Intelligence Squared

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Intelligence Squared adalah sebuah pertubuhan asas UK yang mementas perdebatan di keliling dunia. Ia bermula di London, tetapi kini berjalan di seluruh dunia di AS, Australia, Hong Kong, Ukraine dan Nigeria. Perdebatan ini dijalankan dalam gaya Oxford tradisional, dengan sebanyak 2,500 orang menghadiri sesetengah upacara.

Format perdebatan[sunting | sunting sumber]

Secara kebiasaan, mosi untuk perdebatan dicadang dan digaris bentuk oleh kerusi, dengan panel dua atau tiga penutur setiapnya berdebat untuk dan terhadap mosi. Para penutur terdahulu telah memasukkan Stephen Fry, Richard Dawkins dan Christopher Hitchens. Para penonton ditanya untuk mengundi sebelum perdebatan, dan kemudian sekali lagi selepas semua ucapan telah dilakukan, untuk melihat belah mana telah persuaded the most people untuk mengubah undi mereka. Ada juga kesempatan untuk para penonton untuk menanyakan soalan pada ahli-ahli individu setiap panel sebelum undi terakhir diambil.

Intelligence Squared online[sunting | sunting sumber]

Laman web memegang suatu arkib penuh perdebatan masa lalu (diadakan hanya pada pelanggan yang membayar) dan juga siaran secara langsung streaming setiap upacara IQ2.

Pada November 2009, Intelligence Squared menjalankan upacara pertama mereka dalam perkongsian dengan Wellington College, when suatu penonton 1,600 menonton perdebatan "Ateisme adalah pengasasan baru", dengan Richard Dawkins dan AC Grayling di kalangan ahli panel. Ini adalah perdebatan Intelligence Squared pertama untuk distreamkan secara langsung di internet, dan ia mencirikan pertanyaan dan ulasan dalam real time dari orang-orang yang mengikuti perdebatan di Twitter.

Intelligence Squared di TV[sunting | sunting sumber]

Perdebatan Intelligence Squared juga telah disiarkan secara global di BBC World pada penonton sebanyak tujuh puluh juta. Ini telah termasuk "George W Bush adalah President Amerika yang terdahsyat untuk selama lima puluh tahun yang telah berlalu", "Masa hadapan Iraq" dan "Gereja Katolik adalah kuasa untuk kebaikan di dunia". Perdebatan akhir ini juga menerima hampir sejuta hit di YouTube selepas siaran BBC.

Intelligence Squared di AS[sunting | sunting sumber]

Pada September 2006, Intelligence Squared U.S. http://intelligencesquaredus.org/, telah dilancarkan oleh Robert Rosenkranz, suatu permulaan The Rosenkranz Foundation, sebuah pertubuhan tidak menguntung. IQ2US adalah turutan perdebatan secara langsung dengan tujuan menaikkan peringkat public discourse dan mengalakkan suatu realisasi bahawa, pada isu-isu yang menimbulkan perbalahan, mereka yang mencabar kebijaksaan lazim mempunyai sudut pandangan secara intelektual sopan santun dan sering meyakinkan. Intelligence Squared U.S. mengalakkan untuk “Think Twice” tentang sudut pandangan dan menyertai dalam perbincangan, dan ia memberikan forum untuk perbincangan seimbang yang mengatasi emosi dan ideologi. Melalui suatu turutan tahunan di antara 10 dan 12 perdebatan gaya Oxford secara langsung, IQ2US membawa bersama pakar dan penonton pada isu polisi awam dan budaya. Perdebatan IQ2US disiarkan di rangkaian Bloomberg Television dan didengari pada lebih daripada 220 NPR stesen di seluruh negara. Intelligence Squared U.S. menarik pemikir tier atas dan pihak berkuasa memimpin di dunia mendebat isu-isu paling menekan kini. Kebanyakan perdebatan berasal dari Pusat Skirball New York City untuk Pertunjukan Seni. Dana Wolfe adalah pengeluar eksekutif dan John Donvan dari ABC News adalah orang tengah. Di kalangan mosi perdebatan untuk musim gugur 2010: Treat Terorists like Enemy Combatants, Not Criminals; Islam adalah Agama Keamanan; Big Government is Stifling the American Spirit; Afghanistan is a Lost Cause dan U.S. Airports Should use Racial and Religious Profiling.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Intelligence Squared adalah sebuah syarikat didirikan oleh dua peniaga media, Jeremy O'Grady dan John Gordon, pada 2002. Juga secara dekat terlibat adalah Nick Pisani, bekas Penerbit Question Time di BBC1 dan Ketua Penyampaian dan Upacara untuk David Cameron, dan Hannah Kaye.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]