Institut Teknologi Petroleum Petronas

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Institut Teknologi Petroleum Petronas (INSTEP) ialah cabang latihan teknikal Petronas melalui anak syarikatnya, Petronas Technical Training Sdn. Bhd. INSTEP ditubuhkan pada 1981, dengan matlamat untuk mempercepatkan pembangunan modal insan bagi menyokong pertumbuhan PETRONAS serta industri minyak dan gas di Malaysia. Institut latihan ini juga berkhidmat untuk pelanggan antarabangsa dari lebih daripada 15 buah negara sebagai sebahagian daripada aspirasinya untuk menjadi "Rakan Pemimpin Pilihan dalam Pembelajaran dan Pensijilan Teknikal Minyak dan Gas". Dengan kemudahan sokongan komprehensif untuk pelajar yang termasuk bilik darjah, kediaman, pusat sumber, dewan pelbagai guna, auditorium, kafetaria, masjid dan kemudahan sukan yang sangat baik, INSTEP menyediakan pengalaman yang memuaskan kepada para pelajarnya.[1][2][3][4][5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Chandramohan Saminathan (5 September 2016). "INSTEP: Transforming the Landscape of Technical Learning, Certification". Rigzone. Dicapai pada 1 Jun 2017.
  2. ^ "PETRONAS Gives Trainees 'Real' Experience at its Integrated Training Center". Rigzone. 6 November 2015. Dicapai pada 1 Jun 2017.
  3. ^ "New training facility for Petronas". The Star Online. 6 April 2014. Dicapai pada 1 Jun 2014.
  4. ^ "Petronas launches state-of-the-art oil & gas training facility". The Edge Markests. 28 Mac 2014. Dicapai pada 1 Jun 2014.
  5. ^ Noor Aznida Alias (1 Mei 2019). "INSTEP sedia kursus bidang petroleum bertaraf global". The Edge Markests. Dicapai pada 1 Jun 2019.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]