Istana Buckingham

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Bagi an earlier house owned by the Dukes of Buckingham and also called Buckingham Palace, lihat Istana Kota Macclesfield.
Istana Buckingham. Ini adalah façade utama, Barisan Timur; terdahulunya dibina oleh Edward Blore dan ditamatkan pada 1850, ia telah direkabentuk semula pada 1913 oleh Sir Aston Webb.
Ratu Victoria, ratu pertama yang menetap di Istana Buckingham, pindah ke istana yang baru tamat bina pada penaikan tahtanya pada 1837.

Istana Buckingham ialah tempat persemayaman rasmi kerabat diraja British di London, United Kingdom.[1] Istana yang terletak di Kota Westminster ini merupakan suatamuatan untuk upcara-upacara negeri dan layanan mesra diraja, dan sebuah tarikan pelancong utama. Ia telah menjadi suatu sudut perhimpunan untuk warga British pada waktu-waktu kemeriahan dan krisis.

Bangunan ini terdahulunya digelar Rumah Buckingham yang pada asalnya adalah sebuah rumah bandar yang digunakan untuk Duke of Buckingham pada 1703 dan diperolehi oleh George III pada 1761[2] sebagai sebuah tempat kediaman peribadi, yang turut digelar sebagai "Rumah Ratu". Kerja-kerja menaiktaraf rumah ini dilakukan untuk mewujadkan tiga sayap di sekitar suatu halaman pusat 75 tahun kemudian, yang diterajui oleh arkitek John Nash dan Edward Blore. Istana Buckingham akhirnya menjadi istana diraja rasmi raja British dengan kenaikan takhta Ratu Victoria pada 1837. Tambahan struktural utama akhir telah dilakukan pada lewat abad ke-19 dan ke-20, termasuk muka awam istana kini. Meskipun, gereja kecil istana telah dimusnahkan oleh suatu letupan bom Jerman pada Perang Dunia Kedua; Galeri Ratu telah dibina menggantikannya di tapak tersebut dan gdibuka kepada orang ramai pada 1962 untuk mempamerkan seni dari Kumpulan Diraja.

Reka bentuk bahagian dalam awal abad ke-19 yang asal, banyak yang mana masih kekal, termasuk kegunaan tersebar scagliola yang berwarna terang dan lapis biru dan merah muda, dengan nasihat Sir Charles Long. Raja Edward VII menyeliakan suatu hiasan semula separuh dalam suatu skema krim dan emas Belle epoque. Banyak bilik-bilik penerimaan yang lebih kecil dilengkapkan dalam gaya regensi China dengan perabot dan pemuatan dibawa dari Royal Pavilion di Brighton dan dari Rumah Carlton. Taman Istana Buckingham adalah taman swasta terbesar di London, terdahulunya dilandskap oleh Capability Brown, tetapi direkabentuk semula oleh William Townsend Aiton dari Taman Kew dan John Nash. Tasik tiruan ditamatkan pada 1828 dan dibekal dengan air dari Serpentine, sebatang sungai yang mengalir melalui Taman Hyde.

Bilik-bilik negeri membentuk nukleus Istana bertugas dan digunakan secara sering kali oleh Ratu Elizabeth II dan ahli-ahli kerabat diraja untuk hiburan rasmi dan negeri. Istana Buckingham adalah salah satu bangunan diketahui dan lebih daripada 50,000 orang melawat istana ini setiap tahun sebagai tetamu-tetamu ke persantapan, santapan tengah hari, santapan malam, penerimaan dan pesta taman diraja.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Secara tepatnya, kerabat diraja British masih bersemayam di Istana St James. Sementara orang kenamaan asing disambut oleh Raja atau Ratu di Istana ini, baginda sebenarnya mewakili Istana St James. Hal ini walau bagaimanapun tidak menimbulkan masalah kerana Istana Buckingham sememangnya tempat persemayaman rasmi diraja (lihat History of St James's Palace).
  2. ^ Robinson, p. 14

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Blaikie, Thomas (2002). You look awfully like the Queen: Wit and Wisdom from the House of Windsor. London: Harper Collins. ISBN 0-00-714874-7.
  • Harris, John; de Bellaigue, Geoffrey; & Miller, Oliver (1968). Buckingham Palace. London:Nelson. ISBN 0-17-141011-4
  • Hedley, Olwen (1971) The Pictorial History of Buckingham Palace. Pitkin, ISBN 0-85372-086-X
  • Nash, Roy (1980). Buckingham Palace: The Place and the People. London: Macdonald Futura. ISBN 0-354-04529-6
  • Robinson, John Martin (1999). Buckingham Palace. Published by The Royal Collection, St. James's Palace, London ISBN 1-902163-36-2.
  • Williams, Neville (1971). Royal Homes. Lutterworth Press. ISBN 0-7188-0803-7.
  • Woodham-Smith, Cecil (1973). Queen Victoria (vol 1) Hamish Hamilton Ltd.
  • Wright, Patricia (1999; first published 1996). The Strange History of Buckingham Palace. Stroud, Gloucs.: Sutton Publishing Ltd. ISBN 0-7509-1283-9

Pautan luar[sunting | sunting sumber]