Identiti Sarawak

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Bendera[sunting | sunting sumber]

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Bendera Sarawak sila lihat; Bendera Sarawak.

Bendera Sarawak

Warna merah melambangkan keberanian, kesungguhan dan pengorbanan rakyat dalam daya usaha mereka yang berterusan untuk mengejar serta mempertahankan kemajuan dan ketinggian maruah dalam proses membina Sarawak sebagai negeri contoh. Warna kuning menggambarkan keagungan Perundangan dan Peraturan (Order), perpaduan serta kestabilan dalam masyarakat yang berbilang kaum.

Warna hitam melambangkan kekayaan sumber asli Sarawak seperti minyak mentah, balak dan sebagainya yang merupakan landasan bagi memajukan rakyatnya.

Bintang pecah sembilan yang berwarna kuning melambangkan sembilan bahagian di mana rakyatnya tinggal dalam harmonis. Simbol bintang juga merupakan cita-cita tinggi rakyat dan hasrat perjuangan untuk meninggikan mutu kehidupan selepas merdeka.

Jata[sunting | sunting sumber]

Jata Sarawak

Lambang negeri menjunjungkan kemegahan "Bumi Kenyalang", terbang tinggi dengan aspirasi dan pencapaian dalam semua lapangan daya usaha, berpandukan ideologi politik pembangunan.

Lencana negeri ini juga boleh membezakan keungggulan Sarawak daripada negeri-negeri lain di dunia.

Lagu[sunting | sunting sumber]

Untuk rencana lanjutan, lihat Ibu Pertiwiku

‘Ibu Pertiwi Ku’
Sarawak Tanah Air Ku
Negeri Ku Tanah Air Ku Sarawak
Engkaulah Tanah Pusaka Ku
Tanah Tumpah Darah Ku
Ibu Pertiwi Ku
Rakyat Hidup Mesra dan Bahagia
Damai Muhibbah Sentiasa
Bersatu Berusaha Berbakti
Untuk Sarawak Ku Cintai
Sarawak Dalam Malaysia
Aman Makmur Rahmat Tuhan Maha Esa
Kekallah Sarawak Bertuah
Teras Perjuangan Rakyat
Berjaya Berdaulat

Bunga rasmi[sunting | sunting sumber]

Orkid Normah (Phaelaenopsis violacea) telah dinamakan oleh isteri lewat TYT Tun Abdul Rahman Yakub, Yang di-Pertua Negeri Sarawak yang ke-4, Toh Puan Datuk Patinggi Hajjah Normah Abdullah. Ia boleh dijumpai di Semenanjung Malaysia, kepulauan Sumatera dan Borneo.

Orkid ini adalah suatu orkid epifitik yang berlaku pada tanah rendah dan menyukai tempat berteduh di tepi sungai. Bunga ini mempunyai panjang 4 hingga 5 cm garis pusatnya dan disusuni dalam dua susunan dengan 1 atau 2 bukaan pada masa yang sama. Kelopak bunganya adalah hijau muda dan dihantar ke tapaknya. Bahagian dalaman adalah berwarna ungu tua.

Spesies yang istimewa ini dikenali oleh warnanya yang cantik dan adalah amat susah didapati disebabkan oleh kehilangan habitat dan terlalu banyak orang yang sedang mengumpulkannya.

Burung rasmi[sunting | sunting sumber]

Burung Kenyalang

Burung Rasmi negeri ini merupakan Burung Kenyalang (Rhinoceros Hornbill), inspirasi dari jata rasmi. Oleh kerana spesies Burung Kenyalang ini yang hanya boleh didapati di negeri ini, Sarawak turut dikenali sebagai Bumi Kenyalang (Land of the Hornbill).

Burung Kenyalang ini melambangkan satu daripada 'Petara'[Tuhan] yang paling berkuasa dalam kaum Dayak, Sengalang Burong yang memainkan peranan yang penting dalam perayaan keagamaan Iban, terutamanya Hari Gawai Kenyalang.

Kenyalang mengemari buah ara dan memain peranan dalam penghapusan buah ara – suatu proses yang menujukan penumbuhan penghutanan ekosistem Sarawak.

Pokok rasmi[sunting | sunting sumber]

Pokok Belian, atau pokok besi, merupakan pokok rasmi negeri yang bertuah ini. Pokok ini tumbuh sehingga 100 kaki lebih, dengan diameter batang pokok mencapai 36 inci.

Kayu Belian, juga dipanggil Kayu Besi Borneo Wood (oleh kerana kekerasan yang mengagumkan) tidak mudah reput dan amatlah berharga dalam bidang pembinaan, telefon and jawatan elektrik. Belian sangat disukai dalam penggunaan tempatan atau pengekspotan.

Pokok Belian adalah spesis pokok yang tumbuh dengan perlahan. Ia mengambil masa beberapa ratus tahun untuk mencapai tahap dewasa. Oleh itu, penjagaan spesis ini tergantung pada pemulihan dan penanaman kerajaan.

Ikan rasmi[sunting | sunting sumber]

Ikan Semah (Tor douronensis), ikan air tawar yang paling popular Sarawak, telah digelar sebagai ikan rasmi. Ia didapati di sepanjang sungai kepulauan Borneo, Semenanjung Malaysia, Indonesia dan Thailand. Ikan tersebut membesar sehingga 40 cm dan mencapai berat 40 kg.

Oleh itu, ikan Semah yang jarang ini telah digelar sebagai "lombong yang berenang" (swimming goldmines).