Jerebu Asia Tenggara 1997

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pencemaran udara di Asia Tenggara pada Oktober 1997

Jerebu Asia Tenggara 1997 ialah bencana kualiti udara berskala besar yang berlaku pada separuh kedua tahun 1997, yang kesan selepasnya menyebabkan masalah kebolehlihatan atmosfera dan kesihatan yang meluas di Asia Tenggara. Jumlah kos jerebu Asia Tenggara dianggarkan 9 bilion USD, terutamanya disebabkan oleh penjagaan kesihatan dan gangguan aktiviti perjalanan udara dan perniagaan.

Pengaruh kebakaran di Kalimantan dan Sumatera 1997 pada kualiti udara ambien adalah jelas pada Julai dan memuncak pada bulan September/Oktober sebelum semakin lemah menjelang November, apabila hujan monsun lambat memadamkan api dan kualiti udara yang lebih baik di rantau ini. Semasa episod puncak, imej satelit (peta indeks aerosol NASA/TOMS) menunjukkan lapisan jerebu yang berkembang di kawasan seluas lebih daripada 3,000,000 km2 (1,200,000 batu persegi), yang meliputi sebahagian besar Sumatera dan Kalimantan. Lanjutan utaran sebahagiannya mencapai ke Malaysia, Singapura, Brunei dan Thailand. Dalam tempoh ini, kepekatan zarah kerap melebihi ambien standard kualiti udara negara. penglihatan mendatar bulanan di kebanyakan lokasi di Sumatera dan Kalimantan pada bulan September adalah di bawah 1 km (0.62 mi) dan penglihatan maksimum harian adalah kerap di bawah 100 meter (330 kaki).

Negara yang terjejas[sunting | sunting sumber]

Punca[sunting | sunting sumber]

Jerebu Asia Tenggara pada 1997 diakibatkan terutamanya oleh amalan tebas dan bakar yang digunakan oleh petani di Indonesia. Tebas dan bakar yang telah digunakan selama bertahun-tahun sebagai yang paling murah dan cara paling mudah untuk membersihkan tanah untuk pertanian tradisional.[1] Api juga digunakan semasa putaran kosong panjang getah yang dipanggil hutan di Sumatera dan Kalimantan untuk menghapuskan biomassa, termasuk bahagian-bahagian berkayu sebelum ladang baru diwujudkan semula.[2]

Api juga boleh sengaja digunakan sebagai senjata untuk menuntut harta di pulau-pulau dan wilayah-wilayah di mana pemilikan tanah tidak jelas, sesuatu tindakan yang diambil oleh kedua-dua pekebun kecil dan pengusaha besar sama. Selepas membakar pemiliknya sebelum ini, pekebun kecil atau pengendali besar menanam tanaman mereka sendiri di sana, mendapat kawalan de facto ke atas tanah yang dipertikaikan.

Semasa musim kering, bahan api kering mudah terbakar dan menyebabkan kebakaran hutan yang besar, dan kerana peristiwa El Niño 1997-98, musim kering di Asia Tenggara adalah lebih kering daripada biasa. Kebakaran ini tidak sengaja mungkin mempunyai masalah sosio-ekonomi dan institusi asas yang sama. Dalam kes-kes seperti ini, penindasan api boleh menjadi sangat sukar dan mahal terutamanya apabila mereka sampai ke kawasan tanah gambut-paya sangat mudah terbakar.

Kesan[sunting | sunting sumber]

Zarah atmosfera adalah bentuk pencemaran udara yang kebanyakannya menyumbang kepada jerebu dan kemerosotan dalam standard kualiti udara ambien semasa krisis ini. Dalam semua negara yang terjejas akibat asap jerebu, peningkatan hasil kesihatan akut diperhatikan. Kesan kesihatan; termasuk lawatan bilik kecemasan akibat gejala pernafasan seperti asma, jangkitan pernafasan, penurunan fungsi paru-paru serta mata dan kerengsaan kulit, adalah disebabkan terutamanya oleh zarah ini. Di Singapura, misalnya, pengawasan kesihatan menunjukkan peningkatan 30% kehadiran hospital kerana gejala kualiti udara yang berkaitan. Secara umumnya, kanak-kanak dan warga tua, serta orang-orang yang mempunyai penyakit pernafasan dan jantung yang sedia ada adalah yang paling mudah terdedah kepada hasil kesihatan buruk pendedahan jerebu. Asap jerebu telah menambah kepada pencemaran udara bandar dan perindustrian di Asia Tenggara, menyebabkan ia mencapai tahap yang membimbangkan dalam beberapa kawasan metropolitan.

Oleh berselerak dan menyerap cahaya, zarah yang berkaitan api itu juga menyebabkan penglihatan dikurangkan; merosakkan pengangkutan melalui udara, tanah dan air dan serius menjejaskan ekonomi Indonesia, Malaysia dan Singapura. Antara sektor ekonomi terjejas kebanyakannya udara, darat dan laut, industri pembinaan, pelancongan dan pertanian. EEPSEA/WWF secara kasar anggaran nilai ekonomi daripada kerosakan yang disebabkan oleh kebakaran dan jerebu 1997. Mereka dianggarkan satu bilion US $ dari kerosakan yang berkaitan jerebu untuk Indonesia sahaja. Kerosakan kepada Malaysia dan Singapura digambarkan pada 0.4 bilion US $. Termasuk kerosakan yang berkaitan api, jumlah ganti rugi yang dianggarkan berjumlah 4.5 bilion US$. Walau bagaimanapun, pelbagai kerosakan seperti kualiti menurun hidup, kehilangan biodiversiti dan atmosfera kesan adalah sukar.

Episod asap jerebu yang berkaitan api juga mendedahkan komponen sosial: sebahagian besar daripada penduduk di Asia Tenggara tidak mempunyai sumber kewangan untuk membeli langkah-langkah perlindungan seperti topeng pernafasan dan penyaman udara, dan tidak pula mereka dapat menahan diri dari kerja-kerja luar apabila udara pencemaran adalah tinggi.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "The Role of Fire in Changing Land Use and Livelihoods in Riau-Sumatra". Dicapai pada 2016-05-11.
  2. ^ "Farmers' perspectives on slash-and-burn as a land clearing method for small-scale rubber producers in Sepunggur, Jambi Province, Sumatra, Indonesia" (PDF). Dicapai pada 2016-05-11.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]