IHH Healthcare

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
IHH Healthcare Berhad
Syarikat berkaitan kerajaan penyenaraian awam
MYX: 5225
SGX: Q0F
ISINMYL5225OO007
IndustriPenjagaan kesihatan
PendahuluIntegrated Healthcare Holdings Bhd
Ditubuhkan1974
Ibu pejabatKuala Lumpur, Malaysia
Tempat diberi khidmat
Asia, Eropah Tengah dan Timur, Timur Tengah dan Afrika Utara
Tokoh penting
Dato' Mohammed Azlan bin Hashim, Pengerusi
Tan See Leng, Pengarah Urusan Kumpulan & CEO
Bilangan kakitangan
55,000
IndukKhazanah Nasional
Parkway Pantai, Acıbadem Healthcare Group, International Medical University
Laman web rasmi
ihh-healthcare.com

IHH Healthcare Berhad (MYX: 5225) ialah kumpulan penjagaan kesihatan swasta Malaysia-Singapura yang memberi tumpuan kepada perkhidmatan kesihatan kelas atas, dan kumpulan penjagaan kesihatan swasta terbesar di Asia. Ia beribu pejabat di Kuala Lumpur dan mempunyai aktiviti di hospital swasta dan sektor kesihatan di seluruh Asia, Eropah Tengah dan Timur, Afrika Utara dan Timur Tengah, terutamanya di Singapura, Brunei, China, Hong Kong, Malaysia, Turki, India dan Emiriah Arab Bersatu. Kumpulan ini mempunyai lebih daripada 35,000 pekerja. Ia disenaraikan di Bursa Malaysia dan Bursa Saham Singapura.[1] Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, IHH telah berkembang dengan ketara di India, China dan Timur Tengah.

IHH memiliki Parkway Pantai yang berpusat di Singapura, pengendali hospital swasta terbesar di Asia Tenggara; Antara hospital yang dimiliki oleh kumpulan itu ialah Gleneagles Hospital di Singapura. IHH juga memiliki Universiti Perubatan Antarabangsa di Kuala Lumpur. IHH ialah pemegang saham majoriti Acıbadem Healthcare Group, syarikat penjagaan kesihatan swasta terbesar Turki. IHH memiliki 52.3%[2] daripada penyedia penjagaan kesihatan swasta Hyderabad Continental Hospitals Limited di India.

Pemegang saham terbesar IHH Healthcare ialah Mitsui dari Jepun diikuti oleh dana kekayaan kerajaan Khazanah Nasional dan Citigroup dari Amerika Syarikat. Satu lagi kepentingan dipegang oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Dato' Mohammed Azlan Hashim ialah Pengerusi IHH.[3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ High Market Cap Propels Hospital Operator IHH Into Top 50, in Forbes Asia, 8 September 2014
  2. ^ "Parkway Pantai Limited Press Release" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 23 September 2017.
  3. ^ "IHH Healthcare Berhad". www.ihhhealthcare.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 21 March 2018. Dicapai pada 2018-03-21.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]