Istana Doge

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Istana Doge
Palazzo Ducale
Istana Doge
Maklumat am
Ditubuhkan1340 (1340)
JenisMuzium seni, Tapak sejarah
Maklumat pentadbiran
PengarahCamillo Tonini
Maklumat geografi
Lokasi
Koordinat45°26′02″N 12°20′24″E / 45.4339°N 12.3400°E / 45.4339; 12.3400Koordinat: 45°26′02″N 12°20′24″E / 45.4339°N 12.3400°E / 45.4339; 12.3400
Maklumat pelawat
Bilangan pelawat
1.4 juta (2018)[1]
Laman sesawang
sunting
Lihat pendokumenan templat ini

The Doge's Palace (Bahasa Itali: Palazzo Ducale; Bahasa Venetian: Pałaso Dogal) adalah istana yang dibina dalam gaya Venice Gothik, dan salah satu mercu tanda utama bandar Venice di utara Itali. Istana ini adalah kediaman Doge Venice, kuasa tertinggi bekas Republik. Ia dibina pada tahun 1340 dan diperluas dan diubah pada abad-abad berikutnya. Ia menjadi muzium pada tahun 1923 dan merupakan salah satu daripada 11 muzium yang dikendalikan oleh Fondazione Musei Civici di Venezia.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Lukisan Istana Doge, akhir abad ke-14

Pada tahun 810, Doge Agnello Participazio memindahkan kerusi pemerintahan dari pulau Malamocco ke daerah Rialto sekarang, ketika diputuskan sebagai palatium duci (Latin untuk "istana ducal") harus dibina. Namun, tidak ada jejak bangunan abad ke-9 itu kerana istana itu sebahagiannya hancur pada abad ke-10 oleh kebakaran. Kerja-kerja rekonstruksi berikut dilakukan atas perintah Doge Sebastiano Ziani (1172–1178). Seorang pembaharu yang hebat, dia secara drastik akan mengubah keseluruhan susun atur St. Mark's Square. Istana baru dibina dari kubu-kubu, satu bahagian depan ke Piazzetta, yang lain menghadap Basin St. Mark. Walaupun hanya beberapa jejak yang tinggal di istana itu, beberapa ciri seni bina Byzantium-Venesia masih dapat dilihat di tingkat bawah, dengan pangkalan dinding di batu Istrian dan beberapa corak herringbone penurapan bata.

Perubahan politik pada pertengahan abad ke-13 menyebabkan perlunya memikirkan semula struktur istana kerana peningkatan jumlah anggota Majlis Besar. Pembinaan istana Gothic yang baru bermula sekitar tahun 1340, kebanyakannya memusatkan perhatian pada sisi bangunan yang menghadap ke lagun. Hanya pada tahun 1424 Doge Francesco Foscari memutuskan untuk melanjutkan kerja-kerja pembinaan semula ke sayap yang menghadap ke Piazzetta, berfungsi sebagai mahkamah-undang, dan dengan arked tingkat bawah di luar, loggias lantai pertama terbuka yang berjalan di sepanjang fasad, dan halaman dalaman sayap, diselesaikan dengan pembinaan Porta della Carta (1442).

Pada tahun 1483, api yang kuat meletus di sisi istana yang menghadap ke terusan, di mana Pangsapuri Doge berada. Sekali lagi, pembinaan semula penting menjadi mustahak dan ditugaskan oleh Antonio Rizzo, yang akan memperkenalkan bahasa Zaman Pembaharuan baru kepada seni bina bangunan. Seluruh struktur baru dibangkitkan di sepanjang terusan, membentang dari ponte della Canonica hingga ke Ponte della Paglia, dengan bilik-bilik rasmi pemerintah dihiasi dengan karya yang ditugaskan dari Vittore Carpaccio, Giorgione, Alvise Vivarini dan Giovanni Bellini.

Satu lagi kebakaran besar pada tahun 1547 memusnahkan beberapa bilik di tingkat dua, tetapi untungnya tanpa merosakkan keseluruhan strukturnya. Kerja-kerja pembaikan sedang dilakukan di istana ketika pada tahun 1577 api ketiga memusnahkan Ruang Pemeriksaan dan Dewan Majlis Besar, bersama-sama dengan karya Gentile da Fabriano, Pisanello, Alvise Vivarini, Vittore Carpaccio, Giovanni Bellini, Pordenone, dan Titian. Dalam pekerjaan pembinaan semula berikutnya, diputuskan untuk menghormati gaya Gothic yang asli, walaupun diserahkan reka bentuk alternatif neo-klasik oleh arkitek Zaman Pembaharuan yang berpengaruh Andrea Palladio. Namun, ada beberapa ciri klasik - misalnya, sejak abad ke-16, istana telah dihubungkan dengan penjara oleh Bridge of Sighs.

Selain sebagai kediaman ducal, istana ini menempatkan institusi politik Republik Venesia hingga pendudukan Napoleon di bandar pada tahun 1797, ketika perannya pasti berubah. Venice pertama kali dikuasai oleh Perancis, kemudian ke Austria, dan akhirnya pada tahun 1866 itu menjadi sebahagian dari Itali. Selama tempoh ini, istana ini diduduki oleh pelbagai pejabat pentadbiran serta menempatkan Biblioteca Marciana dan institusi budaya penting lain di dalam bandar.

Menjelang akhir abad ke-19, struktur tersebut menunjukkan tanda-tanda kerusakan yang jelas, dan pemerintah Itali menyisihkan dana yang besar untuk pemulihannya dan semua pejabat awam dipindahkan ke tempat lain, kecuali Pejabat Negara untuk perlindungan Monumen bersejarah, yang masih bertempat di lantai loggia istana. Pada tahun 1923, Negara Itali, pemilik bangunan itu, mempercayakan pengurusannya kepada perbandaran Venesia untuk dijalankan sebagai muzium. Sejak tahun 1996, Istana Doge telah menjadi sebahagian daripada rangkaian muzium Venesia, yang berada di bawah pengurusan Fondazione Musei Civici di Venezia sejak tahun 2008.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "La classifica dei musei e delle mostre più visitate nel 2018". Mei 6, 2019. Dicapai pada Ogos 1, 2020.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Sumber asas[sunting | sunting sumber]

Sumber umum[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Venice landmarks