Implan koklea

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Implan koklea
Implan koklea
MedlinePlus007203

Implan koklea adalah alat elektronik yang dimasukkan melalui pembedahan bagi memberikan deria bunyi kepada seseorang yang pekak atau pendengaran terjejas teruk. Implan koklea sering digelar "telinga bionik".

Implan koklea boleh membantu memberikan pendengaran pada pesakit yang tidak pekak kerana kerosakan kepada deria sel-sel rambut dalam koklea mereka. Dalam pesakit, implan sering membolehkan pendengaran yang mencukupi untuk memahami suara dengan lebih baik. Kualiti bunyi adalah berbeza berbanding dengan pendengaran semula jadi, kerana kurang maklumat bunyi yang diterima dan diproses oleh otak. Walau bagaimanapun, ramai pesakit boleh mendengar dan memahami pertuturan dan bunyi alam sekitar. Alat-alat baru dan pemprosesan strategi membolehkan penerima untuk mendengar bunyi yang lebih baik bagi menikmati muzik, dan malah juga untuk menggunakan pemproses implan mereka semasa berenang.

Sehingga Disember 2010, kira-kira 219,000 orang di seluruh dunia telah menerima implan koklea;. Di Amerika Syarikat, kira-kira 42,600 orang dewasa dan 28,400 kanak-kanak menggunakannya[1] Sebahagian besar penggunanya berada di negara-negara maju disebabkan oleh kos pembuatan peranti, kos pembedahan dan terapi selepas pemasangan yang tinggi. Sebilangan kecil tetapi semakin banyak penerima mempunyai implan dua hala bagi mendengar bunyi stereo (satu implan dalam setiap koklea). [2]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Penemuan bahawa rangsangan elektrik dalam sistem auditori mampu mewujudkan satu persepsi bunyi telah berlaku sekitar tahun 1790. Rangsangan pertama saraf akustik dengan elektrod telah dilakukan pada tahun 1950 oleh pakar bedah Perancis-Algeria, André Djourno dan Charles Eyriès. Mereka meletakkan wayar pada saraf yang terdedah semasa operasi, dan melaporkan bahawa pesakit mendengar bunyi seperti "roda rolet" dan "kriket" apabila arus dikenakan. Pelbagai peningkatan telah dilakukan dari tahun 1950 hinggalah pada 5 oktober 2005, seorang daripada tiga penerima telah menjalani pemedahan implan dengan menggunakan alatan Cochlear’s TIKI di Melbourne, Australia.

Percubaan pertama untuk membangunkan CI secara klinikal adalah pada tahun 1957 oleh Djourno dan Eyriès. Penerima A telah dimasukkan dengan peranti saluran tunggal. Bunyi diproses telah dihantar melalui sepasang gegelung seperti solenoid. Hubungan dengan itu adalah Transcutaneous, ia tidak memerlukan kulit yang pecah selepas implantasi. Peranti ini dalam masa yang singkat dan peranti lain telah diimplan. Selepas peranti kedua ini gagal, Eyriès enggan memasang implan peranti ketiga. Beliau menggesa Djourno untuk bekerjasama dengan rakan kongsi industri untuk membina peranti yang lebih dipercayai. Djourno enggan kerana beliau percaya ahli akademik tidak boleh dicemari oleh perdagangan. Djourno berhubung dengan satu lagi pakar bedah, Roger Maspétiol, yang mengimplant pesakit kedua pada tahun 1958. Walaupun penerima tidak dapat memahami ucapan dengan alat itu sahaja, ia membantu dengan membaca bibir dengan memberikan irama ucapan.

Masalah pendengaran boleh terjadi kepada sesiapa sahaja. Ia boleh berpunca daripada pelbagai faktor. Antara yang paling lazim adalah kongenital ( bayi dilahirkan dengan kecacatan ), jangkitan telinga tengah, meningitis, pendedahan kepada bunyi yang terlalu kuat dan faktor usia.Sekiranya hanya telinga tengah yang terjejas, tetapi tidak teruk, penggunaan alat bantu pendengaran untuk menguatkan bunyi sudah memadai. Bagaimanapun, jika kerosakan membabitkan keseluruhan telinga tengah atau berlaku kehilangan sel-sel rerambut di dalam koklea ( tetapi sarat auditori/saraf pendengaran masih berada dalam keadaan sempurna, implan koklea mungkin berupaya mengembalikan semula sebahagian daripada pendengaran.Hari ini, para pengguna alat prostetik itu mampu berkomunikasi secara normal tanpa perlu membaca pergerakan bibir atau menggunakan bahasa isyarat lagi. Malah, sesetengahnya boleh bercakap menggunakan telefon.Implan koklear atau telinga bionik, tidak mengembalikan pendengaran seperti manusia normal.Kebanyakan pesakit menggambarkannya sebagai bunyi yang mekanikal.Bagaimanapun, bersama masa dan amalan yang berterusan, otak akan melakukan penyesuaian terhadap bunyi-bunyi baru dan isyarat pentuturan.

Menurut Ketua Pakar Audiologi, Pusat Perubatan Sunway, Mazwin Omar.Sejak mendapat kelulusan Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) pada awal tahun 1980-an, sebanyak lebih 60,000 pemasangan implan koklear dilakukan diseluruh dunia. Sebahagian besar darinya terdiri daripada kanak-kanak yang pekak sejak dilahirkan, seawal usia 12 bulan dan paling tua berusia 93 tahun. Implan koklear juga berjaya dilakukan ke atas pesakit yang mempunyai masalah perubatan lain seperti cerebral palsi, diabetes, tekanan darah tinggi, tinitus, ketidakupayaan pembelajaran dan sebagainya.

Bahagian implan koklea[sunting | sunting sumber]

Implan koklea.
Bahagian dalaman implan koklea (model Cochlear Freedom 24 RE).

Pembedahan implant ini akan dilakukan di bawah kulit belakang telinga. Bahagian-bahagian asas alatan pembedahan termasuk:

Luar[sunting | sunting sumber]

 • Mikrofon

Pemproses ucapan yang berfungsi untuk menapis ucapan yang didengar dan menghantar bunyi elektrik dengan memberikan isyarat melalui kabel yang nipis kepada pemancar.

 • Pemancar

Merupakan satu lapisan magnetik yang diletakkan di belakang telinga luar, dan memancarkan isyarat-isyarat bunyi yang telah diproses oleh induksi elektromagnetik.

Dalaman[sunting | sunting sumber]

Bahagian dalaman termasuk penerima dan elektrod. Penerima terletak di bawah kulit belakang telinga. Penerima mengambil isyarat elektrik yang berkod dari pemancar dan menyampaikan mereka ke array elektrod yang telah dimasukkan melalui pemedahan ke dalam koklea. Elektrod merangsang gentian saraf auditori, dan sensasi bunyi diterima.

Jumlah pengguna[sunting | sunting sumber]

Di Malaysia, di anggarkan setiap tahun lebih kurang 2500 bayi di lahirkan menghadapi masalah pendengaran dan purata berdasarkan perangkaan Kementerian Kesihatan Malaysia menganggarkan seramai 440 ribu orang atau dua peratus dari 22 juta rakyat Malaysia menghadapi malalah pendengaran. Dengan wujudnya pemindahan koklea ini, masalah pendengaran mereka dapat di atasi.

Jenis-jenis masalah pendengaran[sunting | sunting sumber]

Sebelum menjalani proses pemindahan koklea, seseorang itu perlu mengetahui jenis masalah pendengaran yang mereka hadapi. Masalah pendengaran boleh di bahagikan kepada dua kategori iaitu boleh di rawat dan tidak boleh di rawat. Jika pesakit menghadapi masalah pendengaran yang tidak boleh dirawat, penggunaan alat bantuan pendengaran adalah di perlukan.


 • Masalah pendengaran konduktif : Terdapat masalah atau jangkitan pada telinga luar dan telinga tengah, ketiadaan lubang telinga(atresia, cuping telinga kecil atau tiada cuping telinga(mikrotia/anotia), jangkitan kuman pada telinga atau gegendang telinga pecah.
 • Masalah pendengaran sensorineural : Terdapat masalah atau jangkitan pada telinga dalam tempat di mana koklea dan saraf pendengaran berada.
 • Masalah pendengaran campuran : Terdapat kehadiran kedua-dua masalah pendengaran (campuran antara konduktif dan sensorineural.

Pengguna implan koklea[sunting | sunting sumber]

Bayi dengan implan koklea.

Pemindahan koklea sesuai di lakukan oleh semua peringkat usia termasuk kanak-kanak. Mereka yang menpunyai masalah pendengaran yang teruk amat di galakkan untuk menjalani pemindahan koklea bagi memulihkan kembali fungsi pendengaran mereka. Setiap peringkat usia mempunyai risiko dan tahap keberkesanan terhadap pemindahan koklea itu sendiri. Bagi pesakit yang berusia, risiko adalah bergantung kepada tahap kesihatan mereka. Berbeza pula bagi kanak-kanak yang ingin melakukan pemindahan koklea ini, mereka di galakkan menyegerakan proses pemindahan kerana ini akan membantu tahap tumbesaran sosial dan percakapan mereka.

Kos[sunting | sunting sumber]

Kos perbelanjaan untuk untuk melakukan pembedahan implan di Malaysia dianggarkan antara RM 60,000 hingga RM75,000. Namum bagi mereka yang kurang berkemampuan,Kerajaan Malaysia menerusi Kementerian Kesihatan Malaysia telah melancarkan program Implan Koklea bagi membantu meringankan beban masyarakat yang menghadapi masalah pendengaran. Berdasarkan program tersebut, peruntukan untuk membeli implan koklea ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan. Namun selepas itu, kos membaiki jika mengalami kerosakan akan ditanggung oleh penerima.

Keberkesanan[sunting | sunting sumber]

Koklea implan tidak menyembuhkan pendengaran tetapi membantu pesakit untuk mendengar. Ia juga mampu memperbaiki tahap keyakinan, komunikasi, keyakinan, keselamatan pesakit. Terdapat dua kebarangkalian selepas pembedahan koklea implan dilakukan iaitu:

 • Jika berjaya.
  • Jika pembedahan tersebut berjaya, pesakit perlu menjalani terapi audiologi dan pertuturan yang kerap dan intensif.
  • Minggu pertama.
   • Jahitan luka akan dibuka.
  • Minggu ketiga.
   • Pemasangan komponen luar implan koklea(switch on) akan dilakukan.
   • Luka jahitan akan sembuh sepenuhnya selepas itu.
   • Dalam tempoh ini, pesakit boleh kembali mendengar dan bertutur.
   • Bagi yang gagal,mereka mungkin sudah mengalami masalah pendengaran.
 • Jika gagal.
  • Terdapat kes dimana pesakit dijangkiti bakteria meningitis namun risikonya sangat kecil.
  • Menyebabkan cairan di tengah telinga,akibatnya koklea implan tersebut gagal untuk berfungsi sepenuhnya.

Kelemahan dan risiko[sunting | sunting sumber]

 1. Melemahkan otot & kes paling buruk akan menyebabkan lumpuh.
 2. Menyebabkan kerosakan bahagian telinga tengah & telinga dalam. Oleh itu ia memberi kesan kepada sistem vestibular iaitu mengganggu system yang menyumbang kepada keseimbangan dalam mamalia deria yang menyediakan sumbangan utama tentang pergerakan dan rasa keseimbangan.
 3. Menyebabkan tinnitus, gangguan bunyi didalam telinga yang mungkin diakibatkan oleh kerosakan saraf, jangkitan telinga, tekanan oksidatif, kewujudan objek asing di dalam telinga& sebagainya.
 4. Kegagalan alat untuk berfungsi juga mungkin berlaku & mengganggu proses pendengaran.
 5. Risiko kepada meningitis iaitu keradangan pada membran yang disebabkan oleh jangkitan virus & bacteria.
 6. Keguguran rambut yg serius kerana radiasi implan koea di dalam kepala.

Fungsi implan koklea[sunting | sunting sumber]

Koklea implan mempunyai beberapa fungsi yang dapat membantu pesakit yang mempunyai masalah pendengaran atau pekak. Ia juga sebuah alat elektronik kecil yang dapat membantu mereka yang kurang mendengar dan ia juga dikenali sebagai telinga bionik. Koklea implan ini dibahagikan kepada beberapa komponen seperti mikrofon,pemancar, penerima, prosessor, elektrode, dan perangsang isyarat. Koklea implan ini bekerja secara langsung dalam merangsang fungsi gentian saraf auditorius didalam koklea menggunakan medan elektrik.

 • Pertama sekali, mikrofon akan dipasang di belakang cuping telinga. Bunyi kemudian akan dihantar oleh mikrofon akan diproses untuk mengaktifkan elektrod. Ia menggunakan konsep FFT untuk dibahagikan kepada beberapa frekuensi yang berlainan.
 • Kemudian, bunyi yang telah diproses akan dihantar menggunakan radio frekuensi ke dalam bahagian dalaman implan. Radio frekuensi ini digunakan supaya tiada hubungan fizikal yang terlibat yang mana boleh memberi sebarang jangkitan serta penyakit kepada bahagian dalaman telinga. Pemancar ini dilekatkan kepada penerima menggunakan magnet yang ditekapkan di kulit pesakit.
 • Selepas itu, komponen penerima akan menerima arahan daripada prosesor percakapan yang menyaring bunyi terutamanya bunyi yang dapat didengar menggunakan magnet. Isyarat yang dihasilkan oleh prosesor ucapan dihantar kepada penerima dalaman,yang mana diambil oleh isyarat radio frekuensi dan dihantar bersama-sama elektrod dalam koklea. Penerima merupakan komputer yang boleh menukarkan bunyi yang telah diproses serta mengawal arus elektrik untuk dihantar kepada elektrod didalam koklea.
 • Eloktrod koklea diperbuat daripada sejenis platinum serta bahan yang mempunyai penebat yang tinggi. Ia menyambung alat dalaman penerima dan dimasukkan jauh ke dalam koklea. Kemudian isyarat-isyarat elektrik dihalakan kepada elektrod, seterusnya medan elektrik akan dijana dan merangsang gentian saraf auditori. Dari gentian saraf auditori,isyarat yang diterima akan dihantar terus kepada otak untuk diproses. Akhirnya, bunyi yang dihasilkan dapat didengar oleh pengguna.

Saraf auditori menetapkan tahap minimum dan maksimun output semasa bagi setiap elektrod yang dihantar isyarat elektrik berdasarkan laporan proses penyaringan. Gentian saraf auditori ini juga memilih strategi proses pertuturan yang sesuai serta program parameter untuk pengguna.

Pengeluar dan pusat rawatan di Malaysia[sunting | sunting sumber]

Eartone Hearing Instrument  : 13-1,Jalan Puteri 1/4, Bandar Puteri, Puchong, Selangor

The Hearing Solution Company Sdn Bhd  : info@thehearingsolutionco.com.my

Jensen Hearing Audiology Clinic  : www.jensenhearing.com

Tan Hearing Centre  : www.tanhearingcentre.netfirms.com

Meditama Healthcare (M) Sdn. Bhd.  : khoonseng@meditama.com.my

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ NIH Publication No. 11-4798 (1 Mac 2011). "Cochlear Implants". National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. as of December 2010, approximately 219,000 people worldwide have received implants. In the United States, roughly 42,600 adults and 28,400 children have received them.
 2. ^ Ahmed, Nabila (14 Februari 2007). "Cochlear heads for earnings record". The Age. Dicapai pada 27 April 2008. Cite has empty unknown parameter: |coauthors= (bantuan)

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

 • A wide range of information and activities designed to help recipients and the professionals they work with develop or re-learn listening and language skills - http://www.cochlear.com/wps/wcm/connect/in/home/connect/rehabilitation-resources/rehabilitation-resources[pautan mati kekal]
 • Berruecos, Pedro. (2000). Cochlear implants: An international perspective - Latin American countries and Spain. Audiology. Hamilton: Jul/Aug 2000. Vol. 39, 4:221-225
 • House, W. F., Cochlear Implants. Ann Otol Rhinol Larynogol 1976; 85 (suppl 27): 1 – 93.
 • Simmons, F. B., Electrical Stimulation of the Auditory Nerve in Man, Arch Otolaryng, Vol 84, July 1966
 • Pialoux, P., Chouard, C. H. and MacLeod, P. 1976. Physiological and clinical aspects of the rehabilitation of total deafness by implantation of multiple intracochlear electrodes. Acta Oto-Laryngologica 81: 436-441
 • Chorost, Michael. (2005). Rebuilt: How Becoming Part Computer Made Me More Human. Boston: Houghton Mifflin.
 • Christiansen, John B. (2010) Reflections: My Life in the Deaf and Hearing Worlds. Washington, DC: Gallaudet University Press.
 • Christiansen, John B., and Irene W. Leigh (2002,2005). Cochlear Implants in Children: Ethics and Choices. Washington, DC: Gallaudet University Press.
 • Cooper, Huw R. and Craddock, Louise C. (2006)Cochlear Implants A Practical Guide. London and Philadelphia: Whurr Publishers.
 • Djourno A, Eyriès C. (1957). 'Prothèse auditive par excitation électrique à distance du nerf sensoriel à l'aide d'un bobinage inclus à demeure.' In: La Presse Médicale 65 no.63. 1957.
 • Djourno A, Eyriès C, (1957) 'Vallencien B. De l'excitation électrique du nerf cochléaire chez l'homme, par induction à distance, à l'aide d'un micro-bobinage inclus à demeure.' CR de la société.de biologie. 423-4. March 9, 1957.
 • Eisen MD (2003), 'Djourno, Eyries, and the first implanted electrical neural stimulator to restore hearing.' in: Otology and Neurotology. 2003 May;24(3):500-6.
 • Grodin, M. (1997). Ethical Issues in Cochlear Implant Surgery: An Exploration into Disease, Disability, and the Best Interests of the Child. Kennedy Institute of Ethics Journal 7:231-251.
 • Johnston, Trevor. (2004). W(h)ither the deaf Community? In 'American Annals of the deaf' (volume 148 no. 5),
 • Kral A, Sharma A (2012), Developmental Neuroplasticity after Cochlear Implantation. Trends Neurosci 35(2): 111-122.
 • Kral A, Eggermont JJ (2007): What's to lose and what's to learn: Development under auditory deprivation, cochlear implants and limits of cortical plasticity. Brain Res Rev 56: 259-269.
 • Lane, H. and Bahan, B. (1998). Effects of Cochlear Implantation in Young Children: A Review and a Reply from a DEAF-WORLD Perspective. Otolaryngology: Head and Neck Surgery 119:297-308.
 • Lane, Harlan (1993), Cochlear Implants:Their Cultural and Historical Meaning. In 'deaf History Unveiled', ed. J.Van Cleve, 272-291. Washington, D.C. Gallaudet University Press.
 • Lane, Harlan (1994), The Cochlear Implant Controversy. World Federation of the deaf News 2 (3):22-28.
 • Litovsky, Ruth Y., et al. (2006). "Bilateral Cochlear Implants in Children: Localization Acuity Measured with Minimum Audible Angle." Ear & Hearing, 2006; 27; 43-59.
 • Miyamoto, R.T.,K.I.Kirk, S.L.Todd, A.M.Robbins, and M.J.Osberger. (1995). Speech Perception Skills of Children with Multichannel Cochlear Implants or Hearing Aids. Annals of Otology, Rhinology and Laryngology 105 (Suppl.):334-337
 • Officiers, P.E., et. a. (2005). "International Consensus on bilateral cochlear implants and bimodal stimulation." Acta Oto-Laryngologica, 2005; 125; 918-919.
 • Osberger M.J. and Kessler, D. (1995). Issues in Protocol Design for Cochlear Implant Trials in Children: The Clarion Pediatric Study. Annals of Otology, Rhinology and Laryngology 9 (Suppl.):337-339.
 • Reefhuis J, et al. (2003) Risk of Bacterial Meningitis in Children with Cochlear Implants, USA 1997-2002. New England Journal of Medicine, 2003; 349:435-445.
 • Spencer, Patricia Elizabeth and Marc Marschark. (2003). Cochlear Implants: Issues and Implications. In 'Oxford Handbook of deaf Studies, Language and Education', ed. Marc Marschark and Patricia Elizabeth Spencer, 434-450. Oxford: Oxford University Press, 2003.
 • 3M Power Point Presentation on the Cochlear Implant[pautan mati kekal].
 • Barton G. Kids Hear Now Cochlear Implant Family Resource Center, University of Miami School of Medicine Diarkibkan 2012-03-10 di Wayback Machine

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Cochlear Implants di Curlie