Institut Berakan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Institut Berakan (IB) atau kini lebih dikenali sebagai Ma'ahad Tahfiz Waltarbiyyah Darul Iman (MTT) diasaskan oleh 5 individu iaitu Ustaz Haji Abu Bakar Chik, Ustaz Haji Abu Bakar Abdullah, Ustaz Haji Rasyid Omar, Cikgu Safinah Jusoh dan Cikgu Raja Endun Raja Abdul Rahman [1] pada 20 September 1976. didaftarkan secara rasmi dengan Pejabat Pelajaran Terengganu pada 16 Januari 1977 dan mula beroperasi secara rasmi pada 4 April 1977.

Institut Berakan mula beroperasi di rumah beralamat 340 Jalan Sultan Omar Kuala Terengganu. Rumah ini peninggalan Allahyarham Dato Khalid Mohammed bekas Pegawai Daerah Hulu Terengganu. IB menyewa rumah ini untuk dijadikan sekolah dengan bayaran sewaan RM 200.00 sebulan menerusi anaknya Hajah Norkiah Khalid di samping bangunan tambahan yang dibina sendiri dan sumbangan orang ramai.

Nama Berakan kepada institut ini bermakna berkawan, bersahabat dan bersain (loghat Terengganu) adalah cadangan daripada Cikgu Safinah Jusoh dan Moto IB, Berilmu Beriman Beramal diterima atas cadangan bersama Ustaz Haji Abu Bakar Abdullah dan Cikgu Raja Endun Abdul Rahman. Sehinggalah tahun 2001 Institut Berakan bertukar nama kepada Ma'ahad Tahfiz Waltarbiyyah Darul Iman yang beroperasi di Kampung Tok Jiring, Terengganu sekarang.