Ikan Belitong

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Ikan Belitong
frames
Pengelasan saintifik


Ikan Jemuduk (bahasa Inggeris: Giant trevally) juga dikenali sebagai Ikan Turrum, dan Ikan Ulua. Nama sainsnya Caranx ignobilis.

Ikan Jemuduk mudah dikenali dengan kepala cembung besar dan pedunkel kaudal sempit dengan 2 lunas (keels) terdiri daripada kepingan-kepingan kurus timbul pada kedua bahagian akhit garis garis sisi. Terdapat bahagian bersisik bulat kecil pada bahagian dada di hadapan sirip perut, jika tidak tidak bersisik. Sirip dorsal pertama mempunyai 8 duri dan sirip dorsal kedua 17-20 duri lembut. Sirip dubur mempunyai 3 duri dan 15-17 duri lembut. Ekornya bercabang. Warnanya berbeza-beza tetapi biasanya kelabu biru dengan kecoklat-coklatan di belakang. Diapit oleh warna keperakan dan juga pada dibahagian perut.

Berat sekitar 60 kg tetapi biasanya 10-30kg.

Lebih menyukai kawasan tubir berbatu-batan, batu karang, dan dasar bercerun curam. Biasanya ditemui di sekitar pulau-pulau berbatu batan terpencil. Anak ikan biasanya membentuk kumpulan kecil tetapi ikan matang berenang tenang. Iakan yang sangat kuat melawan sekiranya dikail. Akan meragut kebanyakan umpan , tetapi lebih sering di kawasan tubir berbatu dan jigging. Biasanya dijumpai dengan pelbagai ikan jenis spesies Jack yang lain.

Banyak terdapat di kebanyakan kawasan Malaysia terutama pulau-pulau luar dan beting Laut China Selatan.