Indeks Herfindahl–Hirschman

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Indeks Herfindahl (juga bergelar Indeks Herfindahl–Hirschman, HHI, atau kadang-kadang skor-HHI) adalah ukuran saiz firma yang berkaitan dengan industri industri dan penunjuk jumlah persaingan di kalangan mereka. Dinamakan selepas ahli ekonomi Orris C. Herfindahl dan Albert O. Hirschman, ia merupakan konsep ekonomi yang banyak digunakan dalam undang-undang persaingan, antitrust[1] dan juga pengurusan teknologi.[2] Ia ditakrifkan sebagai jumlah kuadrat dari pasaran saham firma-firma dalam industri (kadang-kadang terhad kepada 50 firma terbesar),[3] di mana bahagian pasaran dinyatakan sebagai pecahan. Hasilnya adalah berkadar dengan purata pangsa pasar, dibawah bahagian pasaran. Oleh itu, ia boleh berkisar antara 0 hingga 1.0, bergerak dari sejumlah besar firma yang sangat kecil kepada pengeluar tunggal monopoli. Peningkatan dalam indeks Herfindahl secara amnya menunjukkan penurunan persaingan dan peningkatan kuasa pasaran, sedangkan penurunan menunjukkan sebaliknya. Secara alternatif, jika keseluruhan peratusan digunakan, indeksnya berkisar antara 0 hingga 10,000 "mata". Sebagai contoh, indeks .25 adalah sama dengan 2,500 mata.

Manfaat utama indeks Herfindahl dalam hubungan dengan langkah-langkah seperti nisbah konsentrasi ialah memberikan lebih banyak berat kepada perusahaan yang lebih besar.

Pengukuran ini pada dasarnya bersamaan dengan indeks kepelbagaian Simpson, yang merupakan indeks kepelbagaian yang digunakan dalam ekologi; nisbah penyertaan songsang (IPR) dalam fizik; dan indeks bilangan berkesan dalam politik.

Contoh[sunting | sunting sumber]

Sebagai contoh, kami menganggap dua kes di mana enam firma terbesar menghasilkan 90% barangan di pasaran. Dalam kedua-dua kes, kita akan mengandaikan bahawa baki 10% output dibahagikan kepada 10 pengeluar bersaiz yang sama.

 • Kes 1: Kesemua enam firma terbesar menghasilkan 15% setiap satu.
 • Kes 2: Firma terbesar menghasilkan 80% dan lima firma terbesar berikutnya menghasilkan 2% setiap satu.

Nisbah konsentrasi enam tegas akan sama 90% untuk kedua-dua kes 1 dan kes 2. Tetapi kes pertama akan menggalakkan persaingan yang ketara, di mana kes kedua mendekati monopoli. Indeks Herfindahl untuk kedua-dua keadaan ini menjadikan kekurangan persaingan dalam kes kedua jelas jelas:

 • Kes 1: Indeks Herfindahl =(0.152+0.152+0.152+0.152+0.152+0.152) + (0.012+0.012+0.012+0.012+0.012+0.012+0.012+0.012+0.012+0.012)= 0.136 (13.6%)
 • Kes 2: Herfindahl index = 0.802 + 5 * 0.022 + 10 * 0.012 = 0.643 (64.3%)

Tingkah laku ini terletak pada hakikat bahawa bahagian pasaran adalah dua kali sebelum dirumuskan, memberikan berat tambahan kepada firma dengan saiz yang lebih besar.

Indeks ini melibatkan pengambil bahagian pasaran pesaing pasaran masing-masing, mengkuadkannya, dan menambahnya bersama (misalnya di pasaran untuk X, syarikat A mempunyai 30%, B, C, D, E dan F masing-masing mempunyai 10% dan G melalui kepada Z mempunyai 1% setiap satu). Sekiranya angka yang dihasilkan di atas ambang tertentu maka ahli ekonomi menganggap pasaran mempunyai kepekatan yang tinggi (mis. Kepekatan pasaran X ialah 0.142 atau 14.2%). Ambang ini dianggap sebagai 0.25 di A.S.,[1] manakala EU lebih suka menumpukan pada tahap perubahan, contohnya kebimbangan dibangkitkan jika terdapat perubahan 0,025 apabila indeks itu menunjukkan kepekatan 0.1.[4] Oleh itu, contohnya, jika di pasaran X syarikat B (dengan pangsa pasar 10%) tiba-tiba membeli saham syarikat C (dengan 10% juga) maka kepekatan pasaran baru ini akan menjadikan indeks melompat ke 0.162. Di sini dapat dilihat bahawa ia tidak akan relevan untuk undang-undang penggabungan di A.S. (berada di bawah 0.18) atau di EU (kerana tidak ada perubahan lebih dari 0.025).

Rumusan[sunting | sunting sumber]

where si is the market share of firm i in the market, and N is the number of firms. Thus, in a market with two firms that each have 50 percent market share, the Herfindahl index equals 0.502+0.502 = 1/2.

Indeks Herfindahl (H) adalah dari 1 / N ke satu, di mana N adalah bilangan firma di pasaran. Begitu pula, jika persen digunakan sebagai angka keseluruhan, seperti dalam 75 bukan 0.75, indeks dapat berkisar hingga 1002, atau 10,000.

Suatu H di bawah 0.01 (atau 100) menunjukkan industri yang sangat kompetitif.
Suatu H di bawah 0.15 (atau 1,500) menunjukkan industri yang tidak terkonsentrasi.
Suatu H antara 0.15 hingga 0.25 (atau 1,500 hingga 2,500) menunjukkan kepekatan sederhana.
Suatu H di atas 0.25 (di atas 2,500) menunjukkan tumpuan yang tinggi.[5]

Indeks kecil menunjukkan industri yang kompetitif tanpa pemain dominan. Sekiranya semua firma mempunyai bahagian yang sama, timbal balik indeks menunjukkan jumlah firma dalam industri. Apabila firma mempunyai saham tidak sama rata, timbal balik indeks menunjukkan bilangan "bersamaan" firma dalam industri. Menggunakan kes 2, kami mendapati bahawa struktur pasaran bersamaan dengan mempunyai 1.55521 firma dengan saiz yang sama.

Terdapat juga indeks Herfindahl yang dinormalisasi. Manakala indeks Herfindahl berkisar dari 1/N kepada satu, indeks Herfindahl yang dinormalisasi berkisar antara 0 hingga 1. Ia dikira sebagai:

bagi N > 1 dan
bagi N = 1

di mana lagi, N adalah bilangan firma di pasaran, dan H adalah Indeks Herfindahl biasa, seperti di atas. Dengan menggunakan indeks Herfindahl yang normalisasi, maklumat mengenai jumlah pemain (N) hilang, seperti ditunjukkan dalam contoh berikut: Menganggap pasaran dengan dua pemain dan bahagian pasaran yang sama rata; H = 1 / N = 1/2 = 0.5 dan H* = 0 Sekarang bandingkan dengan situasi dengan tiga pemain dan sekali lagi bahagian pasaran yang sama; H = 1 / N = 1/3 = 0.333 ..., ambil perhatian bahawa H* = 0 seperti situasi dengan dua pemain. Pasaran dengan tiga pemain kurang tertumpu, tetapi ini tidak jelas melihat hanya H *. Oleh itu, indeks Herfindahl yang dinormalisasi dapat berfungsi sebagai ukuran untuk kesamaan distribusi, tetapi kurang sesuai untuk kepekatan.

Masalah[sunting | sunting sumber]

Kegunaan statistik ini untuk mengesan pembentukan monopoli, bagaimanapun, secara langsung bergantung kepada takrif yang tepat mengenai pasaran tertentu (yang bergantung terutamanya pada tanggapan penggantian).

 • Sebagai contoh, jika statistik itu melihat industri perkhidmatan kewangan hipotetikal secara keseluruhan, dan mendapati bahawa ia mengandungi 6 firma utama dengan 15% pasaran saham, maka industri itu akan kelihatan tidak monopoli. Walau bagaimanapun, anggap salah satu firma itu mengendalikan 90% akaun cek dan simpanan dan cawangan fizikal (dan bayaran tambahan untuk mereka kerana monopoli mereka), dan yang lain terutamanya melakukan perbankan dan pelaburan komersial. Dalam senario ini, orang akan mengalami penderitaan akibat pasaran dominasi oleh satu firma; pasaran tidak ditakrifkan dengan jelas kerana menyemak akaun tidak boleh diganti dengan perbankan komersil dan pelaburan. Masalah mendefinisikan kerja pasaran dengan cara yang lain juga. Untuk mengambil contoh lain, satu panggung wayang mungkin mempunyai 90% pasaran filem, tetapi jika teater filem bersaing dengan kedai video, pub dan kelab malam maka orang kurang cenderung menderita kerana dominasi pasaran.
 • Satu lagi masalah biasa dalam menentukan pasaran ialah memilih skop geografi. Sebagai contoh, firma-firma mungkin mempunyai 20% bahagian pasaran setiap satu, tetapi mungkin menduduki lima kawasan negara di mana mereka adalah penyedia monopoli dan dengan itu tidak bersaing antara satu sama lain. Pembekal khidmat atau pengilang di satu bandar tidak semestinya boleh digantikan dengan pembekal khidmat atau pengilang di bandar lain, bergantung pada pentingnya untuk menjadi perniagaan tempatan-contohnya, perkhidmatan telemarketing agak global dalam skop, sementara perkhidmatan pembaikan kasut adalah setempat .

Pihak berkuasa anti-amanah persekutuan Amerika Syarikat seperti Jabatan Kehakiman dan Federal Trade Commission menggunakan indeks Herfindahl sebagai alat pemeriksaan untuk menentukan sama ada penggabungan yang dicadangkan mungkin meningkatkan kebimbangan antitrust. Peningkatan lebih dari 0.01 umumnya menimbulkan pengawasan, walaupun ini berbeza dari kes ke kes. Jabatan Keadilan Negara (Department of Justice) Jabatan Kehakiman menganggap indeks Herfindahl antara 0.15 dan 0.25 untuk menjadi "sederhana tertumpu" dan indeks di atas 0.25 menjadi "sangat tertumpu".[6]

Intuisi[sunting | sunting sumber]

Apabila semua firma dalam industri memiliki saham pasaran yang sama, H = N(1/N)2 = 1/N. The Herfindahl dikaitkan dengan bilangan firma dalam industri kerana ia lebih rendah apabila terdapat firma N adalah 1 / N. Dalam kes yang lebih umum dalam bahagian pasaran yang tidak sama rata, 1 / H dipanggil "jumlah (atau berkesan) bilangan firma dalam industri", Neqi or Neff.[7] Industri dengan 3 firma tidak boleh mempunyai Herfindahl yang lebih rendah daripada industri dengan 20 firma apabila firma memiliki saham pasaran yang sama. Tetapi sebagai saham pasaran industri 20-firma menyimpang dari kesamaan Herfindahl boleh melampaui bahagian pasaran yang sama dengan pasaran 3-firma (contohnya, jika satu firma mempunyai 81% pasaran dan selebihnya 19 mempunyai 1% setiap H = 0.658). Herfindahl yang lebih tinggi menandakan industri yang kurang kompetitif.

Penampilan dalam struktur pasaran[sunting | sunting sumber]

Ia boleh ditunjukkan bahawa indeks Herfindahl timbul sebagai akibat semula jadi dengan mengandaikan bahawa struktur pasaran tertentu digambarkan oleh Pertandingan Cournot.[8] Suppose that we have a Cournot model for competition between firms with different linear marginal costs and a homogeneous product. Then the profit of the th firm is:

where is the quantity produced by each firm, is the marginal cost of production for each firm, and is the price of the product. Taking the derivative of the firm's profit function with respect to its output in order to maximize its profit gives us:
Dividing by gives us each firm's profit margin:
where is the market share and is the elasticity of demand. Multiplying each firm's profit margin by its market share gives us:
where adalah indeks Herfindahl. Oleh itu, indeks Herfindahl secara langsung berkaitan dengan purata wajaran margin keuntungan firma di bawah persaingan Cournot dengan kos marginal linier.

Aset berkesan dalam portfolio[sunting | sunting sumber]

Indeks Herfindahl juga merupakan metrik yang banyak digunakan untuk kepekatan Portfolio (kewangan)|portofolio]].[9] In portfolio theory, the Herfindahl index is related to the effective number of positions [10] yang diadakan dalam satu portfolio, di mana dikira sebagai jumlah kuadrat bagi bahagian nilai pasaran yang dilaburkan dalam setiap keselamatan. Indeks rendah H menyifatkan portfolio yang sangat pelbagai: sebagai contoh, portfolio dengan adalah bersamaan dengan portfolio dengan kedudukan yang sama. Indeks H telah ditunjukkan sebagai salah satu langkah yang paling efisien dalam kepelbagaian portfolio.[11]

Ia juga boleh digunakan sebagai kekangan untuk memaksa satu portfolio untuk memegang jumlah minimum aset berkesan:

Untuk teknik pengoptimuman portfolio pengoptimalan yang lazim digunakan, seperti mean-variance dan CVaR, penyelesaian optimum boleh didapati menggunakan pengaturcaraan urutan kedua .

Penguraian[sunting | sunting sumber]

Anggap yang firma berkongsi semua pasaran, masing-masing dengan penyertaan dan pasar saham , maka indeks dapat dinyatakan sebagai , where adalah varians varians statistik daripada saham firma, yang ditakrifkan sebagai where adalah min bagi penyertaan. Sekiranya semua firma mempunyai saham yang sama (sama), iaitu pasaran struktur sepenuhnya simetri, di mana) maka adalah kosong danm sama dengan . Jika bilangan firma di pasaran tetap malar, maka varians yang lebih tinggi disebabkan oleh tahap asimetri yang lebih tinggi di antara saham firma (iaitu, penyebaran saham 'yang lebih tinggi') akan menghasilkan nilai indeks yang lebih tinggi. Lihat teks Brown dan Warren-Boulton (1988) dan Warren-Boulton (1990) yang disebut di bawah.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b 2010 Merger Guidelines § 5.3
 2. ^ Catherine Liston-Hayes, Alan Pilkington, “Inventive Concentration: An Analysis of Fuel Cell Patents,” Science and Public Policy, (2004). Vol. 31, No. 1, p.15-25.
 3. ^ Chapter 9 Organizing Production
 4. ^ Walau bagaimanapun, ia menjadi jauh lebih rumit daripada itu. Lihat perenggan 16-21 Garis panduan mengenai penggabungan mendatar
 5. ^ "Horizontal Merger Guidelines (08/19/2010)".
 6. ^ "Herfindahl–Hirschman Index". USDOJ. Dicapai pada 4 May 2012.
 7. ^ Saxena, Nidhi (2011-04-26). "Herfindal Hirschman Index". Essays For Student.com. Dicapai pada 2016-03-28. Jika semua firma mempunyai bahagian yang sama, timbal balik indeks menunjukkan jumlah firma dalam industri. Apabila firma mempunyai bahagian yang tidak sama, timbal balik indeks menunjukkan jumlah yang sama firma dalam industri
 8. ^ Viscusi, W. Kip; Harrington, Jr., Joseph E.; Vernon, John M. (2005). Economics of Regulation and Antitrust (ed. 4th). Cambridge, MA: The MIT Press. halaman 159–161. ISBN 9780262220750.
 9. ^ Lovett, William (1988). Banking and Financial Institutions Law in a Nutshell. West Publishing Co.
 10. ^ Bouchaud, Jean-Philippe; Potters, Aguilar (1997). "Missing Information and Asset Allocation". arXiv:cond-mat/9707042. Petikan journal memerlukan |journal= (bantuan)
 11. ^ Woerheide, Walt; Persson, Don (1993). "An Index of Portfolio Diversification" (PDF). Financial Services Review. 2 (2): 73–85. doi:10.1016/1057-0810(92)90003-U.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

 • Brown, Donald M.; Warren-Boulton, Frederick R. (May 11, 1988). "Testing the Structure-Competition Relationship on Cross-Sectional Firm Data". Discussion paper 88-6. Economic Analysis Group, U.S. Department of Justice. Petikan journal memerlukan |journal= (bantuan)
 • Capozza, Dennis R.; Lee, Sohan (1996). "Portfolio Characteristics and Net Asset Values in REITs". The Canadian Journal of Economics. 29 (Special Issue: Part 2): S520–S526. doi:10.2307/136100. JSTOR 136100.
 • Hirschman, Albert O. (1964). "The Paternity of an Index". The American Economic Review. American Economic Association. 54 (5): 761–762. JSTOR 1818582.
 • Kwoka, John E., Jr. (1977). "Large Firm Dominance and Price-Cost Margins in Manufacturing Industries". Southern Economic Journal. 44 (1): 183–189. doi:10.2307/1057315. JSTOR 1057315.
 • Warren-Boulton, Frederick R. (1990). "Implications of U.S. Experience with Horizontal Mergers and Takeovers for Canadian Competition Policy". Dalam Mathewson, G. Franklin; dll. (para penyunting). The Law and Economics of Competition Policy. Vancouver, B.C.: The Fraser Institute. ISBN 978-0-88975-121-7.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Instecon