Jay Biru

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Jay Biru
Di Taman Provinsi Algonquin, Kanada
Pengelasan saintifik e
Domain: Eukaryota
Alam: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Aves
Order: Passeriformes
Keluarga: Corvidae
Genus: Cyanocitta
Spesies:
C. cristata
Nama binomial
Cyanocitta cristata
Subspesies

4 sspp., lihat teks

Taburan global
     Kawasan membiak     Populasi sepanjang tahun     Kawasan musim sejukLihat juga teks untuk julat pengembangan terkini.
Sinonim

Corvus cristatus Linnaeus, 1758

Jay Biru (Cyanocitta cristata) adalah sejenis burung passerine dari famili Corvidae. Ia berasal daripada Amerika Utara. Ia tinggal di kebanyakan kawasan timur dan tengah Amerika Syarikat, bagaimanapun populasi di barat mungkin bermigrasi. Populasi residen juga boleh ditemui di Newfoundland, Kanada, sementara populasi pembiakkan boleh ditemui di seluruh selatan Kanada. Ia membiak di kedua-dua hutan deciduous dan coniferous, dan biasa ditemui di kawasan kediaman. Warna bulunya didominasi oleh warna biru dengan putih di bahagian dada dan bawahnya, berjambul biru; kolar berbentuk-U berwarna hitam di sekeliling leher dan satu garis hitam di belakang jambulnya. Kedua-dua burung jantan dan betina mempunyai saiz dan warna bulu yang sama. Warna bulunya tidak berubah sepanjang tahun. Empat subspesies Jay Biru telah dikenal pasti setakat ini.

Subspesies[sunting | sunting sumber]

Secara umumnya, empat subspesies telah diakui. Tiada sempadan darat yang jelas boleh dilukis untuk membezakan subspesies ini.[2]

Imej Subspesies Nama biasa Perincian Taburan
Cyanocitta cristata bromia Jay Biru Utara Subspesies terbesar, dengan warna bulu agak pucat (lebih kepada biru pucat). Kanada dan utara Amerika Syarikat.
Cyanocitta cristata cristata Jay Biru Pantai Saiz sederhana dan biru terang. Pantai A.S bermula di Carolina Utara hingga Texas, kecuali selatan Florida
Cyanocitta cristata cyanotephra Jay Biru Dalam Saiz sederhana, biru tua di bahagian jubah berlawanan dengan warna putih pada bahagian bawah. Pedalaman A.S, intergred dengan C. c. bromia hingga ke utara.
Cyanocitta cristata semplei Jay Biru Florida Subspesies terkecil, sama seperti C. c. bromia dari segi warna. Selatan Florida.


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ BirdLife International (2012). "Cyanocitta cristata". Senarai Merah Spesies Terancam IUCN. 2012. Dicapai pada November 26, 2013.CS1 maint: ref=harv (link)
  2. ^ Madge, Steve; Burn, Hilary (1994). Crows and jays: a guide to the crows, jays and magpies of the world. London: A&C Black. ISBN 978-0-7136-3999-5.

Ralat petik: Tag <ref> dengan nama "CLO" yang ditentukan dalam <references> tidak digunakan dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> dengan nama "Frysinger" yang ditentukan dalam <references> tidak digunakan dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> dengan nama "George2003" yang ditentukan dalam <references> tidak digunakan dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> dengan nama "henninger1906" yang ditentukan dalam <references> tidak digunakan dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> dengan nama "Jones" yang ditentukan dalam <references> tidak digunakan dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> dengan nama "nero1991" yang ditentukan dalam <references> tidak digunakan dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> dengan nama "oiseauxnet2008" yang ditentukan dalam <references> tidak digunakan dalam teks sebelumnya.

Ralat petik: Tag <ref> dengan nama "Rhymer" yang ditentukan dalam <references> tidak digunakan dalam teks sebelumnya.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Commons+cat

Templat:Corvidae