Jalebi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Jalebi
Awadhi jalebi.jpg
Jalebis seperti disajikan di Jaipur, Rajasthan, India
Nama alternatifsee namesla
Jenis sajianPencuci mulut
Tempat asalIndia (Jalebi)[1]

Tunisia (Zlabia)[2]

Pakistan

Asia Barat (Zalabiyeh atau luqmat al qadi)[3]

Mesir (Meshbek:مشبك)[3]
KawasanAsia Selatan, Asia Barat, Afrika Utara
Suhu penghidanganPanas atau sejuk
Bahan utamaTepung maida, safron, ghee, gula
Hidangan serupaImarti, Shahi jilapi, Chhena jalebi
di Wikibuku Buku Masakan: Jalebi  Media berkenaan di Wikimedia Commons Media: Jalebi
Jalebi sedang disiapkan oleh seorang peniaga jalanan di Bangalore, India.

Jalebi, juga dikenal sebagai jilapi, jilipi, zulbia, mushabak and zalabia ialah makanan ringan manis India yang popular di seluruh Asia Selatan dan Timur Tengah. Ia dibuat oleh tepung maida goreng celur (tepung biasa atau tepung serba guna adunan dalam pretzel atau bentuk bulat, yang kemudian direndam dalam sirap gula.

Pencuci mulut ini boleh dihidangkan secara hangat atau sejuk. Mereka mempunyai tekstur yang agak kenyal dengan lapisan luar gula yang dikristal. Asid sitrik atau jus limau kadangkala ditambahkan ke dalam sirap, dan juga air mawar. Jalebi dimakan dengan curd atau rabri (India Utara) bersama dengan pilihan perisa lain seperti kewra (air wangi).

Hidangan ini tidak boleh dikelirukan dengan gula-gula dan varian yang serupa seperti imarti dan chhena jalebi.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Adunan Jalebi dijatuhkan dalam minyak panas di Howrah, Bengal Barat, India.

Zalabia or zlabia[sunting | sunting sumber]

Zalabia or luqmat al qadi terdiri daripada adunan ragi yang digoreng dan kemudian dicelupkan ke dalam sirap madu dan air mawar[4]

Zlabia terkenal sebagai keistimewaan bandar Beja, Tunisia.[5] Menurut duta besar India Nagma Malik, ia mungkin telah memulakan kehidupan di Turki dan kemudian tiba di Tunisia lama sebelum tiba di India.[6] Yang lain mendakwa bahawa ia diciptakan oleh Abdourrahman Ibnou Nafaâ Ziriab, seorang pemuzik Iraqi yang dalam perjalanan dari Baghdad ke Andalusia dan yang memutuskan untuk berhenti di Tunisia dengan tujuan untuk membuat kek.[7] Sejarah dan penyebaran zlabia begitu misteri dan tidak dapat dijelaskan.

Di Iran, di mana ia dikenal sebagai zolbiya, manis itu secara tradisional diberikan kepada orang miskin selama Ramadan. Buku masakan abad ke-10 memberikan beberapa resipi untuk zulubiya. Terdapat beberapa resipi manis abad ke-13, yang paling diterima disebut dalam buku masakan oleh Muhammad bin Hasan al-Baghdadi.[1] Itu juga disebut dalam buku masakan Arab abad kesepuluh oleh Ibn Sayyar al-Warraq, yang kemudian diterjemahkan oleh Nawal Nasrallah.[8][9]

Ernest A Hamwi, seorang pendatang Syria ke Amerika Syarikat, dipercayai telah menggunakan versi Parsi zalabia sebagai awal ais krim es.[1]:404

Jalebi moden[sunting | sunting sumber]

Menurut Hobson-Jobson, kata jalebi berasal dari perkataan Arab zulabiya atau Parsi zolbiya[10], nama lain untuk luqmat al qadi. Pada abad ke-15 India, jalebi dikenali sebagai Kundalika atau Jalavallika.[petikan diperlukan] Priyamkarnrpakatha, sebuah karya penulis Jain, Jinasura, yang disusun sekitar tahun 1450 CE, menyebutkan jalebi dalam konteks majlis makan malam yang diadakan oleh seorang saudagar kaya.[1] Gunyagunabodhini, karya Sanskrit yang lain sebelum 1600 CE, menyenaraikan ramuan dan resipi hidangan itu; ini sama dengan yang digunakan untuk menyiapkan jalebi moden.[11] Hidangan Asia barat Zalabia menggunakan adunan yang berbeza dan sirap madu dan air mawar.

Pengedaran[sunting | sunting sumber]

Benua kecil India[sunting | sunting sumber]

Di benua kecil India, ia dikenali sebagai Jalebi dalam Hindi dan disajikan dengan hidangan susu pekat manis, rabri atau dimakan dengan kachori dan kari sayur di bahagian utara benua kecil India.

Di [Pakistan]], jalebis adalah pencuci mulut yang popular yang biasa dimakan di rumah tangga dan di acara umum seperti majlis perkahwinan atau festival.[12] Di Bangladesh, manisan ini disebut Jilapi dalam Bahasa Bengali Piawai atau Zilafi di beberapa tempat di timur Bangladesh seperti Sylhet dan Chittagong, dan ia secara amnya dimakan sebagai barang iftar yang penting atau sebagai makanan ringan.

Manis ini disebut jeri di Nepal, kata yang berasal dari Jangiri dan Mughal Emperor Jahangir.[13]

Pani Walalu atau Undu Walalu adalah manis tradisional Sri Lanka yang disiapkan dengan menggoreng sejenis donat, dibuat dengan menggunakan tepung undu dan tepung beras dan rendam dalam sirap kithul.

Di Maldives, ia dikenal dengan nama "zilēbi".

Timur Tengah[sunting | sunting sumber]

Iran[sunting | sunting sumber]

Ia dikenali sebagai zoolbia[14] (زولبیا) in Iran, walaupun apabila diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris, ejaan itu mempunyai alternatif dan boleh merangkumie zolbiya, zulbiā, zulbia, zolbia, dan lain-lain. Selain dipermanis dengan madu dan gula, zoolbias di Iran juga dibumbui dengan safron atau air mawar.[14][15] Selalunya di Iran, zoolbia disajikan dengan teh hitam gaya Parsi di samping pencuci mulut yang serupa dengan bentuk "telur" yang berbeza, Bamiyeh.[16] Gurun ini biasanya disajikan selama bulan Ramadan sebagai salah satu unsur utama yang dimakan setelah berpuasa.

Azerbaijan[sunting | sunting sumber]

Zulbiya atau zilviya adalah salah satu permen unik Ganja, salah satu bandar kuno Azerbaijan. Pada masa lalu, Zilviya dianggap sebagai salah satu sifat utama Novruz di Ganja. Zilviya biasanya dimasak beberapa hari sebelum Novruz dan disajikan pada malam percutian. Sama seperti setiap gula-gula dan kue yang diletakkan di atas meja pada malam percutian mempunyai arti tertentu berkaitan dengan Novruz, zilviya berbentuk bulat, kebanyakannya dipanggang dengan warna kuning dan merah, melambangkan persamaan malam dan siang pada 21 Mac.

Afrika Utara dan Timur Tengah[sunting | sunting sumber]

Afrika Utara[sunting | sunting sumber]

Zlebia atau zlabia adalah sejenis pastri yang dimakan di bahagian Afrika Barat Laut, seperti Algeria, Tunisia dan Libya serta Maghribi. Bahan semula jadi termasuk tepung, ragi, yoghurt, dan gula atau madu. Ini kemudian dicampurkan dengan air dan biasanya dua biji kapulaga (minyak untuk pecah).

Timur Tengah dan Komoro[sunting | sunting sumber]

Ini terdapat di Levant dan negara-negara Timur Tengah yang lain, termasuk Arab negara-negara Yaman, Mesir,[17] Syria, Lebanon, Iraq, and Comoros. Zalābiya atau zalabia, zalabiya (زلابية) (Maghrebi Arabic: زلابية) merupakan makanan adunan goreng, termasuk jenis yang serupa dengan donat lurus.[18] Zalābiya dibuat dari adunan yang terdiri daripada telur, tepung dan susu, dan kemudian dimasak dengan minyak. Mereka dibuat oleh zalbāni. Tidak seperti jalebi, zalabia mungkin memiliki bentuk yang berbeda, lebih seperti donat berbentuk bebas atau bola (tetapi ini bergantung pada kawasan dan budaya yang tepat), dan mungkin mengandungi kayu manis, lemon, dan gula tepung.[18][19]

Mauritius[sunting | sunting sumber]

Jalebi Mauritius panas, juga dikenali sebagai "Gato Moutaille".

Di Mauritius, jalebi dikenali sebagai "Gateau Moutaille"; mereka berasal dari India.[20]

Variasi resipi[sunting | sunting sumber]

Zalābiya mushabbaka dibuat goreng celup berkisi dibuat dalam cakera, bola dan kotak. Mereka dicelupkan dalam madu yang dijernihkan dengan air mawar, kasturi dan kapur barus. Resipi dari dapur khalifah mencadangkan susu, mentega yang dijernihkan, gula dan lada untuk ditambah.Templat:Cite quote

Zalābiya funiyya adalah versi "kek span" yang dimasak dalam periuk bulat khas di trivet dan dimasak dalam tannur.[21] Selalunya berbentuk batang. Mereka dimakan sepanjang tahun, termasuk di komuniti ekspatriat seperti di Perancis, walaupun mereka sangat popular semasa perayaan Ramadan.[22][sumber tak boleh dipercayai?]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b c d Alan Davidson (21 Ogos 2014). The Oxford Companion to Food. Oxford University Press. m/s. 424–425. ISBN 978-0-19-967733-7. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "Alan2014" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza
 2. ^ Zlabia, la confiserie avec une histoire. ndtv.
 3. ^ a b Sengupta, Sushmita. "History Of Jalebi: How The Coiled and Sugary West Asian Import Became India's Favourite Sweetmeat". ndtv.
 4. ^ Alan Davidson (21 Ogos 2014). The Oxford Companion to Food. Oxford University Press. m/s. 424–425. ISBN 978-0-19-967733-7.
 5. ^ "Tunisie [Vidéo]: Zlabia et Mkharak des sucreries très prisées à Béja - TN24.TN" (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 16 Mei 2021.
 6. ^ "I say jalebi, Tunisia says z'labia. Could this Indian sweet really be Levantine?". Rashmee Roshan Lall (dalam bahasa Inggeris). 27 Ogos 2015. Dicapai pada 16 Mei 2021.
 7. ^ admin (21 Jun 2015). "La Zlabia, un délice aux origines mystérieuses". Babzman (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 16 Mei 2021.
 8. ^ al-Warraq, Ibn Sayyar; Nasrallah, Nawal (26 November 2007). annals of the caliphs' kitchens. BRILL. m/s. 413 chapter 100. ISBN 978-9004158672.
 9. ^ al-warraq, ibn sayyar. "كتاب الطبيخ؛ وإصلاح الأغذية المأكولات وطيبات الأطعمة المصنوعات مما استخرج من كتب الطب وألفاظ الطهاة وأهل اللب". goodreads. Dicapai pada 17 September 2018.
 10. ^ Hobson-Jobson, s.v. "JELAUBEE"
 11. ^ Dileep Padgaonkar (15 Mac 2010). "Journey of the jalebi". The Times of India. Dicapai pada 25 Ogos 2014.
 12. ^ Baig, Zulfiqar (28 Oktober 2020). "Hot jalebis, a winter quintessential". The Express Tribune. Dicapai pada 20 Disember 2020.
 13. ^ "Jalebi khani hai?". The Times of India. 7 Januari 2009.
 14. ^ a b "Iranian Recipes: Zoolbia & Baamieh". Iran Chamber Society. Dicapai pada 3 Mac 2019.
 15. ^ "Saffron zoolbia (deep-fried pastry with saffron sugar syrup)". Food (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 3 Mac 2019.
 16. ^ Newfield Metzelthin, Pearl Violette, penyunting (2007). "Contents". Gourmet Magazine. Condé Nast Publications: 586.
 17. ^ Shatzmiller, Maya (1993). Labour in the medieval Islamic world. BRILL. m/s. 110. ISBN 978-90-04-09896-1.
 18. ^ a b "Middle Eastern Vegan Donuts (Zalabia)". The Mediterranean Dish (dalam bahasa Inggeris). 9 Februari 2016. Dicapai pada 3 Mac 2019.
 19. ^ "Egyptian Zalabia Balls Recipe". www.middleeastkitchen.com. Dicapai pada 3 Mac 2019.
 20. ^ "Jalebis Recipe". restaurants.mu (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 26 April 2021.
 21. ^ Translated by Nawal Nasrallah Annals of the caliphs' kitchens: Ibn Sayyār al-Warrāq's tenth-century Baghdadi cookbook Volume 70 of Islamic history and civilization Edition illustrated 2007 ISBN 978-90-04-15867-2. 867 pages BRILL page 413-417
 22. ^ Hadi Yahmid French Ramadan About Solidarity[pautan putus] IslamOnline

Templat:Donut Templat:Masakan Levant Templat:Masakan Lubnan Templat:Masakan Iran