Unifi Sports

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Hypp Sports)
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
unifi Sports
NegaraMalaysia Malaysia
Kawasan siaranSeluruh negara
SloganIni Kami
Ibu pejabatCyberjaya, Selangor
Pengaturcaraan
BahasaBahasa Inggeris
Bahasa Melayu
Format gambar1080i HDTV (16:9)
Pemilikan
PemilikTelekom Malaysia Berhad
Saluran kembarDEGUP
Dunia Sinema
HyppInspirasi
HyppSensasi
Salam HD
Sejarah
Dilancarkan15 September 2012; 9 tahun yang lalu (2012-09-15)
Ditutup1 Julai 2017; 5 tahun yang lalu (2017-07-01) (HyppSports 4 HD)
1 Ogos 2018; 3 tahun yang lalu (2018-08-01) (HyppSports HD & HyppSports 2 HD)
1 Januari 2019; 3 tahun yang lalu (2019-01-01) (HyppSports 3 HD)
Nama dahuluHyppSports HD
Ketersediaan
IPTV
unifi TVSaluran 701-705 (HD)
Media penstriman
playTV@unifiPenstriman langsung
(Malaysia sahaja)

unifi Sports (dahulunya HyppSports HD) ialah perkhidmatan siaran acara sukan melalui televisyen yang disediakan oleh perkhidmatan IPTV berbayar, unifi TV.

Sejarah saluran[sunting | sunting sumber]

2012, 15 September: Rangkaian HyppSports HD dilancarkan. Saluran HyppSports 1 & 2 HD merupakan usaha sama ASN/Sports Illustrated untuk membawakan acara-acara sukan sukaramai dari Amerika Syarikat, khususnya NFL dan NASCAR. Manakala HyppSports 3 HD pula membawakan siaran langsung perlawanan bola sepak tempatan antarabangsa terulung seperti Bundesliga, International Champions Cup, dan unifi Liga Malaysia, serta acara sukan lain seperti Pirelli Malaysia Superbike Championship. Kesemuanya dipancarkan dalam bentuk gambar HD di HyppTV.

2018, 1 Februari: unifi TV dengan kerjasama Football Malaysia LLP (FMLLP) membawakan acara perlawanan bola sepak Liga Malaysia 2018 yang merangkumi unifi Liga Super Malaysia, unifi Piala Malaysia, 100Plus Liga Premier Malaysia, Piala Sumbangsih, dan Shopee Piala FA Malaysia. Kesemua perlawanan disiarkan secara langsung dalam HD di HyppSports 3 & 4 HD dan di aplikasi playTV@unifi – sekali gus ditawarkan secara percuma kepada semua pelanggan dan bukan pelanggan unifi TV.[1]

2018, 1 Ogos: Siaran saluran Sports Illustrated di HyppSports 1 & 2 HD telah ditamatkan kerana pembekal kandungan siaran telah menghentikan operasinya di negara-negara Asia Tenggara, termasuk Malaysia dan Singapura.

2019, 1 Januari: Keseluruhan siaran rangkaian HyppSports HD dibubarkan dengan penamatan siaran HyppSports 3 HD. Ini disebabkan oleh kekurangan kandungan sukan bermutu dan sambutan menggalakkan oleh para penonton.

2020, 28 Februari: Siaran saluran HyppSports HD dilancarkan semula, kini dijenamakan sebagai unifi Sports. unifi Sports merupakan penyiar rasmi acara sukan bola sepak tempatan Liga Malaysia secara langsung dan percuma untuk semua rakyat Malaysia melalui aplikasi playTV@unifi dan di YouTube rasmi unifi.

2021, 1 Oktober: unifi Sports kini membawakan acara sukan langsung termasuk UFC dan Liga Malaysia, selain program bicarawara dan gaya hidup berkonsepkan dunia sukan tempatan.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Rujukan[sunting | sunting sumber]