Istana Belém

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Muka hadapan utama Palácio Nacional de Belém.
Tugu ke Afonso de Albuquerque dan Istana Belém.

Istana Negara Belém (Bahasa Portugis: Palácio Nacional de Belém) adalah tempat kediaman rasmi Presiden Portugal. Ia terletak di kawasan kejiranan Belém di Lisbon, berhampiran dengan sungai Tagus dan berhampiran banyak tarikan pelancong dan kebudayaan. Istana ini adalah salah satu dari banyak yang kerabat bangsawan bina di Lison pada kurun ke-17 dan ke-18; iia kemudian diubah ka sebuah tempat diraja.

Istana terdahulunya dibina pada kurun kurun ke-16 oleh bangsawan Manuel dari Portugal, di atas sebuah bukit menghadap Tagus, berhampiran Jerónimos Monastery yang besar, yang telah baru-baru ini diselesaikan. Pada kurun ke-17 istana ini menjadi milik Counts of Aveiras. Kelima-lima bangunan yang mendirikan muka hadapan utama Istana yang bermula pada bahagian separuh dua kurun ke-17, dengan teres dari mana landskap dapat dinikmati.

Pada permulaan kurun ke-18, Raja John V membeli Istana dan berterusan untuk mengembang dan menghias semula bahagian dalamnya. Gempa Bumi Lisbon 1755 Besar tidak melanda Istana, yang sewaktu pemerintah Ratu Mary I memperolehi sebuah kebun haiwan kecil dengan haiwan-haiwan Afrika (kini tidak aktif) dan sebuah arena kuda baru, direkabentuk dalam gaya Neoklasik oleh Giacomo Azzolini Itali (arena kini merumahkan Museu Nacional dos Coches).

Halaman dalam dan bahagian dalam Istana mempunyai hiasan yang bermula pada kurun ke-18 dan ke-19. Sewaktu zaman ini, Istana Belém telah digunakan oleh keluarga diraja, bersama dengan tempat kediaman lain seperti Istana Queluz dan Istana Ajuda yang berhampiran. Ia juga digunakan untuk merumahkan para pelawat dari luar negeri.

Pada 1912, selepas Republik Portugal telah ditubuhkan, dengan para Presiden negara ini menduduki Istana, sekurang-kurangnya untuk jangka yang pendek. Hari ini ia adalah tempat kediaman rasmi Presiden Portugal. Sementara Presiden Ramalho Eanes tinggal di Istana, Mário Soares dan Jorge Sampaio menggunanya semata-mata sebagai tempat bekerja, tinggal di tempat kediaman swasta mereka.

Dataran di hadapan Istana, Dataran Afonso de Albuquerque, dinamakan selepas penakluk India pertama, Afonso de Albuquerque, dan memberikan pemandangan yang terbaik Istana Belém. Tapak dataran ini pernah menjadi sebuah pelabuhan, dibina pada 1753. Pada 1807, Ratu Mary I, Putera John VI dan keluarga diraja meninggalkan Lisbon dari pelabuhan ini ke Rio de Janeiro, di Brazil, untuk melarikan diri dari tentera Napoleon yang telah menakluk Portugal.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 38°41′52.75″N 9°12′02.16″W / 38.6979861°N 9.2006000°W / 38.6979861; -9.2006000