Istana Peterhof

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Pemandangan udara Istana Peterhof (bangunan utama) dan taman atas
Istana Besar Peterhof dan Lata Besar.

Istana Peterhof (Bahasa Rusia: Петерго́ф,IPA: [pʲɪtʲɪrˈɡof],[1] Bahasa Belanda bagi Halaman Istana Peter)[2] adalah satu siri istana dan taman-taman yang terletak di Petergof, Saint Petersburg, Rusia, dibentangkan pada perintah Peter the Great. Istana dan taman-taman ini kadang-kadang disebut sebagai "Istana Versailles Rusia". sekumpulan istana bersama-sama dengan pusat bandar diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO.

Tata atur[sunting | sunting sumber]

Ciri alam semulajadi Peterhof adalah 16 meter tinggi bluff yang terletak kurang dari seratus meter dari pantai. Kebun yang lebih rendah (Nizhny Sad), pada 1.02 km² yang terdiri daripada kawasan tanah Peterhof yang lebih baik, terletak di antara tebing dan pantai ini, yang merentang ke timur dan barat untuk kira-kira 200 meter. Kebanyakan air pancut Peterhof terkandung di sini, seperti beberapa istana kecil dan bangunan luar. Timur dari Taman Rendah terletak di Alexandria Park dengan struktur abad ke-19 Gothic Revival seperti Kapella.

Di atas tebing, dekat pertengahan Taman Rendah, berdiri Grand Palace (Bolshoi Dvorets). Di belakang (selatan) itu adalah Upper Upper yang agak kecil ( Verhnyy Sad ). Apabila wajah berbohong di bawah Istana ini adalah Lata Besar (Bolshoi Kaskad). Ini dan Istana Besar adalah pusat keseluruhan kompleks. Pada kakinya bermula Sea Channel (Morskoi Kanal), salah satu kerja air yang paling luas dalam tempoh Baroque, yang membelah Taman Rendah.

Lata Besar dan Air pancut Samson[sunting | sunting sumber]

Peterhof: Air Pancut Samson dan Saluran Laut.

Grand Cascade dimodelkan untuk satu Louis XIV di Château de Marly,[3] yang juga dipersembahkan di salah satu bangunan luar bangunan.

Di tengah-tengah lata adalah gua buatan dengan dua cerita, berhadapan di dalam dan di luar dengan batu coklat ditebang. Ia pada masa ini mengandungi muzium yang sederhana di dalam sejarah air pancut. Salah satu pameran adalah meja membawa mangkuk (buatan) buah, replika meja serupa dibina di bawah arahan Petrus. Jadual ini dicampur dengan jet air yang merendam pelawat apabila mereka mencapai buah, ciri dari taman-taman Mannerist yang terus popular di Jerman. Gua ini dihubungkan dengan istana di atas dan di belakang oleh koridor yang tersembunyi.

Air pancut Grand Cascade terletak di bawah gua dan di sebelahnya. Terdapat 64 mata air.[4] Perairan mereka mengalir ke dalam kolam semikonduktor, terminal Laut Saluran yang dipenuhi air pancut. Pada tahun 1730-an, Fountain Samson yang besar diletakkan di kolam ini. Ia menggambarkan masa apabila Samson membuka air rahang singa, yang mewakili kemenangan Rusia ke atas Sweden di Perang Utara Besar, dan simbolik ganda.[5] Singa adalah elemen lengan Sweden, dan salah satu kemenangan hebat perang telah dimenangi pada Hari St Samson. Dari mulut singa menembak jet menegak 20 meter tinggi, yang tertinggi di semua Peterhof. Karya ini oleh Mikhail Kozlovsky dijarah oleh pasukan Jerman yang menyerang semasa Perang Dunia Kedua; Lihat Sejarah di bawah. Replika patung itu dipasang pada tahun 1947.

Mungkin pencapaian teknologi Peterhof adalah bahawa semua mata air beroperasi tanpa penggunaan pam. Air dibekalkan dari mata air semulajadi dan dikumpulkan di dalam takungan di Upper Gardens. Perbezaan ketinggian mencipta tekanan yang memacu kebanyakan mata air di Taman Rendah, termasuk Grand Cascade. Fountain Samson dibekalkan oleh saluran air khas, lebih dari empat km panjang, menarik air dan tekanan dari sumber tinggi.

Taman Bawah[sunting | sunting sumber]

Kawasan taman.

Luas Taman Rendah dibina dalam gaya rasmi taman formal Perancis pada abad ke-17. Walaupun banyak pokok yang terlalu banyak, pada tahun-tahun kebelakangan ini, kliping formal di sepanjang ale banyak telah diteruskan untuk memulihkan penampilan asli taman itu. Banyak air pancut yang terletak di sini mempamerkan tahap kreativiti yang luar biasa. Salah satu reka bentuk yang paling terkenal ialah 'The Sun'. Sebuah jet air yang menyerap cakera dari pinggirnya mencipta imej sinar matahari, dan struktur keseluruhan berputar mengenai paksi menegak supaya arah di mana wajah "matahari" sentiasa berubah.

Beberapa air pancut direka dengan tujuan khusus untuk merendam pelawat. Dua mengambil bentuk pokok-pokok gangley yang dicampur dengan jet yang diaktifkan apabila seseorang mendekati. Satu lagi, menyamar sebagai payung dengan bangku bulat yang terletak di sekitar batang, jatuh tirai air dari rimnya apabila seseorang memasuki tempat duduk.

Pembohongan yang sama yang menyediakan suasana untuk rumah Cascade Grand dua lain, lata yang sangat berbeza. Barat Istana Besar adalah Gunung Emas ( Золотая Гора ), dihiasi dengan patung marmer yang kontras dengan tokoh bergelombang Grand Cascade. Di sebelah timur adalah Chess Mountain ( Шахматная Гора ), pelongsor luas yang permukaannya berjubi hitam dan putih seperti papan catur. Air pancut terpenting Peterhof adalah 'Adam' dan 'Hawa'. Mereka menduduki kedudukan simetri di kedua-dua sisi Saluran Laut, masing-masing pada konjungsi lapan laluan.

Istana Besar[sunting | sunting sumber]

Bahagian dalaman gaya Perancis

Istana Peterhof yang terbesar kelihatan benar-benar memaksakan apabila dilihat dari Taman Rendah atau Atas, tetapi sebenarnya ia agak sempit dan tidak terlalu besar. Daripada kira-kira tiga puluh bilik, ada yang sepatutnya disebut.

Dewan Chesma dihiasi dengan dua belas lukisan besar Pertempuran Chesma, kemenangan tentera laut yang menakjubkan dari Perang Rusia-Turki, 1768-1774. Ini dicat antara 1771 dan 1773 oleh artis Jerman Jacob Philipp Hackert. Penyajian pertamanya mengenai adegan pertempuran hebat telah dikritik oleh saksi-saksi sebagai tidak menunjukkan realistik kesan kapal meletup & mdash; Kayu terbang, api besar, asap, dan bola api. Catherine II membantu artis dengan meletupkan kapal frigat di pelabuhan Livorno, Itali, untuk kepentingan Hackert, yang tidak pernah melihat pertempuran laut pertama . Hackert juga tidak menyelidiki kedudukan sebenar pasukan Rusia dan Turki semasa pertempuran, jadi adegan yang digambarkan agak aneh, tetapi berkesan menyampaikan drama dan pemusnahan peperangan tentera laut.

Kabinet Cina Timur dan Barat dihiasi antara 1766 dan 1769 untuk mempamerkan objek seni hiasan yang diimport dari Timur. Dinding dihiasi dengan corak Oriental tiruan oleh tukang Rusia, dan digantung dengan lukisan landskap Cina dalam lacquer kuning dan hitam. Bilik lain, yang terletak di tengah-tengah istana, menimbulkan nama Dewan Gambar. Dindingnya hampir seluruhnya dilindungi oleh serangkaian 368 lukisan, kebanyakannya terdiri daripada wanita berpakaian yang berbeza, berbeza dalam penampilan dan juga usia, namun kebanyakannya diambil dari satu model. Ini dibeli pada tahun 1764 dari janda artis Itali P. Rotari, yang meninggal di St Petersburg.

Ciri-ciri lain[sunting | sunting sumber]

Marli Palace in the lower garden area
Marli Palace in the lower garden area

Istana Grand bukan satu-satunya bangunan kerajaan bersejarah di Peterhof. Istana-istana dari Monplaisir dan Marly, serta pavilion yang dikenali sebagai 'Hermitage', semuanya dibangkitkan semasa pembinaan awal Peterhof semasa pemerintahan Peter the Great. Taman Rendah juga mengandungi rumah hijau yang besar, dan di Taman Alexandrine berdirinya istana Nicholas I.

Seperti Taman Rendah, Upper Gardens mengandungi banyak air pancut, diedarkan di antara tujuh kolam yang luas. Landskap, bagaimanapun, adalah sama sekali berbeza; Tidak seperti Taman Rendah (yang merupakan geometri, Kebun Upper tidak. Walaupun beberapa air pancut mempunyai patung aneh, kerja airnya sendiri tidak mengesankan.[petikan diperlukan]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

1705-1755[sunting | sunting sumber]

Pada masa Peter yang Hebat, dasar laut di utara tapak Peterhof dan ke arah timur menuju St. Petersburg terlalu dangkal untuk sama ada kapal dagang atau kapal perang. Walau bagaimanapun, di sebelah barat Peterhof, dasar laut turun menjadi cukup dalam untuk kapal laut. Oleh itu, ketika Peter yang Hebat memutuskan untuk membina St. Petersburg di ujung timur Teluk [Finland]], dia pertama kali menangkap Pulau Kotlin jelas kelihatan dari tapak Peterhof di timur laut di tengah Teluk. Di Kotlin Island, dia akan membina pelabuhan komersil untuk St. Petersburg serta kubu-kubu Kronstadt di sepanjang 20 kilometer dari laut cetek untuk membekalkan dan mempertahankan Tentera Laut yang akan dibina.

Astaka Ozerki (1840an), oleh Yegor Meyer

Peter the Great pertama kali menyebut tapak Peterhof dalam jurnalnya pada tahun 1705, semasa Perang Utara Besar, sebagai tempat yang baik untuk membuat pendaratan untuk digunakan dalam perjalanan ke dan dari kubu pulau Kronstadt. Dan pada tahun 1714, Peter memulakan pembinaan Istana Monplaisir ("kesenangan saya") berdasarkan lakaran istana sendiri yang dia mahukan dekat dengan garis pantai. Ini adalah Istana Musim Panas Peter yang akan digunakan pada perjalanannya dan pergi dari Eropah melalui pelabuhan di Kronstadt. Di atas tembok istana pantai ini meletakkan ratusan lukisan yang dibawa Peter dari Eropah[6] dan dibenarkan untuk cuaca musim sejuk Rusia dan kelembapan laut tanpa haba. Di sudut laut di Monplaisir Palace, Peter membuat Kajian Maritimnya, dari mana dia dapat melihat Pulau Kronstadt di sebelah kiri dan St Petersburg di sebelah kanan.[7] Kemudian, beliau memperluas rancangannya untuk menyertakan sebuah istana château yang lebih besar dari istana dan kebun di pedalaman, dengan model Versailles. Reka bentuk awal istana dan kebunnya dilakukan oleh arkitek Perancis Jean-Baptiste Le Blond.[8] Setiap tsar selepas Peter berkembang ke istana dan taman pedalaman Peterhof, namun sumbangan besar oleh Peter the Great diselesaikan pada tahun 1725. Peter juga telah melayan rancangan istana yang serupa di Strelna, perjalanan singkat ke timur, tetapi pelan-pelan ini ditinggalkan.

Peterhof pada awal 1700-an kelihatan berbeza dari hari ini. Banyak air pancut belum dipasang. Seluruh Taman Alexandrine dan Upper Gardens tidak wujud. (Yang terakhir ini digunakan untuk menanam sayur-sayuran, dan kolamnya, maka hanya berjumlah tiga, untuk ikan.) Fountain Samson dan alas besarnya belum dipasang di Saluran Laut, dan saluran itu sendiri digunakan sebagai pintu masuk laut besar Ke dalam kompleks.

Kolam Olgin (1840an), oleh Yegor Meyer

Mungkin perubahan yang paling penting yang menambah reka bentuk Peter adalah ketinggian Grand Palace ke status pusat dan ketara. Istana Besar pada asalnya dipanggil hanya 'Atas', dan hampir tidak lebih besar daripada struktur lain kompleks itu. Penambahan sayap, yang dilakukan antara 1745 dan 1755, merupakan salah satu daripada banyak projek yang ditugaskan oleh arkitek Itali Bartolomeo Rastrelli oleh Elizabeth dari Rusia.[9] Begitu juga, Grand Cascade telah dihiasi dengan lebih jarang apabila dibina pada mulanya. Penambahan air pancut asli Peterhof dan penambahan yang baru terus berlanjut ke abad ke-19.

1941 - Hari ini[sunting | sunting sumber]

Peterhof, seperti Tsarskoye Selo, ditangkap oleh tentera Jerman pada tahun 1941 dan diadakan hingga 1944. Dalam beberapa bulan yang berlalu antara perang di barat dan penampilan Tentara Jerman, Pekerja hanya dapat menyimpan sebahagian daripada khazanah istana dan air pancut. Percubaan dibuat untuk membongkar dan menguburkan patung-patung air mancur, tetapi tiga suku, termasuk semua yang terbesar, kekal di tempat. Pasukan pendudukan Tentera Jerman sebahagian besarnya musnah[10] Peterhof. Banyak air pancut telah musnah, dan istana itu sebahagiannya meletup dan dibiarkan terbakar. Kerja pemulihan bermula hampir sejurus selepas perang berakhir dan terus ke hari ini. Taman Rendah dibuka semula kepada orang ramai pada tahun 1945.[11]

Nama itu ditukar kepada "Petrodvorets" ("Istana Peter") pada tahun 1944 sebagai hasil daripada sentimen dan propaganda anti-Jerman perang, tetapi nama aslinya telah dipulihkan pada tahun 1997 oleh kerajaan pasca-Soviet Rusia. Pada tahun 2003, [[Saint Petersburg] merayakan ulang tahun ke-300nya. Akibatnya, sebahagian besar bangunan dan patung-patung di Peterhof telah dipulihkan dan banyak kerja sepuh berlimpah.

"Tujuan" Peterhof adalah sebagai perayaan dan tuntutan untuk mengakses Baltik (pada masa yang sama, Peter the Great juga berkembang di pesisir Laut Hitam). Oleh itu, Peterhof memperingati perkembangan empayar (dan pemodenan Rusia). Di dalam Peterhof terdapat banyak lukisan pertempuran laut oleh Ivan Aivazovsky yang terkenal.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ h biasanya / mengikut sejarah diterjemahkan ke dalam bahasa Rusia sebagai г (g), jadi Peterhof dalam bahasa Jerman diterjemahkan sebagai "Петергoф" Petergof.
 2. ^ Adrian Room, "Petrodvorets", Placenames of the world: origins and meanings of the names for over 5000 Natural Features, Countries, Capitals, Territories, Cities and Historic sites (1997)
 3. ^ https://www.outdoorfountainpros.com/blogs/news/133089091-the-quizzical-trick-fountains-of-peterhof-palace
 4. ^ http://www.saint-petersburg.com/peterhof/fountains-peterhof/
 5. ^ http://stpetersburg-guide.com/history/petrodvorets.shtml
 6. ^ "The Eastern Gallery". Peterhof State-Museum Reserve. Diarkib daripada yang asal pada 2001-12-25.
 7. ^ "The Maritime Study". Peterhof State-Museum Reserve. Diarkib daripada yang asal pada 2006-10-03.
 8. ^ R.K. Massie, Peter the Great: His life and world (New York: Ballantine Books, 1986), p. 631.
 9. ^ http://www.saint-petersburg.com/peterhof/grand-palace/
 10. ^ "Curating under Communism: 'A Historic Lesson for the Entire World' - SPIEGEL ONLINE". Spiegel.de. 2012-07-13. Dicapai pada 2013-08-11.
 11. ^ http://www.saint-petersburg.com/peterhof/

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

 • King, Greg (2006). The Court of the Last Tsar. Hoboken: John Wiley & Sons. ISBN 978-0-471-72763-7.
 • Vernova, N (2004). Peterhof: The Fountains. St. Petersburg: Abris.
 • Vernova, N (2004). Peterhof: The Grand Palace. St. Petersburg: Abris.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Imperial palaces in Russia Templat:Rastrelli Koordinat: 59°53′N 29°54′E / 59.883°N 29.900°E / 59.883; 29.900