Pergi ke kandungan

Jardins du Trocadéro

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jardins du Trocadéro, dengan menara Eiffel di latar belakang.
Air Pancut Warsaw, dengan Palais de Chaillot di latar belakang.

Jardins du Trocadéro (Taman-Taman Trocadero) adalah ruang terbuka di Paris, yang terletak di arrondissement ke-16 Paris, dibatasi ke barat laut oleh sayap Palais de Chaillot dan di sebelah tenggara oleh Seine dan Pont d'Iéna, dengan Menara Eiffel di tebing seberang Seine.

Ciri utama, yang disebut Fountain of Warsaw, adalah lembangan panjang, atau cermin air, dengan dua belas air pancut yang membuat tiang air setinggi 12 meter; dua puluh empat mata air lebih kecil setinggi empat meter; dan sepuluh lengkungan air. Di satu hujung, menghadap ke Seine, terdapat dua puluh meriam air yang kuat, dapat memproyeksikan jet air lima puluh meter. Di atas lembangan panjang terdapat dua lembangan yang lebih kecil, dihubungkan dengan lembangan bawah oleh lata yang diapit oleh 32 semburan air setinggi empat meter. Air pancut ini adalah satu-satunya air pancut eksposisi yang masih ada hingga sekarang, dan masih berfungsi seperti dulu. Pada tahun 2011, kerja air air pancut telah diubahsuai sepenuhnya dan sistem pam moden dipasang.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Seluruh laman web ini sebelumnya adalah taman yang asli Palais du Trocadéro, yang dibentangkan oleh Adolphe Alphand untuk Exposition Universelle (1878).

Taman ini mempunyai keluasan 93,930 m2, dan diciptakan untuk Exposition Internationale des Arts et Techniques dans la Vie Moderne (1937). Ini adalah reka bentuk arkitek Paris Roger-Henri Expert. Semasa pameran pada tahun 1937, astaka-astaka Jerman Nazi dan Kesatuan Soviet saling berhadapan di seberang Jardins du Trocadéro.

Patung[sunting | sunting sumber]

Dengan jalan raya landai yang melintasi sungai, teres taman mempunyai sejumlah patung, beberapa yang berasal dari tahun 1930-an, termasuk:

  • di tingkat pertama di bawah Palais de Chaillot, patung batu yang sepadan L'Homme oleh Pierre Traverse, dan La Femme oleh Daniel Bacqué, keduanya bersandar pada alas batu
  • dua patung air mancur gangsa di lembangan persegi mereka sendiri, Bull and Deer oleh Paul Jouve dan Horses and Dog oleh Georges Guyot
  • Gangsa 21 kaki Apollo dengan kumpulan lyre (atau Apollon musagète) oleh pemahat Henri Bouchard
  • gangsa 21 kaki "Hercules" yang sepadan dengan banteng, oleh Albert Pommier
  • dua kumpulan batu yang sepadan di alas kaki ke hujung tenggara air pancut, La Joie de vivre, oleh Léon-Ernest Drivier dan Youth oleh Pierre Poisson

Akses[sunting | sunting sumber]

Terletak berhampiran stesen metro Trocadéro, di 48°51′39″N 2°17′24″E / 48.86083°N 2.29000°E / 48.86083; 2.29000Koordinat: 48°51′39″N 2°17′24″E / 48.86083°N 2.29000°E / 48.86083; 2.29000.

Sumber[sunting | sunting sumber]