Universiti Teknologi MARA

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Institut Teknologi MARA)
Jump to navigation Jump to search
Universiti Teknologi MARA (UiTM)
اونيۏرسيتي تيكنولوڬي مارا
UiTM
Logo Universiti Teknologi MARA
MotoUsaha Taqwa Mulia
Ditubuhkan pada1956
CanselorKebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XVI Al-Sultan Abdullah
Naib CanselorProf. Emeritus Datuk Ir. Dr. Mohd Azraai Kassim[1]
Pelajar170,514 di kampus UiTM seluruh negara dan 815,353 bekas pelajar di seluruh negara, menjadikannya universiti awam terbesar di Malaysia.
LokasiShah Alam, Malaysia
Kampus35 cawangan di Malaysia
Laman webwww.uitm.edu.my

Universiti Teknologi MARA (UiTM) merupakan sebuah universiti awam di Malaysia yang berpusat di Shah Alam. Ditubuhkan pada tahun 1956 sebagai Dewan Latehan RIDA, UiTM membuka pintu kepada lebih kurang 50 pelajar dengan fokus untuk membantu orang Melayu di luar bandar.[4] Sejak itu, UiTM telah berkembang menjadi institusi pendidikan tinggi terbesar di Malaysia dengan infrastruktur fizikal, organisasi kakitangan (akademik dan bukan akademik), dan pendaftaran pelajar.

Universiti ini terdiri daripada satu kampus utama, 13 kampus negeri berautonomi dan 21 kampus satelit yang keseluruhan berjumlah 35 kampus. Dengan 17,488 staf akademik dan bukan akademik, UiTM menawarkan lebih kurang 515 program dari peringkat asas hingga peringkat pascasarjana. UiTM merupakan rumah kepada seramai 170,514 pelajar (tempatan, bumiputera dan pelajar antarabangsa), yang terlibat secara sepenuh masa dan sambilan. Pengajaran di UiTM dijalankan sepenuhnya dalam bahasa Inggeris.

Visi[sunting | sunting sumber]

Menjadikan UiTM sebuah universiti unggul yang berteraskan kesarjanaan dan kecemerlangan akademik bagi menerajui dinamisme bumiputera dalam semua bidang profesional bertaraf dunia supaya terlahir graduan yang berdaya saing, global dan beretika.[5]

Misi[sunting | sunting sumber]

Mempertingkatkan keilmuan dan kepakaran bumiputera dalam semua bidang menerusi penyampaian program profesional, penyelidikan serta penglibatan khidmat masyarakat yang berlandaskan kepada nilai-nilai murni dan etika keprofesionalan.[5]

Falsafah[sunting | sunting sumber]

Setiap individu mampu mencapai kecemerlangan melalui pemindahan ilmu serta penerapan nilai-nilai murni agar menjadi graduan profesional yang berupaya mengembangkan ilmu dan membangunkan diri, masyarakat dan negara.[5]

Objektif[sunting | sunting sumber]

 • Memastikan produk UiTM bukan sahaja dapat memenuhi pasaran guna tenaga manusia tempatan, malah juga bersedia berkhidmat di peringkat global.
 • Menyediakan program pengajaran yang berkualiti dan inovatif serta memenuhi kehendak pasaran dan pelanggan di samping mendokong dasar pembangunan negara.
 • Menyediakan peluang maksimum kepada kaum bumiputera bagi mengikuti pendidikan bertaraf profesional dalam bidang sains, industri, teknologi, perdagangan, seni dan kemasyarakatan.
 • Mewujudkan program pembangunan kemanusiaan sebagai alat menerapkan sistem nilai di kalangan masyarakat UiTM.
 • Menjadikan UiTM sebuah organisasi cemerlang yang dapat menjamin pengurusan sumber manusia, kewangan dan harta benda yang berkesan dan cekap untuk mencapai matlamat pendidikan UiTM serta memainkan peranan sebagai pemangkin pembangunan masyarakat.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Penubuhan[sunting | sunting sumber]

Universiti Teknologi MARA diasaskan Dewan Latihan RIDA, yang diilhamkan oleh Onn Jaafar, pengasas dan bekas presiden Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO). Idea ini diilhamkan semasa hasil lawatan belajar ke Ceylon pada tahun 1951 (sekarang Sri Lanka) untuk melihat program pembangunan luar bandarnya. Sebuah kertas kerja yang dihasilkan menggariskan penubuhan Lembaga Kemajuan Luar Bandar dan Perindustrian (RIDA) dan objektifnya untuk membina semula masyarakat luar bandar, serta meningkatkan ekonomi orang Melayu luar bandar. Kertas Bil No. 10/1951 telah diluluskan oleh Majlis Perundangan Persekutuan pada tahun yang sama yang membawa kepada penubuhannya; selain itu, ia juga mendedahkan satu pemerhatian yang menarik mengenai hubungan antara Pusat Latihan RIDA dengan komuniti Melayu. Seksyen 5 kertas kerja ini menggariskan pembenaran dan keperluan untuk mewujudkan Pihak Berkuasa Pembangunan Perindustrian Luar Bandar (RIDA). Perkataan kampong, yang sinonim dengan orang Melayu, juga digunakan dalam Bahagian 8 kertas kerja.[6]

Pusat Latihan[sunting | sunting sumber]

Pada November 1956, Pusat Latihan RIDA memulakan operasi di Petaling Jaya, Selangor (kini dikenali sebagai kampus satelit Jalan Othman) di bawah pengarah pertamanya, Syed Alwi Syed Sheikh Alhadi. Ia dibuka secara rasmi oleh Dr Ismail Abdul Rahman, Menteri Perdagangan dan Industri pada 14 Februari 1957. Pusat latihan ini mengadakan kursus pra-universiti, latihan kemahiran perniagaan dan beberapa kursus profesional luaran yang ditawarkan oleh badan-badan antarabangsa yang ditubuhkan, seperti London Chamber of Commerce, Australian Chartered Secretaryship, Australian Society of Accountants dan Institut Pengurusan British. Selepas pembentukan Persekutuan Malaysia pada tahun 1963, pusat latihan itu mula menerima pelajar Bumiputera dari Sabah dan Sarawak, dan lebih program akademik yang ditawarkan. Pada tahun 1964, Pusat Latehan RIDA mengadakan konvokesyen pertama dan 50 graduan dianugerahkan sijil oleh Tun Abdul Razak, Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Pengambilan pertama pelajar Dewan Latehan RIDA di kampus Jalan Othman pada 1956.

Pusat latihan Dewan Latehan RIDA kemudiannya dikenali sebagai Maktab MARA pada tahun 1965. Perubahan nama itu bermakna bahawa kolej itu tidak lagi beroperasi di bawah RIDA dan sebaliknya menjadi unit terpenting di bawah Bahagian Latihan MARA. MARA, yang bermaksud Majlis Amanah Rakyat, di bawah pimpinan Tan Sri Arshad Ayub, mengambil alih dan memperkuatkuasakan peranan dan tanggungjawab RIDA. Pada tahun 1966, apabila Institut Pengurusan British berhenti menjalankan pemeriksaan luaran, Kolej MARA mula menjalankan Diploma Pengajian Perniagaannya sendiri. Pengiktirafan antarabangsa untuk kursus ini datang dari Ealing Technical College di London, yang juga menjadi pemeriksa luarnya.

Pengembangan dan Pertumbuhan[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1967, Maktab MARA dinaiktaraf ke Institut Teknologi MARA (ITM). Penubuhannya adalah sebagai respons kepada keperluan di Malaysia untuk profesional yang terlatih, terutama di kalangan bumiputera. Kekurangan ini dikenalpasti melalui peninjauan tenaga kerja yang dijalankan oleh kerajaan pada 1965 dengan kerjasama Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Melalui pengiktirafan MARA bahawa pendidikan memegang kunci kepada proses kejuruteraan sosial yang positif, ITM telah menolong membuatkan pendidikan mudah diakses terutamanya kepada orang Melayu bumiputera, bumiputera pribumi semenanjung Melayu (seperti Jakun, Senoi), dan penduduk dari Malaysia Timur (seperti Kadazan-Dusun, Melanau, dan Dayak). ITM memenuhi kursus separuh profesional di bidang sains dan teknologi dalam bidang seperti kejuruteraan, sains gunaan dan seni bina, bangunan dan perancangan. Walau bagaimanapun, menyedari kepentingan bidang pembinaan negara pelengkap yang lain, ITM juga telah merangkumi pelbagai bidang yang berasaskan pengurusan dan kemanusiaan yang penting seperti kajian perniagaan, pengurusan hotel dan katering, komunikasi massa, pentadbiran awam, undang-undang, sains kesetiausahaan , serta seni dan reka bentuk. Menjelang tahun 1973, kampus cawangan telah ditubuhkan di Perlis, Sabah dan Sarawak. Pembangunan ITM terbahagi kepada tiga peringkat. Fasa pertama (1967-1976) melibatkan pengisytiharan institut itu sebagai sebuah badan autonomi dengan kampus 300 hektar sendiri di Shah Alam, dan diletakkan di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar. Fasa kedua (1976-1996) melibatkan ITM dengan pantas memanfaatkan potensinya sebagai institusi pengajian tinggi. Pelakuan mereka membawa kepada lulusnya Akta ITM pada tahun 1976 yang meletakkan institut itu terus di bawah Kementerian Pelajaran.

Penaiktarafan kepada Universiti[sunting | sunting sumber]

Fasa ketiga (1996-1999) bermula akibat sebuah pindaan kepada Akta ITM 1976 yang memberikan institusi itu semua kuasa universiti dan setaraf dengan semua universiti, walaupun masih mengekalkan namanya. Antara perubahan penting yang berlaku adalah penciptaan Lembaga Pengarah dan penciptaan Senat. Beberapa pegawai utama ITM telah dilantik semula seperti Pengarah Cawangan yang dinamakan semula sebagai Rektor, Ketua Kampus yang menjadi Provost, dan Pensyarah Kanan ditetapkan semula sebagai Profesor dan Profesor Madya; setiap Sekolah telah direkabentuk semula sebagai Fakulti; ITM diberi kuasa untuk menyampaikan ijazah sehingga peringkat Doktor Falsafah; ITM diberi kuasa unik untuk menubuhkan kursus dan kampus di luar negara dengan pengizinan Menteri Pendidikan; Institut telah dianugerahkan kuasa tambahan untuk membolehkannya menjalankan perniagaan, melabur dalam saham, menubuhkan syarikat dan terlibat dalam penyelidikan komersial; kuasa disiplin ke atas kakitangan telah dipindahkan dari Menteri kepada Lembaga Pengarah; untuk meningkatkan akauntabiliti kakitangan, Institut telah diberikan kuasa untuk mengenakan surcaj; dan hak prosedur pelajar dalam prosiding tatatertib diperkuatkuasakan.

Pada bulan Ogos 1999, Perdana Menteri ke-4 Malaysia, Dr Mahathir Mohamad mengumumkan perubahan nama ITM kepada Universiti Teknologi MARA, UiTM.[7] Dengan pengiktirafan daripada kerajaan, satu langkah penstrukturan semula utama dijalankan untuk menyatukan sumber-sumber Universiti untuk produktiviti yang optimum. Akta Universiti Teknologi MARA 173 telah dirangka sempena penubuhan UiTM. Ia dianggap penting kerana Akta menyediakan garis panduan untuk penyelenggaraan dan halus pentadbiran serta hal-hal berkaitan lain. Akta ini juga berfungsi sebagai pengakuan peralihan institusi dari institut ke universiti, dan pihak berkuasa yang diberikan kepadanya berfungsi seperti mana-mana universiti lain. Ini termasuk menawarkan kursus pengajian dan pemberian ijazah di semua peringkat.

1 University 2 Systems yang diamalkan oleh UiTM.

Kampus[sunting | sunting sumber]

Selain kampus utamanya di Shah Alam, Selangor, UiTM mempunyai 3 buah kampus satelit, 12 kampus cawangan dan 9 kampus bandar. Boleh dikatakan UiTM mempunyai cawangan di semua negeri di Malaysia kecuali Wilayah Persekutuan. Beberapa tahun kemudian, terdapat kampus baharu dibina di beberapa buah negeri.Kampus-kampus tersebut adalah seperti berikut :-

Kampus Satelit

 1. Kampus UiTM Seksyen 17 (INTEC), Shah Alam, Selangor
 2. Kampus UiTM Puncak Perdana, Shah Alam, Selangor
 3. Kampus UiTM Jalan Othman, Petaling Jaya, Selangor
 4. Kampus UiTM Puncak Alam, Shah Alam, Selangor
 5. Kampus UiTM Hospital Selayang & Hospital Sungai Buloh, Selangor (Hospital pengajar untuk Fakulti Perubatan UiTM)
 6. Kampus UiTM Dengkil, Selangor (Pusat Asasi UiTM)

Kampus Cawangan (Branch Campus)

 1. Kampus UiTM Arau, Perlis
 2. Kampus UiTM Dungun, Terengganu
 3. Kampus UiTM Sri Iskandar, Perak
 4. Kampus UiTM Samarahan, Sarawak
 5. Kampus UiTM Sungai Petani, Kedah
 6. Kampus UiTM Bukit Mertajam, Pulau Pinang
 7. Kampus UiTM Kuala Pilah, Negeri Sembilan
 8. Kampus UiTM Alor Gajah, Melaka
 9. Kampus UiTM Segamat, Johor
 10. Kampus UiTM Jengka, Pahang
 11. Kampus UiTM Machang, Kelantan
 12. Kampus UiTM Kota Kinabalu, Sabah
 13. Kampus UiTM Bertam, Pulau Pinang
 14. Kampus UiTM Bukit Besi, Terengganu
 15. Kampus UiTM Tapah, Perak
 16. Kampus UiTM Rembau, Negeri Sembilan
 17. Kampus UiTM Balik Pulau, Pulau Pinang
 18. Kampus UiTM Pasir Gudang, Johor
 19. Kampus UiTM Teluk Intan, Perak
 20. Kampus UiTM Kuala Terengganu, Terengganu
 21. Kampus UiTM Raub, Pahang
 22. Kampus UiTM Jasin, Melaka


Kampus Bandar (City Campus)

 1. Kampus UiTM Mukah, Sarawak
 2. Kampus UiTM Tawau, Sabah
 3. Kampus Johor Bahru, UiTM, Johor
 4. Kampus UiTM Raub, Pahang
 5. Kampus UiTM Bukit Sekilau, Pahang
 6. Kampus UiTM Alor Setar, Kedah
 7. Kampus UiTM Bandaraya Melaka, Melaka
 8. Kampus UiTM Seremban 3, Negeri Sembilan
 9. Kampus UiTM Bandar Kota Bharu, Kelantan


Kompleks Alam Bina dan Seni reka

Institut Penilaian & Pembangunan (ILD) UiTM

 1. Kampus Enstek , Negeri Sembilan
 2. Kampus Kg. Gajah , Perak

Fakulti[sunting | sunting sumber]

Kluster Sains dan Teknologi


Kluster Sains Perubatan

Kluster Kejuruteraan

Kluster Sains Sosial & Kemanusiaan

Kluster Ekonomi & Pengurusan

Pusat Pengajian & Penyelidikan

Kolej Kediaman[sunting | sunting sumber]

Terdapat 7 kolej terdapat di kampus induk sementara 6 kolej yang terletak di luar kampus.

Kolej yang terdapat dalam kampus ialah:

 • Kolej Mawar (yang ditubuhkan pada Mei 2002)
 • Kolej Melati (yang ditubuhkan pada November 2002)
 • Kolej Perindu (yang ditubuhkan pada 1974
 • Kolej Delima (yang ditubuhkan pada 1984)
 • Kolej Seroja (yang ditubuhkan pada 1970an)
 • Kolej Anggerik (yang ditubuhkan pada November 1991)
 • Kolej Teratai (yang ditubuhkan pada 1984)

Kolej yang terletak di kawasan luar kampus ialah:

 • Kolej Meranti (yang ditubuhkan pada Jun 1999, dan terletak di luar kawasan kampus Shah Alam)
 • Kolej Akasia
 • Kolej Cemara
 • Kolej Jati
 • Kolej Cendana
 • Kolej Kristal - untuk pelajar antarabangsa

Kolej kampus satelit:

 • Kolej Alamanda
 • Kolej Puncak Perdana / Kolej Jasmine
 • Kolej Rafflesia / Angsana / Casuarina / Dahlia - UiTM Kampus Puncak Alam
 • Kolej Perubatan Hospital Selayang & Hospital Sungai Buloh - untuk pelajar perubatan fasa klinikal
 • Kolej Tualang/Dahlia - UiTM Kampus Dengkil

Lagu Universiti[sunting | sunting sumber]

UiTM Di Hatiku[sunting | sunting sumber]

Wujudmu di sini
Di tanah anak merdeka
Bagai obor ilmu
Memayungi putera-puteri nya
Pelopor hidup,budaya bangsa,agama,negara
Pembentuk akhlak manusia
Agar jadi sempurna

Ku yang melangkah ke sini ingin mempelajari
Rahsia di muka bumi dengan cara hakiki
Tunjukkan aku jalan ilmumu untukku menuju
Destinasi cita-cita negara dan bangsaku

Majulah bangsa
Maju negara
Berkat usaha jaya MARA
Kami berikrar akan berjasa
Hingga kita berjaya
Demi bangsa

Watikah yang ku miliki kan ku semat dihati
Janji ku pada pertiwi untuk menabur bakti
Ku sempurnakan seikhlas hati membela negara
Doa restu ayah bonda ku untuk mu semua

UiTM...USAHA, TAQWA, MULIA

Komposer & Lirik: Osman Mohamed

Wawasan Setia Warga UiTM[sunting | sunting sumber]

Bersatu kita warga UiTM
Kita bangsa perkasa
Taat dan setiaku untuk negara
Penuh semangat waja

Kita...jangan mudah terlupa
pengorbanan, perjuangan anak bangsa
Kita...jangan mudah terleka
kemajuan,keamanan yang ada
Kita...berterima kasih
pada pemimpin-pemimpin negara
Kita… rasa penuh bersyukur
kerahmatan, kemuliaan darinya

Kamilah pendokong, pewaris bangsa
Kamilah pendaulat, bangsa Malaysia
Kamilah warga berwawasan

Untuk Negaraku.

Komposer: Sahar Sa’di Hashim
Lirik: Dato’ Prof. Dr. Ahmad. Hj. Zainuddin

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Kedua-dua pendaki muda negara, Muhamad Muqharabbin Mokhtarrudin (kiri) dan Ahmad Reduan Rozali dalam perjalanan ke puncak Everest setinggi 8,848 meter - Gambar ihsan Sekretariat Demi Negara Ke Everest 2004.

Dua pelajar UiTM, Ahmad Reduan Rozali dan Muhamad Muqharabbin Mokhtarrudin merupakan antara pendaki Malaysia yang berjaya tiba di puncak Gunung Everest pada 10.50 pagi waktu Malaysia, Ahad 22 Mei 2004.

Ahmad Reduan, 22, adalah pelajar kursus Diploma Sains Gunaan manakala Muhammad Muqharabbin, 22, pelajar kursus Diploma Kesihatan dan Kecergasan di UiTM. Mereka pernah berlatih di Wanaka, New Zealand dari 30 Julai hingga 20 Ogos tahun 2004. Mereka turun dari Gunung Everest dan tiba di base camp pada 23 Mei 2004.

Teknologi pendidikan[sunting | sunting sumber]

Sejak 2005, UiTM telah mula menggunakan sistem pengurusan pembelajaran yang diberi nama iLearn System.[8]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Naib Canselor UiTM
 2. ^ Menurut perkiraan QS World University Rankings 2013
 3. ^ Menurut perkiraan QS World University Rankings 2012
 4. ^ http://www.icas.my/download/icas_2015/232-ICAS2015_Loo%20Choo%20Hong.pdf
 5. ^ a b c http://www.uitm.edu.my/index.php/ms/kenali-uitm/profil-universiti/moto-visi
 6. ^ http://web.usm.my/km/29(2)2011/Art4_KM29-2.pdf
 7. ^ https://me-kono.eu/institutions/universiti-teknologi-mara-uitm
 8. ^ Mohamed Amin Embi; Mohd Najib Adun, para penyunting (2010). e-Pembelajaran di IPTA Malaysia. Selangor: Pusat Pembangunan Akademik UKM. halaman 27–28. ISBN 978-967-5878-21-3.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]