KRI Pulau Rempang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

KRI Pulau Rempang (723) merupakan kapal penyelidik persisiran pantai kepunyaan tentera laut Indonesia. Ia bertujuan bagi memeta wilayah Indonesia yang dikelilingi oleh laut.

Kapal KRI Pulau Rempang milik Indonesia asalnya merupakan kapal jenis kapal penyapu periuk api kelas Pulau Rote / 'Kondor II'. KRI Pulau Rempang memenuhi keperluan Indonesia dan berperanan mempertahankan Indonesia dari kapal-kapal musuh.

KRI Pulau Rempang merupakan bekas kapal penyapu periuk api Jerman Timur yang dibina pada 1971 dan dijual pada tahun 1992, kebanyakannya untuk tugasan meronda. Kesemua kapal tersebut mengekalkan peralatan menyapu periuk api mekanikal. Kesemua kapal kelas ini dihantar melalui kapal lain pada tahun 1993.

Kapal lain dalam kelas yang sama adalah KRI Pulau Rote, KRI Pulau Raas, KRI Pulau Romang, KRI Pulau Rimau, KRI Pulau Rondo, KRI Pulau Rusa, KRI Pulau Rangsang, KRI Pulau Raibu, dan KRI Pulau Rempang

KRI Pulau Rempang mempunyai 30 orang anak kapal. Pada masa kini KRI Pulau Rempang telah dijadikan merupakan kapal penyelidik persisiran pantai kepunyaan tentera laut Indonesia. Ia bertujuan bagi memeta wilayah Indonesia yang dikelilingi oleh laut.

Kapal KRI Pulau Rempang sepanjang 56.62 x 7.78 x 2.46 meter/ (185.8 x 25.5 x 8.1 kaki) mempunyai kelajuan beroperasi 18 knot. KRI Pulau Rempang mempunyai seseran 479 tan penuh.


TORPEDO[sunting | sunting sumber]

Tiada maklumat

PELURU BERPANDU[sunting | sunting sumber]

Tiada maklumat

MERIAM[sunting | sunting sumber]

Tiada maklumat

PENGESAN[sunting | sunting sumber]

KRI Pulau Rempang pada asalnya dilengkapi dengan sistem sonar MG-11/Tamir-II bagi mengesan kapal selam dan periuk api bawah air. Kemungkinan ini dikekalkan bagi penyelidikan di dasar laut.

Penerbangan[sunting | sunting sumber]

Tiada

TUJAHAN[sunting | sunting sumber]

Kapal KRI Pulau Rempang mempunyai dua enjin disel yang menghasilkan 8,260 bhp secara berterusan dengan dua gandar "shaft". Ia mampu beroperasi secara berterusan pada kelajuan 28.1 batu nautikal.

Pegawai pemerintah KRI Pulau Rempang[sunting | sunting sumber]

  1. (19?? - 19??)

Tiada maklumat

Pautan luar[sunting | sunting sumber]