Jenis-jenis kamera udara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Isi

Di dalam bidang yang dikenali sebagai Fotogrametri ini, terdapat empat jenis kamera utama yang digunakan. Antaranya ialah : 1. Single-Lens Frame Camera 2. Multi-Lens Frame Camera 3. Strip Camera 4. Panoramic Camera  Modular Digital Camera (DMC) 
  

1. Single Lens Frame Camera Kamera Udara ini yang dihasilkan oleh Carl Zeiss dan LH Sistem adalah berkemampuan tahap tertinggi dan yang paling banyak digunakan pada masa kini dalam fotogrametri. Jenis kamera ini memang dicipta berfungsi :

o Untuk memberikan kualiti geometri foto yang tinggi. Selalunya filem berada pada kedudukan yang tetap semasa bukaan/dedahan walaupun begitu filem juga mungkin berganjak ke dapan sedikit semasa bukaan bagi menyesuaikan dengan pergerakan kaca. o Keseluruhan format didedah secara serentak dengan satu click pada pengatup kanta.


3


Antara kelasifikasi Single Lens Camera mengikut Sudut Dedahan. i. Sudut Biasa

     Sudut Dedahan < 75 darjah
     Format Foto    230x230mm
     Jarak Fokus    300mm

Kegunaan: Untuk pemetaan berskill besar. Kebiasaanya tidak sesuai untuk berskill kecil dan sederhana karena ground coverage kecil.

ii. Sudut Besar

     Sudut Dedahan  70-100 darjah
     Format Foto     230-230mm
     Jarak fukos     150mm

Kegunaan: Untuk tujuan pemetaan luas penggunaanya pada masa sekarang. Ground coverage yang ekonomi serta resolusi yang baik.

iii. Sudut Terbesar

     Sudut Dedahan  >100
     Format Foto    230-230mm
     Jarak Fokus    88mm

Kegunaan: Untuk Ukur Kadaster kerana mempunyai ground coverage yang luas tetapi kelemahannya ialah kehilangan resolusi yang baik serta faktor pembalikan dalam yang tinggi.


4

9 Lens Multispectral Camera

2. Multi-Lens Frame Camera Multi-Lens Frame Camera ini sebenarnya mempunyai ciri-ciri yang sama dan mirip dengan Single-Lens Frame Camera kecuali ianya mempunyai dua atau lebih kanta serta foto boleh diambil secara serentak sebanyak dua atau lebih. Fungsi  : o Untuk memberikan kualiti geometri foto yang tinggi. Kebiasaannya filem berada pada kedudukan yang tetap semasa bukaan walaupun begitu filem juga mungkin berganjak ke dapan sedikit semasa bukaan bagi menyesuaikan dengan pergerakan kaca. o Untuk mendapatkan foto secara serentak sebanyak dua atau lebih.

Kegunaan : o Untuk pengawalan alam sekitar o Pemetaan sumber alam. o Convergent camera boleh juga digulungkan ke dalam jenis ini kerana dua foto diambil secara serentak.

5

      KA-18A Stereo Strip Camera 

3. Strip Camera Strip kamera menggunakan satu kanta (single-lens) atau mungkin dua kanta. Fungsi  : o Mendapatkan foto udara secara berterusan ( tanpa putus-putus) suatu jalur di bawah arah penerbangan. o Pengintipan kelajuan rendah peringkat tinggi ( platform berasaskan pesawat)

Kegunaan : o pembinaan lebuhraya, o jalan keretapi o pipeline o lapangan terbang o untuk penentuan jenis pohon untuk aplikasi perhutanan.


6

Diagram 1 Panoramic Camera

4. Panoramic Camera

Ini adalah kamera yang dirancang untuk mengambil gambar dari kawasan yang luas dan kerana itu ia mempunyai lensa yang mengandungi pandangan lebar. Hal ini membolehkan kamera untuk mengambil gambar kawasan yang luas, biasanya 40 untuk 50 kilometer panjang dan (juga) lebarnya.

Fungsi : o Untuk mendapatkan satu foto bumi dari satu ufuk ke satu ufuk. o Untuk menangkap gambar dengan pandangan yang memanjang o Menutupi kawasan besar dalam satu foto dengan butiran yang jelas o Ada pelbagai jenis kamera panoramic antaranya ialah : I. Wide Angle Lens Kamera

Kamera ini mempunyai lensa wide angle, maka ia dinamakan itu. Hal ini membolehkan kita untuk memotret kawasan yang lebih luas dalam sebuah foto berbanding dengan kamera biasa. 6 II. Rotating Lensa Kamera

Jenis kamera ini mempunyai filem dalam perakitan setengah lingkaran, dan lensa berputar di busur, menjaga jarak yang sama dari filem, dengan demikian mempertahankan fokus. Sebagai kanta berputar, kamera ini menerima dan memantulkan cahaya dari permukaan dan memfokuskan pada filem melalui celah. Hal ini membolehkan kamera untuk mengambil gambar dalam busur 180 Deg.

III. Rotating Kamera Prism

Jenis kamera ini hampir sama dengan jenis Rotating Lensa Kamera , satu-satunya perbezaan adalah bahawa kanta sementra tetap diam, prisma berputar digunakan untuk memfokuskan cahaya.

IV. Multi Kamera Lensa

Kamera ini mempunyai empat kanta yang masing-masing memfokuskan cahaya pada roll filem sendiri. Masing-masing majlis lensa yang identik kecuali kenyataan bahawa mereka mempunyai penapis yang berbeza. Satu mempunyai Filter Merah, satu mempunyai Green, satu mempunyai penapis Biru, dan satu mempunyai Infra Red Filter. Kita boleh mengambil gambar kawasan yang sama persis di tanah dalam empat band yang berbeza.

Foto-foto ini dapat dilihat dalam paparan khas dalam warna nyata atau palsu atau pelbagai kombinasi penapis untuk memaparkan ciri-ciri tertentu dalam kejelasan dipertingkatkan. Kamera ini sekarang biasa digunakan kerana kombinasi dari empat kamera identik sesuai ditambah boleh melakukan fungsi yang sama, juga teknologi multi-spectral scanner telah maju maka sekarang kamera ini adalah instrumen pilihan untuk tujuan ini.