Iklim Brazil

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Iklim tropika semasa musim panas, di Porto de Galinhas, wilayah Timur Laut
Iklim subtropika semasa musim sejuk, dengan salji di São Joaquim, wilayah Selatan

Iklim dari Brazil berbeza-beza kebanyakannya dari utara tropika (khatulistiwa melintasi mulut Amazon) ke Tropic of Capricorn (23 ° 26 'Lintang). Suhu di bawah khatulistiwa adalah tinggi, purata di atas 25 °C (77 °F), tetapi tidak mencapai ekstrem musim panas sehingga 40 °C (104 °F) di zon sederhana. Terdapat sedikit variasi bermusim berhampiran khatulistiwa, walaupun kadang-kadang ia boleh cukup sejuk untuk memakai jaket, terutamanya dalam hujan. Suhu purata di bawah Tropic of Capricorn adalah ringan, dari 13 °C (55 °F) kepada 22 °C (72 °F).

Köppen climate types of Brazil.svg

Di negara lain, terdapat frost di selatan Tropic of Capricorn dan semasa musim sejuk (Jun-September), dan dalam beberapa tahun terdapat salji di dataran tinggi dan kawasan pergunungan di beberapa kawasan . Salji jatuh di pergunungan Rio Grande do Sul, Santa Catarina, dan Paraná dan mungkin sangat jarang berlaku Negeri-negeri São Paulo, Rio de Janeiro, Minas Gerais, dan Espírito Santo. Bandar-bandar Belo Horizonte dan Brasília mempunyai suhu yang sederhana, biasanya antara 15 dan 30 °C (59 dan 86 °F), kerana ketinggiannya kira-kira 1,000 meter (3,281 ka). Rio de Janeiro, Recife, dan Salvador di pantai mempunyai iklim panas, dengan suhu purata setiap bulan mulai dari 23 hingga 27 °C (73 hingga 81 °F), tetapi menikmati angin perdagangan berterusan. Bandaraya São Paulo, Curitiba, Florianópolis dan Porto Alegre mempunyai iklim subtropika yang serupa dengan selatan Amerika Syarikat, dan suhu boleh turun di bawah beku pada musim sejuk.[1]

Tahap pemendakan amat berbeza. Kebanyakan Brazil mempunyai hujan sederhana di antara 1,000 dan 1,500 mm (39 dan 59 in) setahun, dengan kebanyakan hujan jatuh pada musim panas (antara bulan Disember dan April ) Di selatan Khatulistiwa. Kawasan Amazon sangat lembap, dengan hujan lebih tinggi daripada 2,000 mm (79 in) setahun dan mencapai setinggi 3,000 mm (118 in) di bahagian barat Amazon dan berhampiran Belém. Tidak diketahui secara meluas bahawa, walaupun terdapat hujan tahunan yang tinggi, hutan hujan Amazon mempunyai musim kemarau selama tiga hingga lima bulan, waktu yang berbeza-beza mengikut lokasi utara atau selatan khatulistiwa.

Tahap pemendakan yang tinggi dan agak kerap di Amazon berbeza dengan ketebalannya dengan kekeringan Timur Laut separa, di mana hujan sangat tidak menentu dan terdapat kemarau yang teruk dalam kitaran purata tujuh tahun. Kawasan Timur Laut adalah bahagian paling kering di negara ini. Rantau ini juga merupakan bahagian paling hangat di Brazil, di mana pada musim kering antara bulan Mei dan November, suhu melebihi 1,500 hingga 2,000 mm (59 hingga 79 in) telah direkodkan. Walau bagaimanapun, sertão, kawasan tumbuh-tumbuhan separa padang pasir yang digunakan terutamanya untuk peternakan berkepadatan rendah, bertukar hijau apabila terdapat hujan. Kebanyakan Pusat-Barat mempunyai hujan kering setiap tahun, dengan musim kering di pertengahan tahun, sementara di selatan dan paling banyak Timur tidak mempunyai musim kering yang berbeza.

Kerana lembangan Atlantik Selatan pada umumnya bukan persekitaran yang menguntungkan bagi pembangunan mereka, Brazil jarang jarang mengalami siklon tropika. Oleh itu, pusat-pusat penduduk pesisir negara tidak dibebani dengan keperluan untuk bersiap-siap untuk siklon, seperti juga bandar-bandar di latitud-latitud yang sama di Amerika Syarikat dan Asia.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Puatan luar[sunting | sunting sumber]