipta. Dapurnya melihatkan penciptaan Peach Melba, dicipta untuk kemuliaan Dame Nellie Melba oleh tukang masak terkenal Perancis Auguste Escoffier. Pantai Melba juga di bersifat pada dapur hotel; ia dikatakan bahawa Dame Nellie memesankan roti bakar dan dihidangkan dengan beberapa keping yang secara luar biasa dan rangup dan hampir bakar, oleh kerana itu menciptakan sebuah masakan baru.

Elegant dining at the Savoy termasuk minum lewat petang, dan sarapan tengah hari Ahad yang sangat baik termasuk champagne bebas-menaglir, dan acara istimewa, seperti makan malam Malam Tahun Baru.

Kaspar, sebuah Basil Ionides berskulptur kucing alabaster hitam 3-kaki tinggi, digunakan sebagai seorang tetamu tambahan apabila makan tiga belas, untuk mengelakkan daripada nasib malang. He is given a full place setting.[5]

Savoy Court[sunting | sunting sumber]

Halaman Savoy adalah satu-satunya jalan di United Kingdom di mana kenderaan diperlukan untuk panduan di sebelah kanan[6]. Ini dikatakan bermula sejak hari-hari apabila seorang pemandu teksi akan mencapaikan lengannya di luar tingkap pintu pemandu untuk membuka pintu penumpang (yang membuka ke belakang dan mempunyai pemegang di hadapan), tanpa harus keluar dari teksinya sendiri[7]. (Sila lihat Kereta Hackney)

Buku koktel Savoy[sunting | sunting sumber]

Kulit buku koktel Savoy (ed. 1999)

Pada 1930 Hotel Savoy menerbitkan sebuah buku koktel, 'Buku Koktel Savoy' dengan resipi dikumpulkan oleh Harry Craddock dari Hotel Savoy, London dan 'hiasan' oleh Gilbert Rumbold. Buku ini telah kemudiannya diterbitkan semula beberapa kali; 1952, 1965, 1985, 1996 dan paling terkininya pada 1999 dengan sesetengah teks baru dan beberapa koktel baru ditambahkan oleh Peter Dorelli.[8]

Jeti Savoy[sunting | sunting sumber]

Jeti Savoy terletak berhampiran permukaan sungai ke hotel, tetapi ia tidak berkenaan dengan hotel. Ia adalah tempat perhentian di khidmat pengulang-alik Thames Clipper, menyambungkan Savoy dengan Bandaraya London, Dermaga Canary dan Greenwich melalui suatu khidmat bot sungai.

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http://www.fairmont.com/savoy URL dicapai pada 13 Jun 2007
  2. ^ Rencana pada renovasi Savoy
  3. ^ http://www.abtn.co.uk/Savoy_to_close_for_refurbishments URL accessed 13 Jun 2007
  4. ^ Tucker, Paul Hayes, Monet in the 90s: The Series Paintings, page 242. Museum of Fine Arts, Boston, 1989. ISBN 0-300-04659-6
  5. ^ Article about Kaspar the cat
  6. ^ http://www.driving.co.uk/4a2.html
  7. ^ http://www.guardian.co.uk/notesandqueries/query/0,5753,-1501,00.html Why does traffic entering and leaving the Savoy Hotel in London drive on the right?
  8. ^ http://realabsinthe.blogspot.com/2007/05/long-list-of-absinthe-cocktails_30.html 104 Details of 104 cocktails with absinthe from The Savoy Cocktail Book Retrieved 2 Julai 2007

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Penanam di tambak kebun di hadapan hotel

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 51°30′35″N, 0°07′12″W