Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
"PERHILITAN" dilencongkan di sini.
Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara
جابتن ڤرليندوڠن هيدوڤن ليار دان تامن نڬارا
Coat of arms of Malaysia.png
Kerajaan Malaysia
PERHILITAN.jpg
Gambaran keseluruhan
Dibentuk 5 April 1972; 46 tahun yang lalu (1972-04-05)
Agensi terdahulu
  • Jabatan Mergastua
Jenis Kerajaan
Ibu pejabat KM 10, Jalan Cheras, 56100 Kuala Lumpur
Eksekutif agensi
  • Abdul Kadir Abu Hashim, Ketua Pengarah
Agensi induk Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli Malaysia
Tapak web www.wildlife.gov.my
sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Tulisan Jawi: جابتن ڤرليندوڠن هيدوڤن ليار دان تامن نڬارا; singkatan: PERHILITAN) merupakan pertubuhan kerajaan yang bertanggungjawab menjaga, mengurus dan memelihara hidup liar dan taman negara di Semenanjung Malaysia. Taman negara di Sabah terletak di bawah Jabatan Hidupan Liar Sabah manakala taman negara di Sarawak di bawah Perbadanan Perhutanan Sarawak.[1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Asalnya, jabatan ini bernama Jabatan Mergastua. Pada 5 April 1972 namanya telah ditukar kepada nama sekarang. Pada masa yang sama Akta Perlindungan Hidupan Liar No. 76 yang mengandungi 106 seksyen itu turut diwartakan. Jabatan ini terletak di bawah Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar.

Misi[sunting | sunting sumber]

Misi jabatan ini ialah untuk mewujudkan satu institusi yang cekap dan berkebolehan dalam mengurus dan memelihara kemampanan kepelbagaian habitat dan spesies di Semenanjung Malaysia. Fungsi jabatan ini melibatkan penyelidikan spesis hidupan liar dan habitat, program penyelidikan dan pendidikan di zoo dan pemeliharaan pusat pembiakan haiwan.

Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara diberi kuasa untuk menggeledah, menangkap dan menyiasat, pengeluar lesen-lesen tertentu, kesalahan dan sebagainya di bawah Akta Perlindungan Hidupan Liar No. 76. Akta itu bertujuan untuk memberi perlindungan terhadap hidupan liar di Malaysia.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]