Istana Ajuda

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Istana Ajuda
Palácio da Ajuda
Palacio Ajuda Lisboa 7.JPG
Sebuah tugu untuk Raja Carlos I di hadapan muka utama Istana Ajuda.
Ralat Lua pada baris 80 di package.lua: module 'Module:Peta lokasi/data/Portugal Lisbon' not found.
Lokasi istana dalam perbandaran Lisbon
Maklumat umum
StatusIstana Diraja, Muzium
JenisIstana
Gaya seni binaBaroque
LokasiAjuda
Bandar atau pekanLisbon
Negara Portugal
Koordinat38°42′27.34″N 9°11′53.98″W / 38.7075944°N 9.1983278°W / 38.7075944; -9.1983278Koordinat: 38°42′27.34″N 9°11′53.98″W / 38.7075944°N 9.1983278°W / 38.7075944; -9.1983278
Dibuka17 Julai 1795
PemilikMahkota Portugal (1795-1910) Republik Portugal (1910-kini)
Butiran teknikal
BahanBrick
Reka bentuk dan pembinaan
ArkitekGiacomo Azzolini
Dikenali keranaKediaman diraja
Laman web
www.pnajuda.imc-ip.pt

Istana Ajuda (Bahasa Portugis: Palácio da Ajuda, sebutan dalam bahasa Portugis: [ɐˈʒudɐ]) adalah tugu neoklasik di paroki awam Ajuda di bandar Lisbon, pusat Portugal. Dibina di atas tapak bangunan kayu sementara yang dibina untuk menempatkan keluarga Diraja selepas gempa bumi dan tsunami 1755, ia pada mulanya dimulakan oleh arkitek Manuel Caetano de Sousa, yang merancang bangunan akhir Baroque-Rococo. Kemudian, ia diamanahkan kepada José da Costa e Silva dan Francisco Xavier Fabri, yang merancang bangunan yang indah dalam gaya neoklasik moden.

Dari masa ke masa, projek ini telah menjalani beberapa tempoh apabila pembinaan telah dihentikan atau berkurangan disebabkan oleh kekangan kewangan atau konflik politik. Apabila Keluarga Diraja terpaksa melarikan diri ke Brazil (pada tahun 1807), selepas serangan Portugal oleh tentera Perancis, kerja itu berjalan perlahan-lahan dengan Fabri yang mengambil alih projek itu, diikuti oleh António Francisco Rosa. Kekurangan sumber kewangan juga akan menyebabkan pengurangan projek. Pembinaan Istana Ajuda, yang bermula pada 1796 dan berlangsung hingga akhir abad ke-19, merupakan projek yang dihadapi oleh pelbagai masalah politik, ekonomi dan seni / seni bina.[1] Ia diserang oleh pasukan Napoleon pada tahun 1807, dan dihentikan oleh pasukan Liberal yang mengenakan monarki perlembagaan yang mengurangkan kuasa keluarga diraja.[1] Secara artis, ia adalah penumpuan gaya Baroque dari Mafra, yang sangat berkaitan dengan kuasa raja, dengan kelahiran gaya Neoclassic dari Itali.[1] Gangguan lebih lanjut berlaku, disebabkan kekurangan dana, sekatan politik atau pemotongan antara pekerja dan pihak berkuasa yang bertanggungjawab terhadap projek.[1] Projek ini diubahsuai beberapa kali, tetapi pada umumnya ditulis oleh Manuel Caetano de Sousa (arkitek Baroque terakhir) dan, kemudian, Costa e Silva dan Fabri, kedua-duanya arkitek Bolognese yang cita rasa melintasi spektrum seni bina, tetapi di mana Neoclassicism didominasi.[1]

Apabila istana akhirnya menjadi kediaman kekal keluarga diraja sewaktu pemerintahan Raja Luis I dan permaisurinya, Maria Pia dari Savoy, arsitek mereka, Possidónio da Silva, memperkenalkan banyak perubahan estetik dan mengubah salah satu faedah tepi ke dalam satu utama .

Kebanyakan dalaman istana direka semasa pemerintahan Raja Luis I oleh isteri, Permaisuri Maria Pia dan Possidónio da Silva.

Maria Pia tinggal di istana sejak dia menjadi Permaisuri Portugal, pada tahun 1862, sehingga Revolusi republik pada tahun 1910, ketika keluarga diraja dipaksa ke pengasingan.


Sejarah[sunting | sunting sumber]

Penggambaran bagaimana Palace pada asalnya dimaksudkan untuk kelihatan seperti selesai (terperinci potret 1802 Pemangku Raja, oleh Domingos Sequeira).
Pelan Istana Ajuda (1866), oleh Persatuan Arkitek Sivil Portugal
Ilustrasi 1870 dari Istana Ajuda, semasa kediamannya kepada Keluarga Diraja Raja Luís

Pada tahun 1726, Raja John V dari Portugal memperoleh tiga ladang di paroki Belém: satu menjadi Istana Belém; pada petak kedua yang Oratory, yang akhirnya berkembang, menjadi Istana Keperluan; dan yang ketiga dikhaskan untuk kediaman musim panas yang tidak pernah berlaku semasa pemerintahannya.

Pada 1 November 1755, hari 1755 gempa bumi Lisbon, Keluarga Diraja berada di Belém, dan melarikan diri dari pemusnahan Lisbon oleh gempa bumi dan tsunami. Tertarik dengan peristiwa itu, Raja Joseph enggan tinggal di bawah kediaman batu, dan berlindung di sebuah kabin kayu bersebelahan dengan Palace of the Counts Óbidos (dibungkus dengan permadani dari Quinta de Baixo). Ketika keluarga Diraja terus takut akan daya maju Istana Ribeira di Lisbon, Raja memerintahkan pembinaan bangunan kayu yang lebih kekal di ketinggian Alto da Ajuda; arkitek Petrónio Mazzoni dan Veríssimo Jorge mula membina struktur rumit dari kayu yang dikumpulkan dari suai Vale de Figueira. The Real Barraca (Royal Tent), atau Paço de Madeira (Istana Kayu) telah selesai pada 20 September 1761 (dan pembaptisan pertama diadakan di kapelnya), tetapi, akibat risiko keruntuhan, teater (yang dianggap sebagai risiko oleh arkitek João Carlos Bibiena) dibina semula dari tahun 1767 hingga 1786 oleh Giacomo Azzolini. Mahkamah kekal di laman web ini selama hampir tiga dekad, dalam suasana mewah zaman kegemilangan despotisme yang tercerahkan, sehingga kematian Raja pada tahun 1777.[2][3] Sejak penggantinya, Permaisuri Maria I dari Portugal tinggal dengan Peter III di Istana Queluz di Masa kematian Joseph, Barraca Diraja dikosongkan.[2]

Pada bulan November 1794, semasa pemerintahan Permaisuri Maria I dan Pemangku Raja, khemah diraja dihancurkan oleh api, walaupun para pejuang api dapat menyelamatkan perpustakaan dan gereja.[3] Rumah kediaman yang lebih kekal disusun oleh arkitek José da Costa e Silva. Bermula pada 17 Julai 1795 runtuhan dan medan telah dibersihkan, yang berterusan pada 27 Julai di bawah arahan António Vicente. Batu asas pertama diletakkan pada 9 November di bawah arahan Manuel Caetano de Sousa (dengan projek menengah di bawah pengawasan Jerman Xavier de Magalhães).[3] Ia difahami sebagai bangunan Baroque-late Rococo, tetapi pembinaan terganggu tidak lama selepas itu. Sehingga 19 Mei 1796 projek itu dibekalkan oleh tukang batu Francisco António dan Joaquim Baptista, yang membawa batu dari Monsanto (Idanha-a-Nova), pasir dari Alfeite, kalsium oksida yang dimasak di Alcântara, jubin dari Alhandra, dengan batu kapur disediakan dari Pêro Pinheiro, Belas, Vila Chã dan Monsanto. Campurtangan banyak arkitek mengakibatkan keputusan diraja (9 Disember 1801) yang menyatakan bahawa perubahan kepada projek itu hanya dapat dibuat perjanjian dengan Manuel Caetano de Sousa, Joaquim de Oliveira, José da Costa e Silva dan/atau Francisco Xavier Fabri ( selagi ia menghemat kos projek). Tetapi, Manuel Caetano de Sousa merancang sebuah bangunan Baroque yang rumit dan rumit (yang kemudiannya dikritik oleh Costa e Silva dan Fabri pada tahun 1801). Tetapi dengan kekeliruan dan kesulitan yang semakin meningkat di antara para arkitek dan kontraktor, pada 21 Januari 1802, José da Costa e Silva dan Fabri telah dijemput oleh Crown untuk membentangkan projek baru, bersempena dengan António Francisco Rosa dan Manuel Joaquim de Sousa, sementara tidak termasuk Manuel Caetano de Sousa.

Pada tahun 1802 Manuel Caetano de Sousa meninggal dunia, dan pada 26 Jun, Costa e Silva dan Fabri dilantik sebagai arkitek rasmi.[1][2][3] Costa e Silva dan Fabri menghormati apa yang telah dibina, tetapi memperkenalkan perubahan yang diperlukan untuk mengubah Istana Kerajaan menjadi bangunan yang lebih bermartabat, serius dan megah. Oleh itu, pelan itu dipermudahkan dan dikurangkan kepada teras yang tersusun di sekitar dua halaman, dengan tahap hiasan yang sama, tetapi kini lebih halus.[1][3]

Pada 2 Julai 1802, raja memohon Marquis Alorna untuk mempelajari lukisan masa depan yang akan menduduki dindingnya. Domingos Sequeira dan Vieira Portuense dikontrak untuk melukis harta itu, disertai oleh Joaquim Gregório da Silva Rato, Manuel Prieto, Taborda, Fuschini dan Calisto, manakala penghias Itali Manuel da Costa dan Giuseppe Viale telah diupah untuk menghiasi rumah itu. Begitu juga, pengukir Machado de Castro (yang mencipta tiga pemahat), Carlo Amatucci (beberapa), João José de Aguiar, dan pembantunya Gregório Viegas (sepuluh patung), Joaquim José de Barros Laborão dan Manuel Joaquim Laborão (menyelesaikan enam patung) sementara Faustino José Rodrigues dan anaknya, Francisco Assis Rodrigues, telah dikontrak untuk menyelesaikan tiga patung. Pada tahun 1803, Carlos Amatucci menyelesaikan arca Liberdade.

Perang Sememanjung[sunting | sunting sumber]

Muka bangunan timur (dan pintu masuk utama) kepada Palácio Nacional da Ajuda

Menjelang 1807, para pelukis, pengukir dan penghias telah dikontrak, tetapi kedatangan pasukan Junot segera menghentikan bangunan itu apabila Kerabat Diraja melarikan diri ke Brazil (Rio de Janeiro). Namun, Junot menegaskan bahawa bangunan itu harus diteruskan. Tetapi pada tahun 1809, pencerobohan Perancis ke wilayah Portugis akhirnya menyebabkan penggantungan projek itu. Menjelang 1812, Francisco Fabri kembali mengetuai projek itu, memandangkan José da Costa e Silva turut menyertai Royal Family di Brazil. Model Fabri didasarkan pada Istana Caserta di Naples, yang dirancang oleh Luigi Vanvitelli.[1] Dia membayangkan reka bentuk istana yang luas, berorientasikan ke arah Sungai Tagus dengan empat menara utama di sudutnya: kerja-kerja itu dimulakan pada tahun 1813.

Pada tahun 1814 dan 1815 kerja-kerja berkembang di bilik-bilik dan tangga yang telah selesai, dengan Taborda, Fuschini, Calisto, Cyrillo Volkmar Machado (dan pembantunya Oliveira Góis), dan Máximo Paulino dos Reis sebagai pelukis, manakala penghias Manuel Piolti mengambil alih susun atur dalaman. Pada tahun 1814, Cyrillo melukis Sala do Dossel. Pada April 1815, kuari Lameiras telah dilantik untuk mengeluarkan batu untuk lajur lantai utama.

Manuel Caetano da Silva Gaião menyertai projek itu pada tahun 1815 untuk membantu pasukan. Pada tahun 1817, Francisco Fabri meninggal dunia, dan digantikan oleh pembantunya, António Francisco Rosa, yang dipaksa oleh Perbendaharaan Diraja untuk membendung skop projek. Beberapa projek individu telah siap pada tahun 1818: Domingos Sequeira kembali mengarahkan lukisan istana; model menara selatan, yang ditulis oleh José Joaquim de Sousa telah selesai; pada 26 September siling berkubah telah didirikan di dalam vestibule; dan pada 12 November, kerja-kerja hiasan di Sala dos Embaixadores (Dewan Duta) dibersihkan oleh kontraktor Severiano Henrique Pereira dan Francisco de Paula.

Raja John VI, yang masih berada di Brazil, mula menunjukkan minat dalam projek itu, dan menyampaikan reka bentuknya kepada arkiteknya, Grandjean de Montigny dan João da Silva Moniz. Apabila António Francisco Rosa mengambil alih kerja pada tahun 1818, projek itu berkembang dengan pantas, dengan anggapan bahawa Keluarga Diraja akan kembali.[1][3] Tetapi, Cortes tidak yakin mengenai perbelanjaan di Ajuda yang telah siap.[1]

Pada 11 Januari 1819, sepuluh kejayaan baru di Dewan Duta telah dilaksanakan oleh António Joaquim de Faria dan kontraktor Francisco de Paula, Severiano Henrique Pereira dan Leandro Gomes. Pada 15 Februari, di Sala dos Archeiros (Archer's Hall), pelukis Vicente Paulo Rocha dan João de Deus Moreira, melukis papan asas, mengikut reka bentuk Manuel Piolti (sejak José Francisco Ferreira berhenti projek). Menjelang Mei, Cyrillo mencadangkan bangunan hadapan timur yang baru, dengan puncak segitiga dan patung allegorical, merujuk kepada pengusiran Perancis semasa Perang Semenanjung, tetapi projek itu telah jatuh. Antara tahun 1819 dan 1920, patung-patung Keadilan dan Prudensi telah diselesaikan oleh João José de Aguiar; siling Dewan Archer's Hall dan Dewan Pengawas Tebu oleh José da Cunha Taborda (1766-1836) telah siap, pintu-pintunya bermula oleh Manuel Piolti (1770-1823); perisai logam di pintu disediakan oleh senjata Angkatan Darat; siling Dewan Permaidani Sepanyol oleh Cyrillo Volkmar Machado, dengan perspektif oleh Manuel Piolti, angka oleh Joaquim Gregório da Silva Rato dan hiasan oleh André Monteiro da Cruz; skirting oleh bronzer dan gilder Pierre Philippe Thomire (1751-1843); siling ruang tamu Sala do Despacho (Bilik Pesanan) disiapkan oleh André Monteiro da Cruz dan José da Cunha Taborda. Pada tahun 1820, satu projek baru untuk façade selatan dan timur dibenarkan, yang termasuk sistem landai dan tangga yang dicipta oleh António Francisco Rosa. Metalsmith João Pereira dan Manuel António, dan tukang kayu José Joaquim de Sousa menyelesaikan projek itu.[3]

Pada 27 Julai 1820, mesyuarat diadakan oleh pemeriksa Royal Palace, Joaquim da Costa e Silva, Cyrillo Volmar Machado, Germano António Xavier de Magalhães, António Francisco Rosa dan Manuel Caetano da Silva Gayão untuk membuat keputusan mengenai reka bentuk pertama untuk façade timur , atau komposisi baru oleh Volkmar Machado. Semasa mesyuarat ini, projek untuk vestibule diluluskan; hiasan Sala da Tocha (Bilik Obor), landasan akses dan tangga; dan reka bentuk lukisan untuk bilik oleh Manuel Piolti, yang disempurnakan oleh Anacleto José Narciso, Eugénio Joaquim Álvares, Eusébio de Oliveira, João de Deus, José António Narciso, José Tomás dan Vicente Paulo.

Pada tahun 1821, ketika John VI dari Portugal kembali dari Brazil, Istana belum selesai, dan hanya membenarkan beberapa protokol negara dan upacara (seperti pengangkatan John dalam Order of the Garter pada tahun 1823).[2] Akibatnya, John VI memutuskan untuk tinggal di Istana Bemposta.[2] Dengan pemudahan baru pelan, arkitek António Francisco Rosa meneruskan kerja-kerja struktur. Semasa fasa ini, pelukis José da Cunha Taborda, Sebastião José Alves, José Joaquim de Sousa, Bernardino de Sena Lemos da Rocha, Arcangelo Fuschini, Máximo Paulino dos Reis, Joaquim Gregório da Silva Rato, Manoel Piolti, João Pereira, José Pedro de Carvalho , dan mason António Joaquim de Faria bekerja di istana. Pada tahun 1823, tangga dihiasi oleh pelukis Norberto José Ribeiro, dan pada tahun 1825 Joaquim Rafael menjadi pelukis kepala.

Istana ini mula digunakan sebagai Kediaman Diraja pada tahun 1826, ketika Infanta Isabel Maria, Bupati atas nama sang Ratu muda Maria II, masuk.[1][2] Adalah dicadangkan kepada para arsitek bahwa skala proyek dikurangi, meliputi hanya sepertiga dari reka bentuk asal, menjadikan permukaan timur pintu masuk utama dan mendirikan sebuah menara di hujung selatan. Pelannya sekarang berkurang separuh, ia termasuk satu blok, pembinaannya terganggu dengan segera oleh kemenangan Liberal pada 1833.[1]

Pada tahun 1827, Piolti mati, meninggalkan pelukis hiasan António Inácio Vieira yang bertanggungjawab terhadap reka bentuk dalaman. Kerja di tapak bermula, dan dengan cepat berakhir pada tahun 1828, oleh tukang batu Inggeris John Johnston. Dia bertanggungjawab untuk tangga Inggeris, tetapi secara misteri dikeluarkan dari projek itu untuk digantikan oleh Nicolau Pires. Pada tahun 1830, António Joaquim de Faria, yang bertanggungjawab ke atas banyak batu di dalam istana, juga meninggal dunia. Begitu juga, tiga tahun kemudian, Sebastião José Alves mati, digantikan oleh Joaquim José Ventura Alves.

During the second half of the 19th century, new works in the Palace were specifically done to adapt the existing space to a permanent Royal Family residence: the windows in the antechamber of the Sala do Despacho were completed by Paul Sormani; new lace draperies from Switzerland were hung in the windows; the Quarto de D. Luís (D. Luís Room) was partitioned, with a lowered ceiling, and used as an office space with washroom; the Sala de Trabalho do Rei (King's Study) was decorated with a new rug, produced by the English firm Thomas Bontor & Company, which also produced new rugs for the Sala Chinesa (Chinese Hall); also, the older Sala de Bilhar (Billiard Room) was divided into two rooms: the Sala Chinesa (Chinese Room) and the Sala Império (Dewan Empayar).

Pada separuh kedua abad ke-19, kerja-kerja baru di Istana secara khusus dilakukan untuk menyesuaikan ruang yang sedia ada kepada kediaman Royal Royal kekal: tingkap di antaranya di Sala do Despacho telah disiapkan oleh Paul Sormani; gorden renda baru dari Switzerland digantung di tingkap; Quarto de D. Luís (Bilik D. Luís) dibahagikan dengan siling yang lebih rendah, dan digunakan sebagai ruang pejabat dengan bilik kecil; Sala de Trabalho do Rei (Bilik kajian) dihiasi dengan permaidani baru, yang dihasilkan oleh firma Inggeris Thomas Bontor & Company, yang juga menghasilkan karpet baru untuk Sala Chinesa (Dewan Cina); Juga, Sala de Bilhar (Bilik Billiard) yang lebih lama dibahagikan kepada dua bilik: Sala Chinesa (Bilik Cina) dan Sala Império (Dewan Empayar).

Perang Liberal[sunting | sunting sumber]

Perubahan ini terutama disebabkan peningkatan penggunaan istana. Pada tahun 1828 Miguel dari Portugal diiktiraf oleh Estates Portugis Portugis di Dewan Cortes (hari ini Bilik Makan).[3] Miguel juga mendiami istana selama enam bulan sebagai kediaman diraja, Istana Necessitieses, menjalani pembentukan semula.[2][3]

Pergerakan Mahkamah Diraja ke Queluz pada tahun 1829, dan kematian arkitek Rosa, mengakibatkan perlambatan projek itu, dan terjejas sayap utara yang jatuh ke dalam kehancuran.[2]

Dengan permulaan persekutuan politik Liberal dan Absolutis, negara itu memasuki tempoh kestabilan rapuh, dan projek itu, yang sudah bergerak perlahan, berhenti pada tahun 1833 dengan kemasukan angkatan liberal di Lisbon.[2][3]

Dengan rejim Liberal yang dipulihkan, Peter IV mengambil alih sebagai Pemangku Raja hingga umur dewasa anak perempuan baginda, bersumpah setia kepada Piagam Konstitusi di ruang takhta pada 30 Ogos 1834.[2][3] Peter berusaha menyelesaikan istana, di bawah rencana revisi Joaquim Possidónio Narciso da Silva,[2] tetapi tidak berjaya. Namun, beberapa projek terus di dalam bangunan: pada tahun 1836, ruang tamu Sala do Despacho dengan pemandangan Diana oleh André Monteiro da Cruz telah selesai; pada tahun 1837, beberapa lukisan telah dibaiki oleh Joaquim Rafael; pada tahun 1844, patung raja-raja dalam lilin diperintahkan, oleh Joaquim Rafael; dan arca Inocência oleh Benedetto Delisi telah dilaksanakan pada tahun 1860.

Kediaman diraja[sunting | sunting sumber]

Joaquim Possidónio Narciso da Silva, salah seorang daripada banyak arkitek yang terlibat dalam pembinaan, pembentukan semula dan pengubahsuaian di Istana Ajuda sepanjang masa

Berikutan kematian tragis anggota Keluarga Diraja pada tahun 1861 akibat demam kepialu, banyak yang menasihatkan Raja Luís untuk meninggalkan Istana Necessitieses.[2] Setelah diiktiraf sebagai Raja (22 Disember 1861), Luís berpindah sementara ke Istana Paço de Arcos, sementara renovasi berlaku di Ajuda untuk menyesuaikan bangunan menjadi Kediaman Diraja yang baru.[2][3] Pada masa yang sama, perlawanan dibuat antara Luís dan Maria Pia dari Savoy, anak perempuan Raja Victor Emmanuel II dari Itali, yang telah berkahwin pada 1861; pada 16 April 1862, Raja baru dan permaisurinya, berpindah ke Istana mengubahnya menjadi Kediaman Diraja rasmi.[2][3]

Untuk menjadi tempat tinggal, Raja mengarahkan Possidónio da Silva dan Costa Sequeira untuk mengubahsuai dan mengubahsuai bangunan, terutama berdasarkan selera Permaisuri.[2] Sala do Dossel lama, dewan penonton, dinamakan semula Sala das Tapeçarias Espanholas, kerana tiga candelier kristal Sepanyol dipasang di dewan pada majlis perkahwinan Luís dan Maria Pia dari Savoy. Sebuah vestibular dalaman berubah menjadi Winter Garden (Bahasa Portugis: Jardim de Inverno). Possidónio da Silva juga menutup mural di langit-langit dengan siling yang dicat dengan jisim, sfinks dan chimeras, yang kemudiannya digunakan batu agate dan chalcedony (hadiah dari Viceroy Mesir) selain marmer Portugis. The Sala do Fumo (Bilik Rokok) dibina dalam kayu ukiran. Sala Azul (Bilik Biru) dihiasi dengan permaidani yang ditemui di ruang (yang dihasilkan oleh Real Fábrica de Santa Bárbara de Madrid dengan reka bentuk oleh Francisco de Goya). Permaidani ini adalah hadiah dari Sepanyol pada tahun 1785, untuk menghormati perkahwinan diraja Pangeran John VI dan Carlota Joaquina. Begitu juga, sebagai ruang resepsi, dan pekerja merobek kertas dinding emas dan menggantikan kuku yang dicat dengan yang sebenar. Di pejabat bersebelahan dengan Taman Musim Sejuk, dinding-dinding itu dipenuhi dengan beludru merah jambu untuk menempatkan koleksi dari Saxony dan stuko siling dicat dengan perwakilan burung dan pemandangan Itali dan Lisbon, oleh Giuseppe dan Cinatti Achille Rambois, manakala perabotnya dipilih oleh Krieger, Suc. Racault dari Paris. Sala Verde (Bilik Hijau) menerima stuko tambahan siling dengan hiasan basikal dan daun emas. Pengubahsuaian juga diteruskan di kapel istana, bilik air dan bilik makan Permaisuri oleh Leandro Braga, yang juga dibantu oleh Atelier yang bertanggungjawab untuk studio lukisan Raja dan perpustakaan peribadi. Semasa renovasi ini lukisan Chegada de D. João VI, di ballroom oleh artis Fuschini hilang.

Semantara itu, pada 28 September 1863, Infante Carlos (yang kemudiannya Raja Carlos dari Portugal) dilahirkan di Sala Verde (Bilik Hijau).

Penambahan lain ke istana diikuti pada tahun-tahun berikutnya: pada tahun 1863, patung Maria Pia dieksekusi oleh Santo Varni; meja bertatahkan telah disiapkan oleh Focentino Eugenio Azgnani (hadiah pernikahan kepada Maria Pia, dari bandar Faenza); pada tahun 1865, pelaksanaan patung oleh Musidora Odoardo Fantachiotti (1809-1877); Maria Pia menuntut Possidónio da Silva untuk menggantikan lukisan di siling Sala de Música (Bilik Muzik), adegan allegorical yang dicat oleh José da Cunha Taborda dan Arcangelo Fuschini, digantikan oleh salah satu yang ditugaskan oleh Felisberto António Botelho; Sala Azul (Bilik Biru) dipenuhi sutera; pada tahun 1866, sebuah patung marmer, Tangedoura do Pandeirowas diselesaikan oleh Giovanni Dupré (1817-1882); pada tahun 1867, lantai parket di Sala do Despacho dan Sala dos Contadores telah disiapkan oleh Godefroy, seorang peserta di Royal House Belgia; pelaksanaan patung Mulher com bilha à cabeça oleh Anatole Calmels; pelaksanaan patung Raja Luis, juga oleh Anatole Calmels; pada tahun 1869, pelaksanaan patung Leda oleh Césare Sighinolfi; lukisan Raja juga telah diselesaikan oleh Raja oleh pelukis António Rodrigues da Silva; pada tahun 1870, Maria Pia mascarada oleh Joseph Layraud; pada tahun 1873, bekerja di lantai parket di Sala Azul (Bilik Biru) oleh Joseph Godefroy; pada tahun 1874, lukisan-lukisan Pangeran Carlos dan Afonso di Sala Rosa (Bilik Merah Jambu) disempurnakan oleh Joseph Layraud.[3]

Menjelang akhir kurun ke-19, pemulihan luar baru telah bermula, di bawah arahan Domingos Parente da Silva, sementara tambahan baru diteruskan di pedalaman: pada tahun 1875, sebuah patung Maria Pia telah diselesaikan oleh Césare Sighinolfi; pada tahun 1876, lukisan dalam miniatur Luís dan Maria Pia oleh Michele Gordigiani; pada tahun 1879, lantai parket baru di Sala do Archeiros (Archer's Hall) dan Sala do Porteiro da Cana oleh Mardel Magalhães telah dimulakan; lukisan kanvas mewakili Humberto I oleh A. Jangiovanni juga dipasang pada tahun yang sama; pada tahun 1881, patung O Saltimbanco oleh Simões de Almeida telah dilaksanakan; pada tahun 1886, patung Victor Emmanuel II, oleh Joaquim Santos; pada tahun 1887, lukisan di atas pintu kekosongan Queen oleh Ernesto Condeixa; pada tahun 1890, potret Infante Carlos untuk ante-kamar Sala do Despacho telah diselesaikan oleh José Malhoa; pada tahun 1891, sebuah lantai marmar baru untuk komando Sala dos Embaixadores (Dewan Duta Besar) oleh António Moreira Rato & Filhos dipasang;

Selepas kematian suami beliau, Permaisuri Maria Pia terus tinggal di istana dengan anaknya, Infante Afonso.[2][3] Walaupun King Carlos dari Portugal mula tinggal di Istana Necessitieses, istana (walaupun kediaman Ibu Ratu) dikhaskan untuk upacara rasmi, termasuk jamuan dan resepsi, seperti yang menghormati Edward VII dari United Kingdom of Great Britain dan Ireland, Alfonso XIII dari Sepanyol, Maharaja Jerman Wilhelm II dan Presiden Emile Loubet dari Perancis.[2][3] Carlos membuat sedikit perubahan kepada Istana, walaupun dia bertanggungjawab untuk memesan dua pot besar di Berlin dari kilang Paris Duke d'Angoulême, untuk Sala do Trono (Throne Room). Begitu juga, semasa lawatan Raja Edward VII, beliau juga mengarahkan kerusi baru untuk Sala da Ceia (Ruang Makan). Manuel II kekal di kediaman di Palace of Necessitieses setelah kematian Raja dan Mahkota Putera di Lisbon Regicide, semasa tahun-tahun huru hara sebelum revolusi.[3]

Republik[sunting | sunting sumber]

Dengan Revolusi 5 Oktober 1910 semua kerja di Istana berhenti dan ditutup,[3] memulakan fasa pengabaian baru yang kemudiannya akan mengakibatkan banjir perpustakaan oleh air hujan pada tahun 1925.

Pada tahun 1934, Duarte Pacheco mengarahkan Raul Lino untuk membangunkan rancangan untuk menyelesaikan bangunan itu, yang ditangguhkan kerana kos yang berkaitan dengan projek itu. Tetapi kerajaan Republikan melakukan inventori banyak perabot dan karya seni, dan bersama dengan banyak artifak dari Istana lain, menyimpannya di Istana Ajuda.[2] Pada tahun 1938, Istana dibuka sebagai muzium, dan pada tahun 1954 Casa Forte (Vault) dibuka untuk mempamerkan Permata Mahkota Portugis dan perak dari Kerabat Serumah Diraja.[2]

Satu lagi percubaan untuk mengubahsuai Istana itu dicadangkan pada 1944, dalam projek baru oleh Raul Lino, tetapi tidak pernah menjadi kenyataan, dan pada tahun 1956, Arantes e Oliveira menugaskan Raul Lino, sekali lagi untuk menghuraikan projek baru. Cabang Serviços dos Monumentos Nacionais (Cawangan Monumen Kebangsaan) memeriksa bangunan untuk menentukan keadaannya (pada tahun 1956), yang juga meramalkan pelaburan besar untuk memulihkan sepenuhnya istana. Selepas tempoh akses terhad (antara 1940 dan 1968), hanya orang yang mempunyai kad pengesahan daripada Direcção Geral da Fazenda Pública (Direktorat Ketua Perbendaharaan), istana itu dibuka kepada orang ramai pada 20 Ogos 1968.

Ruang hijau baru diwujudkan untuk meningkatkan bangunan depan (timur) bangunan pada tahun 1961, tetapi pada tahun 1974, api menghancurkan sebahagian besar sayap utara. Antara 23-24 September kebakaran menggunakan galeri lukisan Raja Luís dan sebahagian daripada sayap utara, termasuk 500 lukisan, termasuk potret diri oleh Rembrandt.[2] Ia sebahagiannya diubah menjadi muzium pada tahun 1968, dan berkhidmat sebagai ibu pejabat Kementerian Kebudayaan (Bahasa Portugis: Ministério da Cultura), IPPAR dan IPM.[2]

Pada tahun 1989, presiden IPPC, menjemput jurutera awam Garcia Lamas dan arkitek Gonçalo Byrne untuk menghuraikan projek untuk menyelesaikan Istana. Pereka bentuk mencipta dua maquettes dan pelbagai rancangan, yang membayangkan penyempurnaan sayap yang tidak lengkap dan lanjutan taman-taman ke Jardim das Damas (Taman Wanita). Pelan itu juga termasuk pembinaan dua zon kediaman yang berdekatan yang akan meliputi 75% kerja.

Pada 26 Mei 1992, istana itu ditugaskan ke Institut Warisan Seni Bina Portugal (Bahasa Portugis: Instituto de Gestão do Património Arquitectónico e Arqueológico), di bawah Undang-undang Keputusan 120/92. Bibliothèque istana adalah nama senama untuk Cancioneiro da Ajuda.

Seni bina[sunting | sunting sumber]

Pemandangan muka dalam dari halaman Istana yang menghadap ke patung Raja Carlos dari Portugal
Sudut barat daya halaman, menunjukkan dinding sayap barat yang tidak lengkap

Istana Negara Ajuda terletak di puncak bukit di bahagian tengah paroki Ajuda yang menghadap ke pusat bersejarah Lisbon dan Sungai Tagus, di selatan Taman Hutan Monsanto. Jalan masuk utamanya diLargo da Ajuda di sebelah timur harta tanah, tetapi ia juga diangkut oleh Calçada do Mirante à Ajuda (utara) dan Rua dos Marcos (barat). Walaupun Istana menduduki blok di ketinggian Ajuda, ruang yang ditakrifkannya meliputi beberapa taman dan tanah di sekitar bangunan utama. Ini termasuk: Jardim das Damas (Taman Puan) yang menghadap ke hadapan utara Istana; Sala da Fisica (Dewan Fizik), di sudut timur laut menghadap ke Istana; menara jam, juga dikenali sebagai Torre do Galo (Menara Ayam), diasingkan di hadapan Istana; dan Jardim Botanico (Taman Botani) yang lebih besar, barat daya dan di seberang jalan dari Istana.

Bahagian luar[sunting | sunting sumber]

Bangunan ini berkembang menjadi struktur dua tiga tingkat, di atas tanah yang cenderung, dengan permukaan batu kapur asap. Permukaan simetri utama berorientasikan ke arah timur, dengan badan pusat dan tympanum, memanjangkan ke dua menara sisi. Pagar ini dua tingkat tinggi, tahap rendah ditandakan oleh tiga gerbang, diatasi oleh (dan dipisahkan oleh) tiang Tuscan-Ionian yang menyokong lantai sekunder/beranda. Di tingkat dua badan utama, ruang itu dilindungi oleh baluster yang melindungi tiga tingkap lengkung Rom, diapit oleh hiasan garland, dan dibahagikan dengan enam tiang Tuscan-Ionik.

Antara badan pusat dan menara adalah lapan panel yang terdiri daripada dua lantai dan sebuah mezzanine, setiap panel dibahagikan dengan dua lajur: di Tuscan lantai pertama dan di lorong Tuscan-Ionic tingkat dua. Tingkap lantai pertama dicetak dan dipotong dengan kutikula, sementara bilangan tingkap yang sama di tingkat atas mempunyai pagar seperti beranda, diserap oleh tingkap persegi yang lebih kecil. Menara tiga tingkat juga dibahagikan dengan tiang Tuscan dan Tuscan-Ionik: tingkat pertama, mempunyai tiga tingkap dan kipas dengan cornice sudut di luar dan bulat cornices di pedalaman; lantai pengantara mempunyai bilangan tingkap yang setanding, sementara tingkap lantai ketiga diatasi oleh tingkap yang lebih kecil (sama seperti pada panel). Depan sisi sebelah selatan mempunyai tiga tingkat, dengan 19 tingkap berturut-turut, setanding dengan pintu masuk utama, walaupun ada beberapa rangkaian di pangkalan. Pemandangan barat yang tidak lengkap menunjukkan tanda-tanda sisa pelbagai dependensi dengan dinding tingkap terbuka / gerbang dengan tiang Tuscan dan akses ke halaman tengah oleh tiga gerbang bulat. Terbenam di ruang serambi yang luas dengan tepi berkubah yang disokong oleh tiang Tuscan, mempunyai dua puluh patung marmer, beberapa ditandatangani dan bertarikh.

Ridahan ini adalah akses utama ke Istana, Perpustakaan dan Galeri Pameran, yang dibuat melalui pintu masuk, melalui tangga monumental dan lengkungan bulat. Halaman yang luas ini diturap di calçada Portugis, dan dikelilingi oleh dua sayap tinggi empat tingkat (utara dan selatan): tingkat utama, dengan lengkungan dan pintu tengah diapit oleh tingkap-tingkap persegi panjang yang diatasi oleh tingkap-tingkap persegi kecil; dan lantai-lantai yang unggul, terdiri dari tingkap-tingkap beranda dengan bingkai yang sederhana dan kura-kura dan balusters / penghadang.

Bahagian dalam[sunting | sunting sumber]

Bilik Biru avant-garde dengan kesan visual yang membayangkan keagungan yang lebih besar
Pemandangan Taman Musim Sejuk yang menunjukkan pancutan pinnacle dalaman
Bahagian dalam Ruang Hijau, yang digunakan oleh Permaisuri untuk tugas rasmi
Potret Keluarga Diraja di Bilik Hijau
Potret Victor Emmanuel II di Bilik Merah

Pedalaman dibina dengan dewan yang bersambung, dengan koridor tengah tangga dan lif.

Di dewan pintu masuk utama, dengan penggantian muzium di arah sisi, terdapat sebuah tangga di sebelah dua relung dengan tokoh Justiça dan Prudência, yang mengakses Sala dos Archeiros (Dewan Pemanah) yang disiapkan oleh Joaquim Machado de Castro dan murid-muridnya. Di tingkat ini, dalam laluan linear, pengunjung mengikuti ruang dan dewan berikut:

Tingkat satu[sunting | sunting sumber]

 • Sala dos Archeiros (Dewan Pemanah), dinamakan kerana ia diduduki oleh pengawal penghormatan (dari 8:00 pagi pada waktu pagi hingga pukul 11:00 malam), adalah sebuah dewan yang diterangi oleh dua tingkap dan tiga pintu segi empat, semuanya dengan logam emas perisai dan dilindungi dalam lukisan hiasan yang mewakili kemenangan ketenteraan. Siling dewan berkubah dicat oleh José da Cunha Taborda dengan peluk tangan Diraja Portugis, tingkap dan pintu yang disapu oleh lukisan, dan lantai, sementara di parket, dilindungi sebahagiannya di permaidani. Ia kini digunakan sebagai pintu masuk utama untuk lawatan ke Istana dan penjaga pintu.
 • Sala do Porteiro da Cana (Dewan Penjaga Pintu Rotan) digunakan untuk mengumumkan pelawat, dan terdiri dari cupola palsu ke segi empat, dibentuk oleh tiang kosong dan ibu kota Korintus yang menyokong pedimen triangular. Di pusat ini adalah kiasan Justiça, dengan dua medali mengepungnya, mewakili John IV dan Carlota Joaquina, atas lantai parket.
 • Sala das Tapeçarias Espanholas (Dewan Permaidani Sepanyol), yang namanya namanya adalah lokasi lapan kerajinan Spanyol dengan pelbagai saiz, yang mewakili Dança (Tarian), Passeio na Andaluzia (Berjalan di Andaluzia), Jogo de Cartas (Permainan Kad), Fonte (Air Pancut), Merenda (Makan tengahari), para a caça (Pergi Memburu), Regresso da Caça (Balik dari Memburu) dan Caçadores (Pemburu). Ia juga dirujuk sebagai Sala do Dossel (Bilik Kanopi) atau Sala de Audiência (Dewan Penonton), kerana ia digunakan oleh Raja Luís dan Ratu Maria Pia sebagai ruang menunggu untuk tetamu formal. Di atas siling separa berkubah terdapat mural yang mewakili Raja John IV untuk Brazil. Di samping pelbagai lukisan dan unsur-unsur seni bina, terdapat kura-kura kayu dan lantai parket, sementara lebih dari empat pintu terdapat lukisan alegori yang diselingi oleh lapan permadani besar. Dewan ini diduduki oleh sebuah meja besar dengan banyak kerusi-kerusi kayu berdaun emas yang dilapisi dengan baldu merah, dengan kerangka yang digilap dan elemen gangsa pahat.
 • Antecâmara da Sala do Despacho (Antechamber Bilik Perintah), juga disebut sebagai Sala do Retrato de D. Carlos (Dewan Lukisan Dom Carlos) atau Sala de D. Sebastião (Dewan Dom Sebastian), yang kecil bilik, dengan siling yang dicat dengan tokoh Diana dan adegan dari perburuan, sementara di atas perwakilan pintu Mercury, Vulcan, Sains dan Damai.
 • Sala do Despacho (Dewan Perintah), bilik lain dengan siling berkubah yang rata, ruang ini digunakan untuk fungsi-fungsi kerajaan, dan Raja menyelesaikan tugas rasmi, biasanya pada hari Khamis. Silingnya dicat dengan Aurora trazendo a Felicidade Pública, Abundância, Mentira dan Justiça (oleh Cyrilio dan Taborda), manakala cetakan mempunyai motif tentera. Di seberang ruangan adalah perapian marmar hitam / dapur Itali, yang terdiri daripada dua lajur ionik, yang menyokong dinding yang dihiasi oleh bunga dan kornea, dengan pengawal logam. Lantai parket dibentuk menjadi corak geometrik dan ruang yang dihiasi dengan beberapa kerusi emas-baldu, pasu besar, perabot rendah dan baldu merah di atas meja.
 • Sala dos Contadores (Dewan Akauntan), juga dikenali sebagai Sala das Cómodas (Bilik Lowboy / Peti Laci), laluan kecil dengan parket bertatahkan.
 • Sala de Música (Bilik Muzik), yang mempunyai lukisan siling segi empat tepat di nada sepia, putih dan emas, dengan lapan medali yang mewakili lengan Portugal, Duke-Duke Braganza dan salib perintah tentera, dengan dinding yang ditutupi sutera merah jambu dan lantai di parket. Pada satu hujung adalah sebuah perapian / oak kayu oak yang sangat besar, dengan beberapa kabinet paparan kaca dengan friezes hiasan dan cornice sejajar di kedua-dua sisi. Cerobong dan dapur dihiasi oleh unsur-unsur phytomorphic keemasan dan lengan Portugal dan dikelilingi oleh beberapa dinding dengan lukisan dan. Di tengah-tengah alat-alat muzik (walaupun King Luís adalah baritone, ia juga menemani cellonya, sementara Ratu adalah pemain pianis), yang dikelilingi oleh tempat duduk berlapis beludru dan beberapa lukisan.
 • Quarto do Rei D. Luís (King Luís's Room), covered in wood paneled wainscoting, painted white and gold remains as one of the few rooms in the Palace painted in its original un-restored wall colors. The painted ceiling, depicting an allegorical representation of Paz by Cyrillo Volkmar Machado that includes figures, mythical figures and flowers in each corner, while the main ceiling is designed as a fanciful open-air Cupola. The walls are painted simply in white with gold trim, divided in square panels, while the floor is paved in parquet. An ornate bed, table and white-velvet chairs decorate the room, with a writer's desk along one wall, while statues stand in the window niches on the opposite wall from the bed. Paintings of many of the Portuguese monarchs are located on one of the walls, while over the desk the full-size painting of King Carlos of Portugal is hung.
 • Quarto do Rei D. Luís (Bilik Raja Luís), yang ditutupi dengan wainscoting panel kayu, dicat putih dan emas sebagai salah satu daripada beberapa bilik di Istana yang dicat dengan warna dinding semula yang tidak dipulihkan. Siling dicat, yang menggambarkan perwakilan alegeri Paz oleh Cyrillo Volkmar Machado yang merangkumi angka, angka mitos dan bunga di setiap sudut, manakala siling utama direka sebagai Cupola terbuka yang luar biasa. Dinding-dinding itu dicat hanya putih dengan trim emas, dibahagikan dalam panel persegi, manakala lantai diaspal dalam parket. Sebuah katil hiasan, meja dan kerusi beruang putih menghiasi bilik itu, dengan meja penulis di sepanjang satu dinding, sementara patung-patung berdiri di tingkap-tingkap tingkap di dinding bertentangan dari tempat tidur. Lukisan banyak raja-raja Portugis terletak di salah satu dinding, manakala di atas meja lukisan penuh saiz Raja Carlos dari Portugal digantung.
 • Antecâmara do Quarto Real (Antechamber Bilik Tidur Diraja), meneruskan wainscoting dan lukisan friezes yang menghiasi bilik tidur utama, dan diikat oleh unsur-unsur phytomorphic bergelombang, yang diulangi lebih tinggi di dinding.
 • Sala Azul (Bilik Biru), yang tidak benar-benar biru, ditutupi dengan dinding sutera putih dan tirai emas, dengan kerusi yang sepadan dan kusyen sofa di atas lantai parket. Antara tahun 1863 dan 1865, ia telah diubahsuai oleh Possidónio da Silva untuk menyediakan ruang duduk Diraja di selera Queen Maria Pia. Avant-garde untuk masa itu ia termasuk kesan visual yang berpadanan dengan ruang, termasuk dua cermin besar di dinding bertentangan (satu di atas perapian dan yang lain di antara dua tingkap) dan pembukaan gerbang Romanesque yang memanjangkan pandangan Bilik Biru lampiran Gabinete de Carvalho berjiran.
 • Gabinete de Carvalho (Almari Oak), lampiran yang berfungsi sebagai bilik merokok, semasa tempoh lelaki dan wanita bersosial secara bebas. Ruang yang dipotong di kayu oak, kain beludru merah dan kerusi dihias dengan lukisan-lukisan kapal kegemaran King Luís, serta peti laci oak.
 • Jardim de Inverno (Taman Musim Sejuk) atau Sala de Mármore (Dewan Marmar), dilindungi oleh marmar dan batu akik yang diberikan kepada Keluarga Diraja oleh Viceroy Portugis ke Mesir, dengan sebuah pancutan marmar Carrara, dengan tangki dan struktur puncak. Air mancur ini dikelilingi oleh tiga kren gangsa, patung, dua sangkar burung berhias, pasu dan kerusi yang berhias, khas dari luar. Tumbuh-tumbuhan pasu dan gantung juga mengelilingi bilik, yang memberikan gambaran persekitaran luaran yang tertutup. Sala Cor-de-Rosa (Bilik Merah), sebuah bilik kecil dengan sutera merah jambu, bilik itu direka khas untuk mempamerkan koleksi porselin Permaisuri, dengan banyak patung yang dipamerkan di atas kusen-kusen di dinding, dengan perabot berwarna merah jambu atau penutup baldu merah jambu.
 • Sala Cor-de-Rosa (Bilik Merah Jambu), sebuah bilik kecil dengan sutera merah jambu, bilik itu direka khas untuk mempamerkan koleksi porselin Permaisuri, dengan banyak patung yang dipamerkan di atas kusen-kusen di dinding, dengan perabot berwarna merah jambu atau penutup baldu merah jambu.
 • Sala Verde (Bilik Hijau), berpakaian sutera hijau, dengan siling berwarna putih dengan unsur-unsur emas, lukisan hiasan (termasuk potongan 1876 keluarga Royal oleh Joseph Fortuné-Séraphin Layraud), kain hijau dan lantai parket dengan elemen geometri . Perapian / dapur besar di marmar putih menempati satu dinding dalam hiasan bergaya Rococo yang bulat, dilindungi oleh pengawal logam emas. Ini adalah bilik peribadi, yang digunakan oleh Ratu untuk menjalankan tugas rasmi atau menerima pelawat, tetapi juga ruang di mana dia melahirkan pewaris kerajaan Prince Carlos. Satu bilik kecil di sebelah kiri (dikenali sebagai Bilik Merah, Bahasa Portugis: Sala Encarnada) telah digunakan sepanjang sejarahnya untuk pelbagai tujuan (bilik darjah, pensyarah, ruang kerja atau bilik menulis), dan hari ini memaparkan pelbagai potret, patung, peti laci dan meja tulis.
 • Sala de Saxe (Bilik Saxe), dipenuhi dengan sutera, siling plaster dihiasi dengan bunga, burung dan kupu-kupu; hari ini ruang kerasnya digunakan untuk mempamerkan beberapa mainan dan objek yang berkaitan dengan Infantes Carlos dan Afonso. Terletak di sebelah kanan Bilik Hijau, pada satu masa terdapat medali Portugis dan lukisan lanskap Itali.
 • Quarto da Rainha (Bilik Tidur Permaisuri), dihiasi dengan gaya Napoleonik tahun 1861, yang popular di Eropah pada masa itu, dan termasuk dinding dalam sutera biru dengan corak perak, diatasi oleh siling yang dicat dengan gambaran alegatif Fé, Esperanca dan Caridade, serta tokoh John Pembaptis. Bilik dihiasi dalam ikonografi agama, perabot kayu hiasan dan ditonjolkan oleh katil kanopi yang besar (juga warna biru, emas dan perak), sementara lantai ditutupi dengan permaidani, dengan beruang kutub beruang. Di samping itu the toucador (menukar bilik dan toilette), dan juga terus ruang permaidani asal dari bilik tidur Queen, dengan cermin berdiri tiga-besar, perapian, dada laci dan commode. Ia dihiasi dengan trim coklat dan emas yang kaya, elemen fitomorfik dan lukisan angka-angka Diana, Juno, Venus dan Minerva di atas pintu. Bilik mandi sebenarnya, lebih praktikal dan kemudian hiasan, termasuk, dihiasi dengan acuan yang dicat dan trim kayu yang kaya, dan termasuk tab mandi, tandas berganda, sinki dua kali dan bide, inovasi kebersihan yang datang dari England sekitar 1880.
 • Casa de Jantar da Rainha (Bilik Makan Queen), sebuah bilik makan peribadi tidak pernah dirancang dalam reka bentuk Istana 1802, tetapi pada tahun 1880 terdapat keperluan untuk ruang komunal. Bilik terakhir dihiasi dengan sutera merah dan kayu yang kaya dengan trim dari lantai ke siling, dengan perapian kayu / dapur di satu dinding (diatasi oleh cermin besar), sementara dinding bertentangan menyediakan pintu masuk ke Bilik Belanjawan bersebelahan. Lantai ini ditutup di lantai parket bertatahkan dengan kilau gangsa.
 • Sala de Bilhar (Bilik Billiard), yang menggantikan bilik yang lebih tua di tingkat dua, dan menduduki Raja Luís selepas makan malam, kerana Ratu dan para tetamu akan rehat di Bilik Biru, walaupun Ratu itu diketahui bermain dengan Raja sekalipun atau dengan guru pianonya, Puan Cart. Bilik ini merupakan perpanjangan yang jelas dari Bilik Makan bersebelahan, dengan lantai parket, perapian kayu, jambatan kayu sisi dan dinding kayu gelap berwarna gelap, dengan siri-sudu sofa panjang di dinding. Perapian kayu yang besar terdiri daripada kayu yang diukir dengan kerub dan cermin terbina dalam, manakala meja kolam pusat menduduki sebahagian besar ruang.

Tingkat dua[sunting | sunting sumber]

Bilik Takhta utama di tingkat dua Istana, dengan dua takhta yang dikhaskan untuk Raja Luís dan Permasuri Maria Pia
O Mouro oleh Marciano Henrique da Silva, di perpustakaan peribadi Istana
Lukisan Queen Carlota Joaquina di antechamber Balairong

During State functions or celebrations, invited guests would enter via the vestibule and ascend the main staircase to the second floor of the Palace by way of the Escadaria Nobre. The enclosed staircase, is decorated with flourish carvings on the ceiling from the lower floor, which zigzags to the upper landing decorated with rounded stained glass with the royal coat of arms and painted ceiling. On the second floor of the palace lies:

 • the Atelier de Pintura do Rei (King's Painting Workshop), which is preceded by a gallery with many of King Carlos' works of art. The room is lined with carvings in white, with a paneled ceiling, supported by equally spaced cornice and corbels, with windows framed by arches and canopies of false parapets, as well as a wooden staircase guarded by four foils leaked, the floor is parquet motif geometric.
 • Biblioteca (Library), is a space covered in oak wood serving as library, including panels, doors, trim and the fireplace (flanked by two Atlantean warriors).
 • Sala de Trabalho do Rei (King's Office), its walls painted are painted beige, with wainscoting and trim adorned with geometric elements and foliage, respectively, and focused on a panel representing Saturn. A parquet wood floor with various shades of embossed wood cover the floor, while a bronze crystal chandelier hangs from the ceiling.
 • Sala das Incias L.M. (Initials L & M Room), a relatively small rectangular space, with a plane ceiling, it is adorned with an allegorical scene, depicting the initials L and M for the monarchs King Luís and Queen Maria Pia, with a wide crown moulding, decorated with stars and military motifs on a very prominent cornice and meandering ornate frieze. The walls are covered with draperies of comparable fabric, while the floor is covered in parquet.
 • Sala Chinesa (Chinese Room) totally decorated in natural silk, forming a tent-shaped ceiling, with chandeliers and small metal lamps, Chinese porcelain, and red doorways with gold trim, in Oriental motifs, completed by José Procópio Ribeira in 1865. From this place visitors to the monarchs residence, for galas or ceremonial events, were stratified into various rooms, depending on class structure, until the reaching the throne room.
 • Sala Império (Imperial Salon), with a wainscoting painted in pink, and walls covered in silk, the ceiling has ornate motifs, and meandering frieze, while the floor is covered in inlaid parquet.
 • Sala do Retrato da Rainha (Queen's Portrait Room), a fairly wide room, with a ceiling painting feature the depiction of Vingança and Justiça Divina framed by phytomorphic elements, with walls lined with red silk and a parquet flooring. The room is dominated by the full-length portrait of the 33-year-old Maria Pia in blue and white ball gown, opposite a portrait of Infante Afonso, Duke of Porto.
 • Sala dos Gobelins (Gobelins Room), the ceiling in this space is painted blue, with phytomorphic elements and festive elements in white.
 • Sala do Corpo Diplomático (Diplomatic Corp's Room), was used for visiting ambassadors and members of the diplomatic corp, who waited in this room before being presented in the throne room. This room is full of classical motifs, presenting a ceiling with animals, figures and chariots, based on a Greek frieze, with painted walls and inlaid parquet floor. Three of the walls have tapestries with royal coats of arms and the last with a fireplace surmounted by mirror, with chairs assembled for the gathered visitors, all accented in red velvet and gold, and two large ornamental vases. Alongside is a small antechamber used so that visitors could wait as their name was presented to the monarchs, before appearing in the throne room. On the walls of this room are portraits of John VI of Portugal and Carlota Joaquina on opposite walls.
 • Sala do Trono (Throne Room), is a large space that occupies the southern tower of the Palace, with a ceiling of the Virtude Heróica, exalting the royalty of Miguel of Portugal, with a bronze crystal chandelier, walls draped in red silk and floor covered in parquet and Aubusson carpet. On a small two-step platform are the two thrones of Luís and Maria Pia under a red draped canopy. The passageways, covered in drapery are surmounted by ancillary windows that permit light to cascade into the space. Red velvet chairs and bunks are strategically located around the open space.
 • Sala de Baile (Ballroom) or Sala de D. João VI (King John VI's Hall), was used as the formal ballroom, and features an upper gallery (for the musicians) opposite the entrance, while two full-length portraits of Luís and Maria Pia flank the entrance. The walls are covered in red silk, with the ceiling divided into seven panels, the central showing the allegorical Concílio dos Deuses, from which hang three crystal chandeliers. Along one wall is a large landscape depicting the return of John VI from Brazil, opposite windows and two mirrors.
 • Sala da Ceia (Supper Room), the grand dining hall for state dinners and ceremonial events (such as the acclamation of Miguel as King and the wedding of Carlos and Amelia of Orleans), the room is a long hall that includes two long tables for visitors and the main table (which intersects the other two) for the Royal Family. The ceiling is painted with an allegorical depiction as a tribute to John VI, depicting a sun chariot with Apollo, encircled by the Horae, months, seasons, and other allegorical figures, illuminated by three large bronze crystal chandeliers, and an upper gallery for musicians, who would play for visiting guests and diplomats. The opposite wing was altered by the adaption by actual activities in the space, and includes a staircase in the vestibule to connect the upper spaces and rooms.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Nota
 1. ^ a b c d e f g h i j k l IGESPAR - Instituto Gestão do Patrimonio Arquitectónico e Arqueológico, penyunting (2011), Palácio Nacional da Ajuda (dalam bahasa Portuguese), Lisbon, Portugal: IGESPAR, diarkib daripada yang asal pada 16 July 2011, dicapai pada 12 July 2011Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Francisco Santana and Eduardo Sucena (1994), pp.25-27
 3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r Palácio Nacional da Ajuda, penyunting (2010). "História" (dalam bahasa Portuguese). Lisbon, Portugal. Dicapai pada 12 July 2011.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
Sumber
 • Almeida, Fialho D' (1910), Barbear, pentear (Jornal d'um vagabundo) (dalam bahasa Portuguese) (ed. 1), Lisbon, PortugalSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • Amacleto, Regina (1986), "Neoclassicismo e Romantismo", AA VV, História da Arte em Portugal (dalam bahasa Portuguese), 10, Lisbon, PortugalSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • Ataíde, M. Maia (1988), Monumentos e Edifícios Notáveis do Distrito de Lisboa, Lisboa (dalam bahasa Portuguese), III, Lisbon, PortugalSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • Carvalho, A. Ayres de (1966), Os Três Arquitectos da Ajuda. Do Rocaille ao Neoclassicismo (dalam bahasa Portuguese), Lisbon, PortugalSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • Carvalho, A. Ayres de (1973), O Palácio da Ajuda (dalam bahasa Portuguese), Lisbon, PortugalSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • Carvalho, A. Ayres de (1993), Dar Futuro ao Passado (dalam bahasa Portuguese), Lisbon, PortugalSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • CMIL Urbanismo, penyunting (2011), Plano de Pormenor de Salvaguarda da área envolvente do Palácio Nacional da Ajuda (PDF) (dalam bahasa Portuguese), Lisbon, Portugal: DCIP - Divisão de Coordenação de Instrumentos de Planeamento, diarkib daripada yang asal (PDF) pada 22 May 2011, dicapai pada 12 July 2011Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • Dias, Gabriel Palma (20–23 June 1994), "Os Primeiros Projectos Para o Palácio da Ajuda - O Desenho e a Realização de Manoel Caetano de Souza e Imediatos Seguidores", Encontro Dos Alvores do Barroco à Agonia do Rococó (dalam bahasa Portuguese), Lisbon, Portugal: Fundação das Casas de FronteiraSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • Ferreira, Rafael Laborde; Vieira, Victor Manuel Lopes (1985), Estatuária de Lisboa, Lisboa: Amigos do Livro, Lda.
 • Freitas, Jordão de (1909), "A Capela Real e a Igreja Patriarcal na Ajuda", Boletim da Real Associação dos Architectos Civis e Archeologos Portugueses (dalam bahasa Portuguese), Lisbon, Portugal: Real Associação dos Architectos Civis e Archeologos PortuguesesSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • Godinho, Isabel Silveira; Ferreira, Maria Teresa Gomes (1987), Porcelana Europeia - reservas do Palácio Nacional da Ajuda (dalam bahasa Portuguese), Lisbon, Portugal: Fundação Calouste GulbenkianSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • Gil, Júlio (1992), Os Mais Belos Palácios de Portugal (dalam bahasa Portuguese), Lisbon, PortugalSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • IPPAR, penyunting (2000), Património. Balanço e Perspectivas (2000-2006) (dalam bahasa Portuguese)Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • Louro, Francisco; Godinho, Isabel Silveira (1987), O Palácio Nacional da Ajuda (dalam bahasa Portuguese), Lisbon, PortugalSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • MOP, penyunting (1954), Relatório da Actividade do Ministério no ano de 1953 (dalam bahasa Portuguese), Lisbon, Portugal: Ministério das Obras PúblicasSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • MOP, penyunting (1957), Relatório da Actividade do Ministério no ano de 1956 (dalam bahasa Portuguese), Lisbon, Portugal: Ministério das Obras PúblicasSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • MOP, penyunting (1959), Relatório da Actividade do Ministério nos anos de 1957 e 1958 (dalam bahasa Portuguese), 1, Lisbon, Portugal: Ministério das Obras PúblicasSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • MOP, penyunting (1962), Relatório da Actividade do Ministério no Ano de 1961 (dalam bahasa Portuguese), 1, Lisbon, Portugal: Ministério das Obras PúblicasSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • MOP, penyunting (1963), Relatório da Actividade do Ministério no Ano de 1962 (dalam bahasa Portuguese), 1, Lisbon, Portugal: Ministério das Obras PúblicasSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • Sanches, José Dias (1940), Belém e arredores através dos tempos (dalam bahasa Portuguese), Lisbon, Portugal: Livraria Universal - EditoraSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • Santana, Francisco; Sucena, Eduardo (1994), Dicionário da História de Lisboa (dalam bahasa Portuguese), Lisbon, Portugal: Serviço Educativo do Museu do Palácio Nacional da Ajuda, halaman 25–27Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • Sequeira, Gustavo de Matos (1961), O Palácio Nacional da Ajuda (resenha histórica) (dalam bahasa Portuguese), Lisbon, PortugalSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • Sequeira, Gustavo de Matos (1961), O Palácio Nacional da Ajuda (dalam bahasa Portuguese), Lisbon, PortugalSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • Viterbo, Sousa (1904), Diccionario Historico e Documental dos Architectos, Engenheiros e Construtores Portuguezes ou a serviço de Portugal (dalam bahasa Portuguese), 3, Lisbon, Portugal: Imprensa NacionalSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 • Zagallo, Manuel C. de A. Cayolla (1961), Palácio Nacional da Ajuda. Roteiro (dalam bahasa Portuguese), Lisbon, PortugalSelenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Portuguese Monarchy Topics