Jacaranda

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Jacaranda
Flowering Jacaranda
Pengelasan saintifik
Alam:
(tanpa pangkat):
(tanpa pangkat):
(tanpa pangkat):
Order:
Keluarga:
Tribus:
Genus:
Jacaranda


Jacaranda ialah genus 49 spesies tumbuhan berbunga dalam keluarga Bignoniaceae, berasal dari kawasan tropika dan subtropika Amerika Tengah, Amerika Selatan, Cuba, Hispaniola, Jamaica dan Bahamas. [1] Ia telah ditanam secara meluas di Asia, terutama di Nepal. Ia juga biasa terdapat di Afrika Selatan, Zimbabwe dan Australia. Ia telah diperkenalkan dikebanyakan kawasan tropika dan subtropika. Nama genus ini juga digunakan sebagai nama biasa.

Pokok Jacaranda mekar berbunga di Islamabad, Pakistan.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Pokok Jacaranda mekar berbunga di Kullu, Himachal Pradesh, India

Nama ini dipercayai daripada Guarani asal, bermakna wangi. [2] The Jacaranda perkataan telah dinyatakan dalam A tambahan kepada Cyclopædia Encik Chambers ini, 1st ed., (1753) sebagai "nama yang diberikan oleh beberapa penulis untuk pokok kayu daripadanya ialah log-kayu, yang digunakan dalam pencelupan dan dalam perubatan "dan sebagai mempunyai Tupi-Guarani asal, [3] [4] dengan cara Portugis. [5] Walaupun tidak konsisten dengan sumber Guarani, satu sebutan biasa nama dalam bahasa Inggeris diberikan oleh


Nama ini dipercayai berasal daripada bahasa Guarani, bermakna wangi.[2] Perkataan jacaranda telah digambarkan dalam Tambahan pada Mr. Chambers's Cyclopædia, 1st ed., (1753) sebagai "satu nama yang diberikan oleh beberapa penulis pada pokok kayu yang digunakan sebagai kayu api, yang digunakan dalam pencelupan dan dalam perubatan" dan sebagai berasal dari Tupi-Guarani,[3][4] by way of Portuguese.[5] Walaupun tidak konsisten dengan sumber Guarani, satu sebutan biasa nama dalam bahasa Inggeris diberikan oleh /ˌækəˈrændə/.[6]

Pertumbuhan[sunting | sunting sumber]

Spesies ini adalah dari pokok renek sehingga pokok besar antara saiz dari 20 hingga 30 m (66-98 kaki) tinggi. Daunnya adalah bipinnate dalam kebanyakan spesies, pinat atau daun mudah bagi beberapa spesies. Bunga dihasilkan dalam gugusan tangkai besar yang mudah dilihat, setiap bunga dengan lima kelopak biru ke ungu-biru Corolla; beberapa spesies mempunyai bunga putih. Buahnya adalah bujur hingga pada kapsul leper bujur yang mengandungi banyak biji benih pipih. Genus ini berbeza daripada genus lain dalam Bignoniaceae kerana mempunyai staminode yang lebih panjang berbanding stamen, debunga tricolpate dan bilangan kromosom 18. Spesies ini hidup subur di bawah sinar matahari penuh dan tanah berpasir, yang memberikan kelebihan pada mereka di kawasan iklim panas. Tumbuhan matang boleh hidup di iklim lebih sejuk sehingga ke -7 ° C (19 ° F), bagaimanapun, ia mungkin tidak dipenuhi dengan bunga. Tumbuh-tumbuhan muda lebih rapuh dan tidak boleh hidup di kawasan iklim lebih sejuk apabila suhu jatuh di bawah paras beku, dengan itu adalah disyorkan untuk menanam pokok muda dalam pasu dan memindahkan mereka ke dalam rumah hijau pada musim sejuk.

Genus[sunting | sunting sumber]

Bunga Jacaranda cuspidifolia.

Genus ini dibahagikan kepada dua bahagian, bahagian. Jacaranda (bahagian. Mazhab. Monolobos, nama tidak sah kerana ia memasukkan jenis spesies genus, J. caerulea) dan bahagian Dilobos DC., Berdasarkan pada bilangan thecae pada anthers. Bah. Jacaranda (yang termasuk Jacarandas Biru) memiliki 18 spesies dan didapati terutamanya di Zimbabwe, di Utara, Barat dan Timur Iran, barat Amerika Selatan, Amerika Tengah, Mexico, dan Karibbean. Bah. Dilobos, yang dipercayai memiliki bentuk primitif, mempunyai 31 spesies dan didapati terutamanya di tenggara Brazil termasuk Parana Sungai lembah. Anatomi bagi pokok berkayu dalam dua bahagian juga berbeza. Walaupun biasanya dianggap dalam bahagian. Jacaranda, J. copaia berbeza sedikit daripada semua ahli-ahli lain genus tersebut, dan mungkin perantaraan antara kedua-dua bahagian (Dos Santos & Miller 1997).

Selected species[sunting | sunting sumber]

Flowers of Jacaranda ulei.
Flowers of Jacaranda macrantha.
Sect. Jacaranda
Sect. Dilobos

Penanaman dan kegunaan[sunting | sunting sumber]

Benih Jacaranda
Biji benih Jacaranda

Jacaranda boleh dibiakan dari graf, potongan dan biji benih, sungguhpun tumbuhan yang ditanam daripada biji benih mengambil masa yang lama untuk berkembang. Jacaranda tumbuh dalam tanah bersaliran baik dan tahan terhadap kemarau dan tempoh ringkas fros dan pembekuan. [7]

Beberapa spesies ditanam secara meluas sebagai tanaman hiasan di seluruh kawasan subtropika di dunia, dihargai bagi bunga lebat mereka. Yang sering dilihat adalah Jacaranda Biru Jacaranda mimosifolia (syn. J. acutifolia hort. non Bonpl.). Ahli-ahli lain dalam genus ini juga penting secara komersial; contohnya Copaia (Jacaranda copaia) adalah penting sebagai kayu papan kerana batangnya sangat panjang.

Brazil Jacaranda juga digunakan sebagai kayu untuk badan gitar akustik.


Galeri[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Gentry, A. W.; Morawetz, W. (1992). "Bignoniaceae: Part II (Tribe Tecomeae)". Flora Neotropica. 25 (2): 51–104. JSTOR 4393739.
  2. ^ "Jacaranda mimosifolia - Parcs i Jardins - Itineraris". bcn.cat.
  3. ^ Oxford English Dictionary 2nd Ed. (1989)
  4. ^ "Jacaranda". Online Etymology Dictionary. Dicapai pada 2012-03-07.
  5. ^ "Jacaranda". Merriam Webster. Dicapai pada 2012-03-07.
  6. ^ Wells, John C. (2009). "jacaranda". Longman Pronunciation Dictionary. London: Pearson Longman. ISBN 978-1-4058-8118-0. |access-date= requires |url= (bantuan)
  7. ^ "Jacaranda Tree". The Lovely Plants.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]