Pergi ke kandungan

Jalan Oxford

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jalan Oxford
Pemandangan timur di sepanjang Jalan Oxford
Road number Part of the A40 road
Lokasi Westminster, London, UK
Length (mi) 1.5 batu (2.4 km)
Arahan Timur-Barat
Bermula Marble Arch
Berakhir Jalan Tottenham Court
Landmarks Selfridges, Marble Arch, Oxford Circus
Known for Beli-belah
Passes through Central London

Jalan Oxford (bahasa Inggeris: Oxford Street) ialah sebatang jalan raya di City of Westminster di London, England. Dengan lebih 500 kedai, ia adalah jalan membeli-belah yang tersibuk di Eropah, dan juga yang terpadat.[1] Jalan ini terdahulunya sebahagian dari Jalan London-Oxford yang bermula di Newgate, City of London, apabila ia digelar Jalan Oxford. Kini jalan ini membentuk sebahagian dari A40, walaupun, seperti banyak jalan di pusat London yang tidak kini dimaksudkan sebagai laluan jalan kesesakan, ia tidak ditiangtanda dengan nombor jalan.

Ia menganjur lebih kurang satu batu setengah (dua setengah kilometer) dari Marble Arch di sudut timur laut Taman Hyde, melalui Oxford Circus ke St Giles' Circus, di persimpangan dengan Jalan Charing Cross dan Jalan Tottenham Court. Menghala ke timur, jalan ini kemudian menjadi New Oxford Street hingga ia bertembung dengan High Holborn. Jalan Oxford menyilang dengan jalan-jalan London lain termasuk Park Lane, New Bond Street dan Regent Street. Di barat Marble Arch, Oxford Street menjadi Jalan Bayswater. Kemudian atasnya Notting Hill dan di sepanjang Holland Park Avenue hingga ia menjadi Uxbridge Road di Bulatan Shepherd's Bush. Di Uxbridge ia menjadi Jalan Oxford – London kembali, sampai ke Oxford, kecuali untuk sesetengah bahagian pendek di mana ia menggunakan nama tempatan.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Jalan ini menghala barat dari London adalah Jalan Oxford, following into Bayswater Road
Jalan Oxford pada 1875, menghadap Barat dari simpang dengan Jalan looking Duke. Bangunan-bangunan di sebelah kanan adalah tapak masa hadapannya Selfridges

Jalan ini mengikut jalan sebuah jalan Rom, melalui Trinobantina, yang mengait Hampshire dengan Colchester dan menjadi salah satu dari jalan utama ke dalam dan ke luar bandar.

Di antara kurun ke-12 dan 1782 ia telah secara pelbagai digelar Jalan Tyburn (selepas Sungai Tyburn yang mengalir hanya di selatannya, dan kini mengalir di bawahnya), Jalan Uxbridge, Jalan Worcester dan Jalan Oxford[2]. Ia menjadi terkenal apabila jalan tersebut digunakan oleh banduan dalam perjalanan terakhir dari Penjara Newgate menuju ke tali gantung di Tyburn berdekatan Marble Arch. Jalan ini mula dikenali sebagai Jalan Oxford dalam sekitar 1729.[3]

Pada lewat kurun ke-18, banyak dari padang-padang di keliling dibeli oleh Earl dari Oxford, dan kawasan ini dimajukan. Ia kemudian menjadi masyhur dengan para penghibur termasuk bear-baiters dan masquerades, dan bangunan hiburan seperti Pantheon. Sewaktu kurun ke-19, kawasan ini menjadi terkenal dengan kedai-kedainya.

Jalan Oxford adalah sebuah dataran di papan British Monopoly. Ia sebahagian dari set hijau bersama dengan Jalan Regent dan Jalan Bond.

Jalan Oxford hari ini[sunting | sunting sumber]

Oxford Street, dengan Centre Point di later belakang
Gedung kawasan Oxford Street utama
Niketown di Jalan Oxford

Oxford Street adalah rumah pada para gedung serbaneka utama dan beberapa gedung flagship jenama, dan juga beratus-ratusan kedai yang lebih kecil. Ia adalah jalan beli-belah utama di pusat London, walaupun tidak yang termahal atau berfesyen, dan sebuah daerah beli-belah lebih besar dengan Regent Street, Bond Street dan jalan-jalan berhampiran lebih kecil yang lain.

Untuk banyak gedung rantai British, cabang Oxford Street mereka dianggap sebagai gedung 'flagship' mereka dan digunakan untuk pelancaran dan pengalakan selebritis. Gedung utama termasuk:

 • Moss Bros., kedai pakaian rasmi ini mempunyai dua alamat di Jalan Oxford
 • Selfridges, sebuah gedung serbaneka yang telah berada di tapak ini selama satu kurun. Gedung serbaneka yang terbesar dua di UK
 • John Lewis, gedung serbeneka megah John Lewis Partnership, dibuka pada 1864. Gedung serbaneka terbesar ketiga di UK
 • Marks & Spencer, gedung megah peruncit masyhur 170,000 kaki persegi (16,000 m2), di simpang Jalan Oxford dan Jalan Orchard, digelarkan Marks & Spencer Marble Arch. Ia adalah gedung terbesar syarikat ini. Cabang kedua terletak di antara Jalan Regent dan Jalan Tottenham Court dan berdiri di tapak bangunan Pantheon yang masyhur. Muka hadapan batu granit hitam berkilat halusnya ditamatkan pada 1938 telah dianugerahkan kedudukan Grade II Listed Building pada September 2009.
 • Debenhams, megah rantai pertengahan pasar negara ini. Terdahulunya digelarkan Marshall & Snelgrove, gedung ini mengambil nama syarikat induknya, pada 1973, selepas gedung ini dibina semula. Gedung Debenham & Freebody terdahulunya dipindah ke Jalan Wigmore yang berhampiran
 • House of Fraser, megah London dari gedung serbaneka negara lagi menyimpan jenama permium perumahan. Gedung ini berjalan sebagai D H Evans hingga 2000. Ia terletak di sebuah bangunan art-deco ditamatkan pada 1935; gedung serbaneka pertama di UK untuk termasuk tangga bergerak di setiap tingkatt
 • HMV, walaupun ia dipindahkan dari tempat asalnya pada 2000 selepas 80 tahun. HMV mempunyai tiga gedung di jalan ini termasuk suatu konsesi dalam Selridges sendiri dan kedainya di 150 Jalan Oxford, yang adalah kedai muzik terbesar di Eropah dalam luas kawasan 50,000 kaki persegi (5,000 m2)
 • Schuh, gedung kasut terbesar di Jalan Oxford, dengan lingkungan terbesar kasut di London
 • Disney Store, megah UK dari jenama antarabangsa
 • Topshop, didakwa "gedung fesyen terbesar di dunia" [1]
 • Primark, gedung megah dari peruncit fesyen harga murah Ireland
 • Uniqlo, gedung pakaian dari Jepun
 • Di pusat Jalan Oxford di mana ia menyilang dengan Jalan Regent, Oxford Circus adalah rumah pada empat gedung rantai megah; H&M, United Colors of Benetton, Niketown dan hingga baru-baru ini, gedung kedai Shelly.
 • Zara (pakaian), gedung megah dari Inditex Group Sepanyol
 • Bershka, gedung megah dari Inditex Group Sepanyol
 • Pull and Bear, peruncit fesyen gaya budaya muda/bandar Sepanyol dari Inditex Group
 • Urban Outfitters, rumah pada pakaian retro dan bermutu tinggi
 • Gap, gedung megah London
 • Nike, Niketown London
 • Adidas, sebuah jenama sukan, mempunyai sebuah gedung di Jalan Oxford berhadapan dengan Selfridges
 • Games Workshop, syarikat pengeluaran permainan dan runcitan British
 • Ada juga sebilangan gedung di Jalan Oxford yang berjalan pada jangka pendek pajakan which operate on short term leases in empty retail units and advertise themselves as Closing Down Sales. However in some cases these Closing Down Sales can operate on rather a long term or even permanent presence [2]
 • The Notebook Centre, terletak di 17 Jl Oxford, dengan jualan mengurus dengan barangan pengiraan, elektronik dan rumah. Gedung megahan, cabang lain terletak di Jalan Tottenham Court

Jalan Oxford dapat menjadi sesak di tempat pejalan kaki dan di jalan oleh kerana bilangan bas yang menggunakan jalan ini dan bilangan tinggi pembeli-belah dan pelancong di jalan. Penglihatan umum di Jalan Oxford termasuk pengkhutbah (seperti Philip Howard yang telah berada di Oxford Circus), demonstrasi politik (seperti tunjuk perasaan Hari Mei 2001 dan tunjuk perasaan skala kecil) dan umat Hare Krishna.

Lampu Krismas[sunting | sunting sumber]

Setiap Krismas, jalan ini dihias dengan lampu-lampu perayaan. Pada pertengahan ke lewat November, seorang selebriti menyalakan lampu dan dibiarkan menyala hingga 6 Januari (Malam Keduabelas).

Kegunaan lampu-lampu Krismas bermula pada 1959, lima tahun selepas jirannya Jalan Regent telah bermula tradisi ini. Pada 1967, apabila kemerosotan ekonomi melanda London, tradisi lampu-lampu ini dihentikan dan hanya dikembalikan pada 1978 apabila Jalan Oxford mengaturkan suatu paparan laser.[4]

Para selebriti yang menyalakan lampu Krismas[sunting | sunting sumber]

Pengangkutan[sunting | sunting sumber]

Sebuah persimpangan sibuk di Jalan Oxford

Jalan Oxford dikhidmat oleh laluan London Underground Central (yang berjalan selari di bawahnya), Jubilee, Bakerloo, Northern dan Victoria, dan juga banyak jalan-jalan bas utama.

Stesen tiub di sepanjang Jalan Oxford, bermual di Marble Arch (paling barat):

Kesesakan jalanraya oleh kerana bilangan jalan bas berhenti di sepanjang Jalan Oxford tambahnya rentas kenderaan ke dalam Mayfair dan Soho telah membawa cadangan dari New West End Company, pejabat Mayor of London dan beberapa kandidat Mayoral untuk mempejalankakikan Jalan Oxford dengan suatu khidmat keretapi tramberjalan hujung ke hujung [3]. Rancangan kini untuk Crossrail juga termasuk dua stesen mengkhidmat Jalan Oxford di Jalan Bond dan Jalan Tottenham Court.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Oxford Street gets its own dedicated local police team". The Londoner. September 2006. Diarkibkan daripada yang asal pada 2007-09-30. Dicapai pada 19 Jun 2007.
 2. ^ Oxford Street: The Development of the Frontage, in Survey of London: volume 40: The Grosvenor Estate in Mayfair, Part 2 (The Buildings) (1980), pp. 171-173, from British History Online
 3. ^ Tottenham Court Road in Old and New London: Volume 4 (1878), pp. 467-480, from British History Online
 4. ^ "London's bright past". BBC. 22 December 1997.
 5. ^ "Leona to turn on Christmas lights". BBC. 29 Oktober 2007.
 6. ^ "Energy row over Christmas lights". BBC. 9 November 2006.
 7. ^ "Westlife switch on festive lights". BBC. 15 November 2005.
 8. ^ "Festive switch-on for Potter star". BBC. 16 November 2004.
 9. ^ "Charlotte lighting up London". charlottechurch.net. 21 November 2000.
 10. ^ "Boyzone star gets in Christmas spirit". BBC. 19 November 1999.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Koordinat: 51°30′49″N 0°09′20″W / 51.51361°N 0.15556°W / 51.51361; -0.15556