Johari Abdul Ghani

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Johari Abdul Ghani
Baju Melayu Red.jpg
Butiran peribadi
LahirJohari bin Abdul Ghani
(1964-03-06) 6 Mac 1964 (umur 57)
Kampung Pandan, Kuala Lumpur
Parti politikBarisan Nasional.png Barisan Nasional
UMNO (Malaysia).svg UMNO
PasanganZurwati Haslinda Zainal Bahry,
Nor Fairos Mohd Nasib
KediamanDesa Pandan, Kuala Lumpur
Alma materFellow Chartered Certified Accountant, London, England
PekerjaanKetua UMNO Bahagian Titiwangsa
Datuk Seri Johari Abdul Ghani Baju Melayu Biru.jpg
Datuk Seri Johari Bin Abdul Ghani

Datuk Seri Johari Abdul Ghani ialah seorang Akauntan Bertauliah dan beliau merupakan seorang Fellow Chartered Association of Certified Accountants[1], United Kingdom. Beliau menjadi seorang Ahli Parlimen setelah bertanding dan memenangi pilihan raya bagi kerusi parlimen Titiwangsa pada Pilihanraya Umum Malaysia yang telah berlansung pada bulan Mei 2013.[2] Pada peringkat parti, beliau ialah Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan dan Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO (turut hadir).
Pada 27 Julai 2015, Datuk Seri Johari telah dilantik sebagai Timbalan Menteri Kewangan.[3] Hasil daripada suatu rombakan Jemaah Menteri pada 27 Jun 2016, beliau telah dilantik oleh YAB Perdana Menteri sebagai Menteri Kewangan II.[4] Sebelum pelantikan beliau ke Jemaah Menteri, Datuk Seri Johari amat aktif dalam bidang korporat bagi tempoh lebih 25 tahun. Johari memulakan kerjaya beliau di firma perakaunan antarabangsa, Peat Marwick & Co yang kini dikenali sebagai KPMG.[5] Beliau kemudiannya telah memegang beberapa jawatan tinggi seperti Pengarah Urusan Kumpulan dan juga Pengerusi di dalam beberapa syarikat yang disenaraikan dan juga tidak disenaraikan di dalam negara. Syarikat-syarikat tersebut merupakan syarikat-syarikat yang terlibat dalam beberapa industri termasuklah industri Makanan, Peruncitan & Makanan Segera, Pertanian, Pengeluaran, syarikat utiliti dan lain-lain lagi. 

Datuk Seri Johari ialah seorang ahli Majlis Ekonomi negara[6]. Majlis Ekonomi ialah suatu badan dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri Malaysia yang bertanggungjawab bagi, antara lain, merumus strategi kearah mengekalkan momentum pertumbuhan ekonomi dengan menggalakkan pelaburan luar dan dalam negara dan juga mengawasi dan menganalisis trend dan perkembangan ekonomi global dan domestik dan merangka tindakan-tindakan spesifik untuk mempercepatkan pertumbuhan ekonomi. 

Datuk Seri Johari telah dilantik sebagai salah seorang pengarah bagi Khazanah Nasional Berhad[7] iaitu suatu dana pelaburan strategik Kerajaan Malaysia. Beliau juga ialah pengerusi bagi Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA)[8] iaitu suatu agensi kerajaan bertanggungjawab bagi pembangunan Pulau Langkawi sebagai suatu pusat perlancongan antarabangsa. Datuk Seri Johari pernah sebelum ini menjadi pengerusi UDA Holdings Berhad, sebuah syarikat berkaitan kerajaan yang terlibat dalam pembangunan bandar.  

Datuk Seri Johari ialah ahli Badan Pemegang Pemegang Amanah bagi Yayasan Pelaburan Bumiputera,[9] syarikat induk bagi Permodalan Nasional Berhad, sebuah syarikat yang menguruskan dana unit amanah yang bernilai lebih daripada RM250 bilion di Malaysia. Johari juga aktif dalam Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera (YPPB)[10] yang mana beliau juga merupakan salah seorang Pemegang Amanah. YPPB ialah suatu unit strategik di bawah Jabatan Perdana Menteri yang ditubuhkan bagi memperkasakan keupayaan dan kemahiran kaum bumiputera dalam bidang ekonomi dan pendidikan.  

Datuk Seri Johari ialah pengasas[11] dan pengerusi bagi Yayasan Bena Nusa yang ditubuhkan bagi tujuan membantu mengurangkan kadar kemiskinan di dalam bandar dan memperbaiki tahap pendidikan bagi anak-anak golongan miskin bandar.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Kebangsaan Kampung Pandan (sekarang dikenali sebagai SK Tun Hussein Onn) dari tahun 1971 sehingga 1976 dan Sekolah Menengah Aminuddin Baki di Kampung Pandan dari tahun 1977 hingga 1981.[12][13] Beliau meneruskan pengajian di Institut Teknologi MARA (ITM), Shah Alam dari tahun 1982 sehingga tahun 1985 dan memperolehi Diploma Perakaunan.[14] Beliau kemudian melanjutkan pelajaran perakaunan di UK, yang melayakkan beliau untuk menjadi ahli kepada Persatuan Berkanun Akauntan Bertauliah pada tahun 1991.[15]

Kerjaya politik[sunting | sunting sumber]

Datuk Johari telah aktif dalam politik selama lebih 24 tahun sejak tahun 1988. Beliau telah memegang pelbagai jawatan dalam UMNO dan BN Titiwangsa. Pada Jun 2010, beliau dilantik sebagai Pemangku Ketua Bahagian UMNO Titiwangsa dan dilantik sebagai Pengerusi Penyelaras Barisan Nasional bagi kerusi Parlimen Titiwangsa. Berkenaan dengan isu-isu masyarakat yang dibangkitkan oleh Parlimen Titiwangsa, beliau telah mengambil inisiatif untuk menubuhkan Pusat Khidmat Masyarakat di Titiwangsa pada Julai 2010 untuk membantu dalam menangani dan menyelesaikan isu-isu ini. Antara kebimbangan utama masyarakat Parlimen Titiwangsa ialah kemiskinan, setinggan penyelesaian, infrastruktur, penjual dan lain-lain. Pusat Perkhidmatan Komuniti beroperasi pada hari Isnin hingga Jumaat dari pukul 9:00 hingga 18:00.[16]

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Sebagai pengiktirafan kepada usaha beliau dalam bidang kemasyarakatan, sosial, politik, korporat dan perniagaan, beliau telah dianugerahkan Darjah Kebesaran Negeri Selangor (DSIS) oleh Sultan Sharifuddin Idris Shah yang membawa gelaran Dato' pada tahun 2003. Pada tahun 2005, beliau telah dianugerahkan Darjah Kebesaran Persekutuan Panglima Jasa Negara (PJN) oleh YDPA Tuanku Syed Sirajuddin ibni Al-Marhum Tuanku Syed Putra Jamalullail yang membawa gelaran Datuk. Pada 1 Februari 2017, beliau telah dianugerahkan dengan Darjah Seri Mahkota Wilayah (S.M.W.) oleh YDPA Sultan Muhammad V yang membawa gelaran Datuk Seri.[17]

Pilihan Raya Umum ke 14[sunting | sunting sumber]

Pada pilihan raya umum ke 14 yang lepas, Johari telahpun ditewaskan oleh calon daripada Pakatan Harapan Rina Mohd Harun. Jawatannya juga sebagai Ahli Parlimen Titiwangsa dan Timbalan Menteri Kewangan berakhir apabila kerajaan Barisan Nasional kalah dengan bilangan kerusi parlimen sebanyak 79 buah kerusi manakala Pakatan Harapan 122 buah kerusi manakala PAS 18 kerusi sahaja.

Datuk Seri Johari Bin Abdul Ghani


Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Johari Abdul Ghani ACCA Membership 1991
 2. ^ Laman Web Rasmi Parlimen Malaysia
 3. ^ Johari Dilantik Sebagai Timbalan Menteri Kewangan
 4. ^ "Cabinet reshuffle: Two full ministers, four new deputy ministers announced [VIDEO]". NST Online. 2016-06-27. Dicapai pada 2017-02-23.
 5. ^ KPMG
 6. ^ Sesi Bergambar Bersama Ahli-Ahli Majlis Ekonomi Negara
 7. ^ Khazanah Nasional
 8. ^ Langkawi Development Authority (LADA)
 9. ^ Yayasan Pelaburan Bumiputera PNB
 10. ^ Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera (YPPB)
 11. ^ Johari Pengerusi Yayasan Bena Nusa
 12. ^ SK Tun Hussein Onn
 13. ^ SMK Aminuddin Baki
 14. ^ Laman Rasmi UiTM
 15. ^ Johari Abdul Ghani ACCA Membership 1991
 16. ^ Pusat Khidmat Masyarakat Ahli Parlimen Titiwangsa
 17. ^ Datuk Seri Johari Abdul Ghani
Ahli Korporat