Husky Alaska

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Husky Alaska
Seekor husky Alaska berumur enam tahun
Negara asalAmerika Syarikat (Alaska)
Trait
Berat Jantan 40–60 lb (18–27 kg)
Betina 35–48 lb (16–22 kg)
Bulu Pendek hingga sederhana
Warna Mana-mana warna dan tanda yang mungkin
Jangka hayat 10 hingga 15 tahun
Pengelasan dan piawaian
Tidak oleh mana-mana kelab kenel utama
Anjing (Canis lupus familiaris)

Husky Alaska (bahasa Inggeris: Alaskan husky) ialah satu jenis, atau kategori, anjing. Ia bukan baka tulen kerana tiada jenis pilihan bagi dan tiada had bagi keleluhurannya; ia hanya tertakrif mengikut tujuannya, iaitu sebagai anjing tarikan sangat cekap. Pengkhususan jenis wujud dalam kategori berkenaan, seperti anjing muatan (husky Sungai Mackenzie, malamut), anjing pemecut Alaska (eurohound), dan anjing jarak Alaska. Kebanyakan husky Alaska mempunyai telinga tajam dan ekor yang melingkar ke belakang, bererti bahawa ia lalu tergolong sebagai anjing jenis spits. Jangka hayat husky adalah sehingga 10 atau 15 tahun.

Husky Alaska mempunyai tanda genetik unik bagi tanda berdasarkan mikrosatelit yang lebih tekal daripada yang dijumpai pada malamut atau husky Siberia.

Husky Alaska ialah anjing tarikan pilihan untuk pertandingan pecut perlumbaan anjing tarikan kelas dunia. Tiada baka utara baka tulen boleh sepadan dengannya untuk laju lumba benar. Acara perlumbaan laju berpermintaan seperti Kejuaraan Amerika Utara Terbuka Fairbanks, Alaska dan Anchorage Fur Rendezvous setiap kali dimenangi oleh pasukan husky Alaska, atau husky Alaska bersilang dengan hound atau gundog. Hound dihargai kerana keliatan dan ketahanannya. Laju menang kerap berpurata lebih daripada 19 mph (31 km/j) selama tiga hari perlumbaan pada 20–30 bt (32–48 km) sehari.

Husky Alaska, yang memenuhi piawaian prestasi permintaan bagi perlumbaan kereta salji anjing kelas dunia, sangat bernilai. Anjing ketua perlumbaan aras tertinggi boleh bernilai sebanyak $10,000–$15,000. Husky Alaska yang gagal menemui piawaian prestasi bagi musher membiakbakakannya kerap dijual kepada musher yang kurang bersaing, membolehkannya untuk terus berlari.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

[1] [2]

  1. ^ "salinan arkib". Diarkibkan daripada yang asal pada 2013-12-26. Dicapai pada 2013-07-19.
  2. ^ http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1471-2156-11-71.pdf

Templat:Anjing tarikan