Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia
FRIM
Logo korporat FRIM
Logo korporat FRIM
Ringkasan agensi
Ditubuhkan 1926; 90 tahun lalu.
Ibu pejabat Kepong, Kuala Lumpur
Agensi pusat Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar Malaysia
Tapak web
www.frim.gov.my

Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia atau Forest Research Institute Malaysia (FRIM) merupakan sebuah agensi kerajaan Malaysia di bawah Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar Malaysia.

Fungsi FRIM adalah di bawah garis panduan yang disediakan oleh Lembaga Penyelidikan dan Pembangunan Hutan Malaysia (MFRDB). MFRDB telah diwujudkan di bawah Akta MFRDB 1985, hasil daripada penyusunan semula Institut Penyelidikan Hutan (FRI). FRI pada asalnya adalah sebuah unit di Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia yang bertukar menjadi sebuah badan berkanun yang dikenali sebagai Institut Penyelidikan Hutan Malaysia (FRIM). FRIM adalah bertanggungjawab kepada MFRDB yang diletakkan di bawah Kementerian Perusahaan Utama.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Laluan kanopi FRIM.

Pada tahun 1926, Ketua Konservator Hutan (bersamaan dengan Pengarah Perhutanan kini), G.E.S Cubitt, meminta Dr F.W. Foxworthy untuk menubuhkan unit penyelidikan hutan yang berasingan untuk Jabatan Perhutanan. Ia adalah Foxworthy yang memilih tapak ini, di Kepong. Beliau juga pernah menjadi Ketua Pegawai Penyelidik pertama institut ini.

Tapak ini terdiri daripada kawasan yang telah dikatakan dilucutkan daripada hutan asal kecuali beberapa pokok sisa di kawasan-lebih tidak boleh diakses. Lalang-rumput di lereng bukit yang dibuat cara ke teres sayur-sayuran di cerun lebih rendah, manakala lembah hamparkan sebuah kolam beberapa, sebelah kiri pengambilalihan operasi perlombongan bijih timah yang lalu.

Dalam masa dua tahun pada tahun 1928, yang pertama 42 hektar (100 ekar) ladang eksperimen (terutamanya spesies dipterokarpa, spesies kayu keras yang besar tinggi) berada di tempat, berhati-hati dipupuk menjadi ada menggunakan "jururawat" pokok spesies lain sebagai penyedia naungan dan makanan (nitrogen-fixers). Pada masa itu pembinaan bangunan utama telah bermula. Bidang tahun-tahun berikutnya, bangunan ini adalah untuk kekal pusat tunggal untuk makmal-makmal, herbarium dan muzium, serta Kimia, Zoologi dan Sivilkultur bahagian institut, sehingga bangunan baru telah ditambah selepas Perang Dunia II. Koleksi herbarium, yang juga telah berpindah ke Kepong, bernombor 1500 aksesi.

Akhir dekad ini menyaksikan beberapa 125 hektar ladang yang ditubuhkan di Institut. Ujian perladangan dengan spesies eksotik bermula pada awal 1930-an. Ladang meliputi 154 hektar sebelum meletusnya Perang Dunia II di Eropah pada tahun 1939, dan sebelum pendudukan Jepun di Tanah Melayu pada 1941-1945. Pada masa ini dipterokap dan bukan Dipterokarpa yang arboretum yang terkandung 75 spesies (diwakili oleh 360 pokok individu), manakala koleksi Herbarium bernombor hampir 40,000 aksesi.

Penubuhan[sunting | sunting sumber]

Sebelum Malaysia mencapai kemerdekaan daripada Empayar British pada tahun 1957, 220 hektar ladang telah ditubuhkan di institut itu, manakala Dipterokarpa dan bukan Dipterokarpa arboretum yang dipegang 201 dan 168 spesies. Koleksi herbarium telah berkembang kepada 53.600 aksesi. Cawangan Penyelidikan Kayu telah berpindah dari Sentul untuk menjadi sebahagian daripada Institut di Kepong.

Enam tahun kemudian, Encik Abdul Rahman Mohd. Ali telah dilantik sebagai Pengarah dan Ketua Pegawai Penyelidikan pertama instiutut. Alasan Institut berkembang lagi sebanyak 192 hektar pada tahun 1962 dan 1964 berjumlah 600 hektar.

Pada tahun 1977 Dr. Salleh Mohd. Nor telah dilantik ke jawatan sekarang pada ketua pengarah institut. Lapan tahun kemudian, institut ini telah berubah menjadi sebuah badan berkanun. Melalui Akta Parlimen, Lembaga Penyelidikan dan Pembangunan Perhutanan Malaysia (MFRDB) telah ditubuhkan untuk mentadbir Institut, yang kini bernama INSTITUT PENYELIDIKAN PERHUTANAN MALAYSIA (FRIM). Perubahan bersejarah telah diumumkan oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Bin Muhammad ketika beliau melawat FRIM pada 11 Jun 1984. Pelantikan rasmi FRIM berlaku kemudian, pada 5 April 1986.

Objektif[sunting | sunting sumber]

1. Menjana pengetahuan saintifik untuk memahami, pengurusan, pemuliharaan dan penggunaan sumber hutan; 2. Mencapai kecemerlangan dalam penyelidikan dan pembangunan melalui penggunaan peralatan saintifik yang terkini; 3. Belajar biodiversiti untuk menghasilkan produk yang berguna melalui penyelidikan dan pembangunan intensif; 4. Membangunkan teknologi yang berkaitan untuk memenuhi keperluan industri perhutanan; 5. Pembungkusan penyelidikan dan pembangunan penemuan untuk disebarkan kepada pelanggan; 6. Mengkomersialkan hasil penyelidikan dan pembangunan melalui pemindahan teknologi kepada semua pihak yang berkepentingan; 7. Menyediakan perkhidmatan yang cemerlang untuk memenuhi keperluan pelanggan; 8. Mewujudkan kerjasama strategik dengan agensi-agensi tempatan dan antarabangsa; 9. Meningkatkan kesedaran awam mengenai kepentingan alam sekitar dan pemuliharaan biodiversiti hutan

Galeri[sunting | sunting sumber]

Alamat[sunting | sunting sumber]

  • Ketua Pengarah,Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM), Kepong, 52109 Kuala Lumpur.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]