Menara KOMTAR

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari KOMTAR)
Menara KOMTAR pada November 2022
KOMTAR
Informasi
Lokasi George Town, Pulau Pinang, Malaysia
Status Siap
Dibina 1985
Kegunaan Pejabat, Tarikan pelancong
Ketinggian
Bumbung 249 m (817 ka)
Maklumat teknikal
Bilangan tingkat 68

Menara KOMTAR terletak di George Town, Pulau Pinang. KOMTAR merupakan bangunan yang paling tinggi di Pulau Pinang dan bangunan ke-14 tertinggi di Malaysia. Bangunan ini bentuk segi 12.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

KOMTAR merupakan idea Lim Chong Keat, adik kepada Lim Chong Eu, Ketua Menteri kedua Pulau Pinang. Ia bertujuan untuk memulihkan semula bandar George Town dengan mewujudkan sebuah kompleks yang akan menempatkan pentadbiran, perdagangan, runcit dan pengangkutan fungsi di bawah satu bumbung, dan juga mengunjurkan tempat kejadian seni bina moden yang agak baru di Pulau Pinang dalam era selepas merdeka.

Besar-besaran usaha pembaharuan bandar pertama kali dicadangkan pada tahun 1962.[1] Laporan dari Robert Nathan juga mengakui bahawa George Town telah mula menunjukkan tanda-tanda penurunan, dengan majoriti kediaman di bandar ini terdiri daripada rumah kedai abad ke-19 yang berada dalam keadaan terbiar dan telah bertukar menjadi kawasan miskin.[2]

Pada masa Lim Chong Eu mengambil alih sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang pada tahun 1969, keadaan penurunan di Pulau Pinang telah diburukkan lagi oleh pembatalan status entrepot percuma Pulau Pinang. Oleh itu, projek KOMTAR itu dilihat sebagai satu usaha untuk mengubah nasib menurun George Town, dan menghidupkan semula kedua-dua bandar dan negeri Pulau Pinang secara keseluruhan.

Reka bentuk[sunting | sunting sumber]

Pelan induk untuk George Town disediakan pada 1960-an dipanggil untuk pemuliharaan pusat bandar bersejarah sebagai tapak warisan, manakala kawasan 11 hektar dikelilingi oleh empat jalan - Prangin, Maxwell, Pulau Pinang dan Majalah Roads - dijangka berkembang menjadi 'Pulau Pinang Pusat Urban baru 'yang terdiri daripada podium empat tingkat, tiga blok kediaman 17 tingkat dan sebuah pusat pencakar langit 65 tingkat. Kompleks ini juga termasuk kubah geodesik diilhamkan oleh reka bentuk Buckminster Fuller, seorang rakan sekerja Lim Chong Keat.

Pencakar langit pusat sepatutnya menempatkan pejabat pentadbiran kerajaan negeri Pulau Pinang, manakala kubah geodesik akan mengandungi sebuah dewan pelbagai guna. Tiga blok kediaman adalah untuk menyediakan satu 'sosial-kejuruteraan komuniti kediaman' di rumah pangsa pendapatan bercampur dan etnik. Di samping itu, kompleks ini juga telah dirancang untuk berkhidmat sebagai sebuah daerah komersial dan hab pengangkutan awam, di mana semua adalah untuk pekat di bawah satu bumbung.

Kompleks ini telah direka oleh Arkitek Team 3 (AT3) Singapura, yang diketuai oleh Lim Chong Keat.[3][4] Lim menceritakan bahawa beliau bertanggungjawab dalam memastikan bahawa perunding yang dilantik cekap, dan di peringkat kebangsaan dan di seluruh dunia yang mencukupi diperlukan untuk mencapai projek itu.[2] Pakar-pakar daripada bidang-bidang lain, termasuk penyelidik sosial dari Universiti Sains Malaysia (USM) dan perunding trafik juga turut membantu dalam.

Pembinaan[sunting | sunting sumber]

Projek KOMTAR hanya mendapat dari tanah pada tahun 1970, sepanjang tempoh Lim Chong Eu sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang[1] Ia adalah yang paling bercita-cita tinggi projek pembaharuan bandar tunggal yang dilaksanakan oleh Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang, cabang pembangunan kerajaan negeri Pulau Pinang. Pelan induk telah dibahagikan kepada lima fasa untuk pelaksanaan.

Walau bagaimanapun, projek KOMTAR juga melibatkan pemusnahan beratus-ratus penjajah era rumah kedai, sekolah dan kuil-kuil di sekitar tapak 11 hektar, penyisihan kawasan-kawasan perumahan yang lebih mantap dalam proses. Terutamanya, Gladstone Road, yang pernah berlari melalui kawasan itu, telah dihapuskan dari peta apabila pembinaan KOMTAR bermula.[5]

Bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Abdul Razak Hussein, merasmikan majlis cerucuk yang pertama pada 1 Januari 1974, di mana beliau menjelaskan bahawa "Projek ini akan mengubah wajah bandar, membuang imej warisan penjajah memihak kepada satu yang mencerminkan identiti Malaysia dan budaya berbilang kaum ".[1]

Menara KOMTAR telah mendahului keluar pada tahun 1985, menjadikannya bangunan pencakar langit tertinggi di Malaysia pada masa itu.[6] 65 tingkat, 232 m pencakar langit tinggi juga kedua tertinggi di Asia pada ketika itu, di belakang Sunshine 60 di Tokyo, Jepun. KOMTAR Tower secara rasmi siap pada tahun berikutnya dan kekal sebagai pencakar langit tertinggi di Malaysia sehingga tahun 1988.

Penolakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai sebahagian daripada Fasa 1, Menara KOMTAR telah siap pada tahun 1986. Walau bagaimanapun, dari lima fasa yang asal, hanya Fasa 1 dan 2A, yang melibatkan penciptaan KOMTAR Walk, jalan sepanjang 155 meter yang dipenuhi dengan kedai makanan , pernah diselesaikan mengikut pelan. Fasa 3 dan 4 dikembangkan secara bersama dengan syarikat swasta ke Prangin Mall dan 1st. Avenue Mall .

Walaupun KOMTAR pada asalnya dibina untuk menghidupkan semula George Town, pada awal tahun 2000an, ia menjadi gajah putih itu sendiri[5] Anjakan seluruh kawasan kejiranan dan perniagaan semasa pembinaan KOMTAR pada tahun 1970-an dan 1980-an menyebabkan kawasan KOMTAR menjadi berkurang, dengan itu mengurangkan peruncit di kawasan KOMTAR di kawasan tadahan.[1] Krisis kewangan Asia 1997 telah memburukkan lagi kemerosotan KOMTAR, sementara penyiapan pusat membeli-belah yang lebih baru di seluruh George Town menyebabkan para peruncit di KOMTAR menutup dalam berbondong-bondong.[7] Penyewa berpotensi dan orang awam sama juga tidak terkesan oleh penyelenggaraan miskin KOMTAR, susun atur dalamannya yang mengelirukan dan sudut gelap, sampah.

Dianggarkan bahawa, pada 2008, kira-kira 40% daripada peruncit di KOMTAR telah meninggalkan bangunan pencakar langit, sementara yang lain hanya meninggalkan kedai-kedai yang ditutup.[1][7]

Pemulihan semula[sunting | sunting sumber]

Sebagai sebahagian daripada inisiatif kerajaan negeri Pulau Pinang untuk mendapatkan kembali hari kemuliaan KOMTAR, usaha revitalisasi telah dilancarkan pada akhir 2012. Hanya Kumpulan Dunia (OWG) yang dianugerahkan projek pengubahsuaian bernilai RM50 juta, termasuk pembinaan dewan jamuan di tingkat 5 , sebuah boulevard seluas 30,000 kaki persegi untuk menempatkan kedai-kedai makanan dan minuman (F & B), sebuah restoran bertema antarabangsa di peringkat 59 dan 60, sebuah restoran langit di tingkat 64 dan lounge langit di tingkat 65.

pada tahun 2015, tiga tingkat baru ditambah ke Menara KOMTAR, sehingga meningkatkan ketinggiannya hingga 249 meter.[8] Tingkat teratas (tingkat 68) dihiasi dengan Sky Bar di atas bumbung, serta laluan langit kaca tertinggi di Malaysia.[9] Digelar Rainbow Skywalk, laluan langit kaca separuh bulatan 16 meter juga merupakan yang pertama seumpamanya di Asia Tenggara. Laluan laluan kaca berbentuk U dibina dari bahan kaca yang sama seperti Grand Canyon Skywalk dan direka untuk menahan berat badan sebanyak 16 orang dewasa.[9]

Tiga gelembung berkelajuan tinggi juga dipasang, dua daripadanya menghubungkan taman tema pada level 5 hingga tahap 65, 66 dan 67, manakala pautan lain 59 di tahap tertinggi dengan tahap 68 sidang kemuncak.[10] Walaupun lif gelembung pada mulanya direka bentuk dengan dinding kaca telus bagi membolehkan pemandangan panoramik George Town dalam perjalanan, lif diubahsuai pada tahun 2016 berikutan nasihat keselamatan oleh Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan untuk lif gelembung benar-benar tersembunyi.[11]

Pada tahun 2017, OWG, dengan pengesahan kerajaan negeri Pulau Pinang, melibatkan lima artis tempatan untuk mewujudkan mural tertinggi di dunia dengan melukis 230 meter dari Menara KOMTAR. Sebahagian daripada usaha revitalisasi KOMTAR OWG, mural ini bertujuan untuk mempamerkan aspek budaya, gaya hidup, landmark sejarah dan tarikan semula jadi di Pulau Pinang.[12] Projek mural, yang akan meliputi fasad logam angkat gelembung KOMTAR, dijangka dimulakan menjelang akhir Mac 2017 dan akan mengambil masa antara lima dan enam bulan untuk disiapkan.[12]

Masa depan[sunting | sunting sumber]

Sehingga Januari 2017, Fasa 5 tidak pernah disiapkan. Kawasan yang diperuntukkan untuk Fasa 5 merangkumi Pasar Sia Boey bersejarah yang terbiar, terletak di sebelah timur 1st Avenue Mall, dan dibatasi oleh empat jalanan - Jalan McNair, Jalan Prangin (Jalan Dr. Lim Chwee Leong), Jalan Magazine dan Lebuh Carnavon.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b c d e "Komtar: Malaysia's Monument to Failed Modernism — Failed Architecture". Dicapai pada 2017-01-09.
 2. ^ a b "Penang Monthly". penangmonthly.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-10-21. Dicapai pada 2018-04-29.
 3. ^ "Archnet". archnet.org. Diarkibkan daripada yang asal pada 23 November 2014. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)
 4. ^ "Penang Heritage Trust". www.pht.org.my.
 5. ^ a b http://profile.nus.edu.sg/fass/socgohd/trans_2.1.pdf
 6. ^ "Komtar's Hidden Gems". Penang Monthly (dalam bahasa Inggeris). 2016-05-01. Diarkibkan daripada yang asal pada 2017-01-09. Dicapai pada 2017-01-09.
 7. ^ a b "Penang's iconic Komtar gets RM50m facelift". 2013-10-29. Dicapai pada 2017-01-09.
 8. ^ "OWG to finish RM180mil Komtar revitalisation job by year-end - Business News - The Star Online". www.thestar.com.my.
 9. ^ a b ""光大长高 68楼注入新生命 KOMTAR Grows Taller, New Lease of Life for 68 Storeys", 光华日报 Kwong Wah Yit Poh". Diarkibkan daripada yang asal pada 2020-02-12. Dicapai pada 2021-10-03.
 10. ^ ""一起见证 光大蜕变 Witnessing Together KOMTAR's Metamorphosis", 光华日报 Kwong Wah Yit Poh". Diarkibkan daripada yang asal pada 2020-02-09. Dicapai pada 2021-10-03.
 11. ^ "沙魯丁:氣候需求影響 肉雞價微漲合理". 9 January 2016. Diarkibkan daripada yang asal pada 2017-12-08. Dicapai pada 2018-05-03.
 12. ^ a b "Penang attempts world's tallest mural on Komtar". 2017-03-09. Dicapai pada 2017-03-10.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]