Inns of Court

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Jata gubahan dari empat Inns of Court. Arah ikut jam dari kiri atas: Lincoln's Inn, Middle Temple, Gray's Inn, Inner Temple.

Inns of Court di London ialah sekumpulan persatuan profesional yang mana setiap peguambela di England dan Wales (dan hakim yang dahulunya menjadi peguambela) harus menjadi ahli.[1] Persatuan-persatuan mempunyai fungsi kepenyeliaan dan disiplin terhadap anggota-anggota mereka. Persatuan juga memperuntukkan perpustakaan, kemudahan tempat makan dan penginapan profesional. Setiap juga mempunyai sebuah gereja atau gereja kecil bercantum padanya dan merupakan sebuah kawasan serba lengkap di mana para peguambela mengikut adat berlatih dan berpraktik, walaupun pertumbuhan pada profesion undang-undang, ditambah dengan keinginan untuk berpraktik dari penginapan lebih moden[perlu rujukan] menyebabkan banyak kamar peguambela berpindah ke luar kawasan Inns of Court pada lewat abad ke-20.

Sejarah dan gubahan[sunting | sunting sumber]

Beberapa abad yang lalu Inns of Court adalah pada sebilangan bangunan agak banyak atau kawasan di mana peguambela secara traditional tinggal, melatih dan mengangkat pekerjaan mereka.

Ke atas abad-abad bilangan Inns of Court yang aktif telah dikurangkan ke empat yang kini:

Lincoln's Inn dapat mengesankan rekod-rkod rasminya balik ke 1422 (iaitu mengatasi tiga yang lain); meskipun, mengikut tradisi, tiada mana Inns mendakwa yang tertua dari yang keempat.

The Inns berhampiran dengan sempadan barat Bandaraya London; berhampiran adalah Mahkamah Diraja Keadilan (dibuka pada 1882; terdahulunya terletak di Dewan Westminster), yang telah diletakkan dalam suku undang-undang London untuk kesenangan. Tiap inn adalah sebuah kompleks cukup banyak dengan sebuah dewan agung, gereja kecil, perpustakaan, pemuatan bilik-bilik untuk beratus-ratusan peguambela, dan taman-taman, dan meliputi beberapa ekar. Susunan adalah mirip dengan yang pada sebuah kolej "Oxbridge". "Bilik-bilik" telah terdahulunya digunakan sebagai tempat kediaman dan juga premis bisnes oleh banyak para peguambela, tetapi har ini, dengan sedikit bilangan pengecualian, mereka berkhidmat sebagai pejabat sahaja.

Keahlian dan pentadbiran[sunting | sunting sumber]

Setiap dari keempat-empat Inns of Court mempunyai tiga gred pada keahlian: pelajar, peguambela, dan Tuan Bangku atau "pembangku". Pembangku membentuk badan pentadbiran untuk tiap Inn dan melantik ahli baru dari ahli-ahli peguambela yang ada. Sebagai peraturan, mana-mana ahli peguambela dari Inn layak untuk pelantikan. Sebenarnya, pelantikan dilakukan pada mereka yang menjadi hakim atau yang mengangkat kerja bagi pihak Inn, sama ada dalam jawantkuasa atau melalui latihan para pelajar dan ahli-ahli junior lain.

Para peguambela dapat memilih mana-mana Inn untuk masuk, tetapi hanya dapat memohon satu Inn untuk kecendikiawan. Jumlah kecendikiawan adalah mirip di sepanjang Inn. Para peguambela boleh memilih sebuah Inn khusus kerana mereka megetahui seorang telah mempunyai seorang ahli, atau ia mempunyai sebuah persatuan pelajar di universiti mereka. Ia tidak membuat perbezaan jangka panjang Inn yang mana seorang peguambela masuk.

Pembangku tua di tiap Inn adalah yang Bendehari, suatu kedudukan yang digenggamkan untuk satu tahun sahaja. Tiap Inn biasanya juga mempunyai sekurang-kurangnya seorang Pembangku Diraja. Mereka juga melantikkan Pembangku Tambahan, dari akademik, dunia politik dan kehakiman luar negeri.

The Inns of Court tidak lagi memperuntukkan semua pendidikan dan latihan diperlukan oleh para peguambela prospektif, yang harus meluluskan Bar Vocational Course, tetapi memperuntukkan pendidikan tambahan sewaktu tahun 'Bar School', kemuridan dan tahun-tahun permulaan amalan. Semua pelajar Bar School prospektif harus menjadi seorang ahli dari salah satu dari empat Inn, dan harus menghadiri dua belas 'sesi kelayakan' sebelum menjadi layak sebagai sebagai seorang peguambela. Sesi kelayakan secara tradisional terdiri dari makanan malam rasmi diikuti oleh perbualan berkaitan undang-undang, tetapi secar bertambahan Inn memberikan latihan pada hujung minggu yang dapat dikirakan untuk beberapa kehadiran berbaloi sesi. The Inn masih mengekalkan hak tersendiri untuk memerintah para pelajar layak ke bar, suatu hak yang kini didapati dalam seksyen 27(3) dari Akta Mahkamah dan Hukum 1990.

Lokasi[sunting | sunting sumber]

Empat inn adalah berhampiran jarak di antaranya di pusat London. Middle Temple dan Inner Temple adalah kebebasan City of London, yang bermakna mereka berada di dalam sempadan bersejarah Bandar tetapi tidak tertakluk pada bidang kuasanya. Mereka berjalan seperti pihak berkuasa mereka sendiri. Stesen tiub berhampiran adalah Temple.

Gray's Inn dan Lincoln's Inn berada di London Borough of Camden (terdahulunya Borough of Holborn) berhampiran sempadan dengan Bandaraya London. Mereka tidak mempunyai kedudukan pihak berkuasa. Stesen tiub berhampiran adalah Chancery Lane.

Inn lain[sunting | sunting sumber]

Sebuah lagi inn penting, Serjeants' Inn, telah dibubarkan pada 1877 dan asetnya telah, secara kontroversi, diedarkan di kalangan ahli-ahli yang wujud. Keahlian Inn telah terdiri dari sebuah kelas kecil peguambela tua digelarkan sarjan undang-undang, yang dipilih dari ahli-ahli empat inn lain dan mempunyai hak-hak eksklusif penont di sesetengah Courts. Pre-eminence mereka dikesan oleh penempatan baru Queen's Counsel, yang diberikan izin ke peguambela yang bukan sarjan. Hak istimewa sarjan telah ditarik balik oleh kerajaan pada kurun ke-19, tiada lagi sarjan telah dilantikkan, dan kahirnya mereka mati. Kawasan ini digelarkan Serjeants' Inn, salah satu dari dua tapak terdahulunya diduduki oleh Sarjan, yang lagi satunya di Chancery Lane, telah dibeli oleh Inner Temple pada 2002.

Ia adalah pada terdahulunya adat untuk ketua hakim untuk memasuki Serjeants' Inn, oleh itu meninggalkan the Inn yang mana mereka telah mengamal sebagai para peguambela. Ini bermakna bahawa Masters of the Bench dari keempat-empat Inns of Court peguambela telah kebanyakannya mereka senriri peguambela. Sejak kini tiada Serjeants' Inn, para hakim tetap berada di the Inns yang mereka memasuki sebagai para pelajar dan dimiliki sebagai para peguambela. Ini telah mempunyai kesan pada pembuatan kebanyakan Masters of the Bench ketua hakim, sama ada kerena mereka menjadi pembangku apabila dilantik sebagai hakim, atau oleh kerana mereka menjadi hakim selepas dilantik sebagai pembangku.

Ada juga Inns of Chancery minor, termasuk Clement's Inn, Clifford's Inn dan Lyon's Inn (bercantum ke Inner Temple); Strand Inn dan New Inn (bercantum dengan Middle Temple); Furnival's Inn dan Thavie's Inn (bercantum dengan Lincoln's Inn); dan Staple Inn dan Barnard's Inn (bercantum dengan Gray's Inn). Telah ada dan hanya adanya empat Inns of Court, yang mempunyai kedudukan khas dan bersejarah termasuk, misalnya, kuasa untuk memanggil ahli-hali ke Bar dan oleh itu berunding pada mereka hak penonton di Mahkamah Tinggi. Inn lain (tiada dari mana terus berfungsi), termsuk Inns of Chancery, bukanlah Inns of Court.

Adanya juga sebuah Inn of Court di Ireland Utara. Di Republik Ireland, hanya ada satu Inn of Court, the Honorable Society of King's Inns.

Di Amerika Syarikat[sunting | sunting sumber]

Dari lewat 1970an, Ketua Keadilan A.S. Warren Burger memimpinkan suatu gerakan untuk mencipta Inns of Court di Amerika Syarikat. Walaupun mereka secara longgar dimodelkan selepas Inns Inggeris yang tradisional, Inns of Court Amerika tidak termasuk apa-apa real property. Adanya berkumpulan hakim, peguam beramal, profesor undang-undang dan para pelajar yang bertemu secara sering untuk membincang an mendebatkan isu-isu berkaitan dengan etik-etik undang-undang dan profesionalisme. Mesyuarat Inn of Court Amerika biasanya terdiri dari suatu makanan berkongsi dan aturcara disampaikan oleh salah satu dari pasukan pelajar Inn. Ketua Keadilan Burger dan yang lain menubuhkan Yayasan Inns of Court Amerika pada 1985 untuk mengalakkan dan mencarterkan Inns of Court di sepanjang Amerika Syarikat.

A.S. tidak memperlukan peguam untuk menjadi seorang ahli sebuah Inn of Court, dan banyak fungsi-fungsi persamaan telah dilakukan oleh Bar Association.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Sebuah buku panduan pada empat Inns of Court Inggeris, A Visitor’s Guide to the Four Inns of Court in Central London, telah diterbitkan apda 2008 dan diadakan sebagai suatu muatbawah bebas di laman web Inns of Court Amerika. Buku ini adalah sautu panduan bagi semua facets pada Inns: undang-undang, seni bina, sastera, dan bersejarah, dengan suatu emfasis pada tokoh masyhur, bukan peguam, berkaitan dengan Inns selama kebelakangan abad-abad ini. Ini mengandungi maklumat praktikal mengenai bangunan-bangunan secara serign dibuka ke para pelawat tanpa aturan terdahulunya, seperti Temple Church, Middle Temple Hall, dan Chapel of Lincoln’s Inn. Nota-nota pengakhiran di belakang mengandungi rujukan ekstensif untuk bacaan lanjut. Adanya suatu pautan pada sebuah PDF buku di atas kanan pada laman utama Inns fo Court Amerika, www.americaninnsofcourt.org. Laman web PDF buku panduan adalah www.innsofcourt.org/Content/Default.aspx?Id=2936 dan ia juga dapat dicapaikan dengan mencari judulnya di google. Buku panduan ini dikarang oleh Richard Ruda, seorang peguam, pengarang pengembaraan, dan ahli Rayuan Edward Coke Inn of Court di Washington, D.C.

  1. ^ Chris Roberts, Heavy Words Lightly Thrown: The Reason Behind Rhyme, Thorndike Press, 2006 (ISBN 0-7862-8517-6)