Johnny English

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Johnny English
Pengarah Peter Howitt
Dibintangi oleh

Rowan Atkinson

Natalie Imbruglia

Ben Miller
Muzik oleh Edward Shearmur
Pengedar

Universal Studios

Studiocanal

Working Title
Mula ditayangkan
11 April 2003
Negara Bahasa Ingerris
Bahasa Bahasa Ingerris
Perbelanjaan $40 billion
Pecah panggung $160.5 billion

Johnny English (2003) ialah filem komik parodi genre agen rahsia James Bond, dibintangi Rowan Atkinson sebagai penyiasat tidak cekap Britain bernama Johnny English, dengan John Malkovich, Natalie Imbruglia dan Ben Miller. Filem ini akan diikuti oleh Johnny English Reborn.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Johnny English adalah ejen MI7 tidak cekap dengan impian untuk menjadi pekerja yang paling dipercayai mereka. Selepas Agent Satu mati dalam kemalangan kapal selam (ihsan English membuat kesilapan pada memeriksa kod kapal selam menetas), ejen-ejen yang tinggal dibunuh melalui pengeboman di pengebumian Agent One (sekali lagi ihsan ketidakcekapan Inggeris di keselamatan), meninggalkan bahasa Inggeris sebagai bahasa tunggal yang masih hidup. English ditugaskan untuk mengikuti plot untuk mencuri Jewels Crown, yang dipamerkan di Tower of London.

Pada paparan, Bahasa Inggeris adalah ketua keselamatan, dan memenuhi misteri Lorna Campbell. Kuasa itu dipotong, dan batu-batu permata yang dicuri. Semasa huru-hara, Bahasa Inggeris mengetuk keluar pengawal keselamatan kepala dalam proses dan berpura-pura untuk melawan penyerang (dalam realiti melawan dirinya sendiri).

Beliau kemudiannya membentuk penerangan palsu penyerang untuk Pegasus. Bahasa Inggeris dan pembantunya Bough mencari permata telah dikeluarkan melalui lubang digali di bawah kes paparan mereka. Dua mengikuti terowong, yang dihadapi oleh dua pencuri Carlos Vendetta dan Dieter Klein. Kedua-dua melarikan diri dalam kereta jenazah, dengan bahasa Inggeris cuba untuk mengejar mereka, tetapi kesilapan lain jenazah untuk kenderaan melarikan diri, terhempas pengebumian sehingga Bough datang untuk membantu beliau.

English menghubungkan pencuri untuk Pascal Sauvage, seorang usahawan penjara Perancis yang membantu memulihkan Jewels Crown. Pegasus, ketua MI7, mendapati dakwaan penglibatan beliau tidak masuk akal dan memberi amaran Inggeris tidak melibatkan Sauvage. Di tempat letak kereta, Bahasa Inggeris dan Bough diserang oleh Vendetta, tetapi tanpa luka luar Bough mendapat berdarah hidung (ihsan English tersilap dia for Vendetta dan menutup untuk dirinya sendiri dengan mengatakan bahawa mungkin ada pencuri lain dan bulat-bulat menegaskan bahawa penurunan Bough isu dan langkah ke atas).

English lagi menghadapi Lorna Campbell di sebuah restoran sushi kerana dia diiktiraf motosikal beliau. Dalam pertemuan mereka Inggeris adalah mencurigakan tentang dia kerana dia telah melihat beliau di dua daripada kejadian jenayah mereka dan rekod beliau tidak boleh didapati di mana-mana komputer kerajaan. Bahasa Inggeris dan Bough membuat keputusan untuk memecah masuk ke dalam ibu pejabat Sauvage melalui payung terjun, tetapi tanah Inggeris di menara kembar yang lain yang mengandungi Hospital City dengan tidak sengaja mengambil pekerja hospital tebusan sehingga dia melihat tanda "SAUVAGE" dari bangunan dengan Bough dalam.

Beliau kemudian meliputi untuk dirinya dengan memberitahu pekerja yang menyebabkan kesesakan hanya satu ujian sistem respons kecemasan manakala memberitahu Bough bahawa dia hanya melakukan menyapu berjaga-jaga alam sekitar serta-merta. Melangkah ke bangunan yang betul, kedua-dua belajar Sauvage, yang adalah keturunan Bonnie Prince Charlie, merancang untuk menjadikan dirinya sebagai raja, menggunakan penyamar untuk menyamar sebagai Ketua Biskop Canterbury. Lorna tiba, didedahkan sebagai Interpol pengesanan ejen Sauvage. Dengan bukti penglibatan Sauvage s, Bahasa Inggeris crash satu majlis yang dihoskan oleh Sauvage tetapi dia ditahan kerja oleh Pegasus untuk memecah masuk ke dalam pejabat Sauvage ini, menyerang kakitangannya dan menghina setiausaha asing.

Dengan Bahasa Inggeris mengetahui rancangan mereka, Sauvage Skrap Archbishop palsu dan bukannya menghantar minions beliau untuk memaksa Queen Elizabeth II turun takhta dengan mengancam corgis beliau, menyebabkan seluruh barisan penggantian untuk disapu bersih untuk Sauvage untuk menjadi raja. Lorna, kini menguruskan tugasan oleh Pegasus, melawat tertekan bahasa Inggeris dan menyakinkan mereka untuk melakukan perjalanan dengan dia ke chateau Perancis Sauvage untuk mengintip dia.

Mencuri dengar mesyuarat Sauvage dengan penjenayah terkenal, Bahasa Inggeris dan Lorna belajar Sauvage bercadang menjadikan United Kingdom ke dalam penjara terbesar di dunia apabila dia menjadi raja. Bahasa Inggeris dan Lorna terdedah apabila bekas sengaja mengaktifkan mikrofon, dan mereka telah diambil banduan. English cuba untuk mencuri DVD pelan Sauvage, tetapi sengaja jatuh ia ke dulang cakera yang sama dan mengambil masa satu yang salah. Bough menyelamatkan kedua-dua dan mereka berlumba untuk menghentikan pertabalan Sauvage ini.

English kemalangan pertabalan dan mendapati Ketua Biskop adalah artikel yang tulen. Tidak terhalang, perintah English Bough untuk memainkan DVD, hanya untuk merasa rakaman kamera dirinya menari di bilik mandi dalam pakaian dalam untuk "Adakah Ibu Anda Tahu" oleh ABBA, Sauvage telah bugged English flat terlebih dahulu, banyak yang jijik Pegasus. English sneaks diri tetapi buaian dalam pada wayar untuk mencuri St. Edward Crown dari Sauvage. Sauvage marah pucuk di Inggeris dengan pistol, menyebabkan dia jatuh mahkota. Detik-detik sebelum Sauvage dinobatkan raja, Bahasa Inggeris turun dari wayar selepas ditembak, tanah di atas takhta, dan dinobatkan sebaliknya. Dalam satu perbuatan sebagai raja, Bahasa Inggeris mempunyai Sauvage ditangkap dan mengembalikan Queen takhta, meminta kesatria sebagai ganjaran.

Dalam babak terakhir, Johnny dan Lorna memandu ke selatan Perancis untuk bercuti romantis, hanya untuk Johnny untuk sengaja melancarkan Lorna keluar kereta dengan menekan butang kerusi lenting. tanah Lorna di kolam renang hotel, di mana Bough berlaku akan bercuti dan juga manusia yang sama dengan penyerang itu bahawa bahasa Inggeris diterangkan kepada Pegasus awal dalam filem itu.

Sekuel[sunting | sunting sumber]

Sekuel Untuk Filem Ini Ialah Johnny English Reborn. Filem Ini Akan Ditayangkan Pada Tahun 2011

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Rowan Atkinson Sebagai Johnny English

Ben Miller Sebagai Bough

Natalie Imbruglia


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.