Jalan Dato Keramat, George Town

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Koordinat: 5°24′47.72″N 100°19′34.17″E / 5.4132556°N 100.3261583°E / 5.4132556; 100.3261583

Jalan Dato Keramat
柑仔园 / 柑仔園 (Cina / Cina Tradisional)
Kam-á-huînn (Hokkien POJ)
ட்டோ கேரமாத் (Tamil)
Jalan Dato' Keramat, George Town, Penang (2).jpg
Negara Malaysia
Negeri Pulau Pinang
BandarGeorge Town
Poskod
10150
Maklumat laluan
Diselenggara oleh Majlis Bandaraya Pulau Pinang
WujudAbad ke-19 – kini
Persimpangan utama
Hujung baratGeorge Town:
  • Jalan York

Air Itam:

  • Jalan Air Itam
Hujung timurMagazine Circus (terus ke Komtar)
JALAN DATO KERAMAT
Dato Keramat Rd10150 P. PINANG

Jalan Dato Keramat merupakan jalan utama di bandar George Town di Pulau Pinang, Malaysia. Ia merupakan salah satu jalan utama yang membawa keluar dari pusat bandar ke pinggir bandar barat, dari Komtar, di tengah-tengah George Town, ke arah Air Itam.

Walaupun rumah kedai yang lebih tua masih bertolak dari Jalan Dato Keramat hingga ke hari ini, jalan ini juga menjadi rumah kepada beberapa mercu tanda yang lebih moden di pusat bandar, seperti kedai Gedung Beli-belah & Pasaraya GAMA, Penang Times Square dan Stadium Bandaraya.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Jalan Dato Keramat dinamakan sempena Dato Keramat, seorang asket Muslim pada awal abad ke-19 yang tinggal di sebuah penempatan Melayu di sepanjang jalan.[1] Dalam bahasa Arab, istilah 'Keramat' bermaksud orang atau tempat yang suci, oleh itu nama 'Dato Keramat' juga boleh dirujuk ke kuil Muslim yang terletak di dalam penempatan itu.[2]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Adalah dipercayai bahawa Jalan Dato Keramat diwujudkan pada abad ke-19. Pada awal abad ke-19, David Brown, seorang warga Scots dan salah seorang pemilik tanah terkaya di Pulau Prince of Wales (kini Pulau Pinang) pada masa itu, menyumbangkan sebidang tanah di sepanjang jalan ke pihak berkuasa tempatan; bahawa sebidang tanah sekarang merupakan bidang yang bernama Padang Brown.

Loji peleburan timah telah dibina di Jalan Dato Keramat menjelang akhir abad ke-19, ketika British Malaya menyaksikan ledakan perlombongan bijih timah.[3]

Timah dari Perak dan selatan Thailand dihantar ke George Town, dan kemudian diangkut ke kemudahan untuk dicelup ke dalam jongkong untuk eksport semula melaluiPelabuhan Pulau Pinang. Tapak di mana kemudahan peleburan timah yang pernah berdiri sejak itu telah dibangunkan kembali ke Penang Times Square.

Jalan Dato Keramat juga dikenali sebagai tempat pengasas Cina moden, Sun Yat-sen, pernah menetap.[4] Semasa buangan pada tahun 1910, Dr. Sun tinggal di sebuah rumah di sepanjang jalan, manakala anak perempuannya dihantar ke Sekolah Gadis St. George.

Stadium Bandaraya di Jalan Dato Keramat adalah stadium sukan utama di George Town. Dibina oleh kerajaan Brithsh dan diselesaikan pada tahun 1956, stadium terkenal dengan sokongan rumah yang berleluasa, yang dikenali sebagai 'Keramat Roar'. Stadium, bersama Padang Brown di seberang jalan, adalah di mana beberapa pemain bola sepak terbaik Malaysia pada tahun 1960-an dan 1970-an, yang juga mewakili Pulau Pinang, bermain dan terlatih. Di samping itu, Stadium Bandaraya adalah di mana Mohd Faiz Subri, pemain Penang FA, menjaringkan gol fizik yang menentang pada 2016; beliau kemudian dianugerahkan Anugerah Puskás FIFA untuk usaha ini.[5]


Mercu tanda[sunting | sunting sumber]

Pusat Beli-belah GAMA

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "No simple main road - Community | The Star Online". www.thestar.com.my. Dicapai 2017-02-21. 
  2. ^ Khoo, Salma Nasution (2007). Streets of George Town, Penang. Penang, Malaysia: Areca Books. ISBN 9789839886009. 
  3. ^ "Penang Times Square". Time Out Penang. Dicapai 2016-11-20. 
  4. ^ "Walking the Dr Sun Yat Sen trail - Community | The Star Online". www.thestar.com.my. Dicapai 2017-05-16. 
  5. ^ FIFA.com. "The Best FIFA Football Awards 2016 - Puskás Award - FIFA.com". FIFA.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2017-01-09.