Kabupaten Blora

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Kabupaten Blora

Lambang Kabupaten Blora
Moto: Sasana Jaya Kerta Bhumi


Locator kabupaten blora.gif
Peta lokasi Kabupaten Blora
Koordinat:
Provinsi Jawa Tengah
Dasar hukum UU No. 13/1950
Tarikh Perasmian -
Ibu kota Blora
Pemerintahan
 - Bupati Drs. RM Yudhi Sancoyo, MM
 - DAU Rp. 285,250,000,000
Luas 1,820.59 km²
Populasi
 - Total 844,490 (2006)
 - Kepadatan 464
Demografi
 - Agama Islam 97,90%
Kristen 1,90%
- Protestan 1,38%
- Katolik 0,52%
Buddha 0,09%
Lainnya 0,05%
Hindu 0,03%
Konghucu 0,03%[1]
 - Kod kawasan telefon 0291
Bahagian pentadbiran
 - Kecamatan 16
 - Kelurahan 295
Simbol khas daerah
 - Tapak web www.pemkabblora.go.id

Kabupaten Blora adalah sebuah kabupaten di provinsi Jawa Tengah, Indonesia. Ibu kotanya adalah Blora. Kabupaten ini bersempadan dengan Kabupaten Rembang dan Kabupaten Pati di utara, Kabupaten Tuban dan Kabupaten Bojonegoro di timur, Kabupaten Ngawi di selatan, serta Kabupaten Grobogan di barat.

Tugu Adipura Asian Mitologi Dragon dan Macan.

Blok Cepu, wilayah pengeluaran minyak mentah di Pulau Jawa, terletak di bahagian timur kabupaten Blora.

Transportation[sunting | sunting sumber]

bas Sunting Blora dilalui jalan provinsi yang menghubungkan Kota Semarang ke Kota Surabaya melalui Purwodadi. Laluan ini agak sesak, jika dibandingkan dengan laluan Semarang-Surabaya melalui Rembang, kerana keadaan jalan yang kurang lebar. Blora juga boleh dikunjungi dengan mengambil laluan Semarang-Kudus-Rembang-Blora. Blora sendiri mempunyai sekurang-kurangnya tiga terminal bas jenis B; iaitu Terminal Gagak Rimang di Daerah Blora, Terminal Blora Lama berhampiran Stesen Blora, dan Terminal Cepu di Cepu. Terminal Cepu juga mempunyai tiga sub-terminal jenis C; termasuk Subterminal Kunduran, Subterminal Ngawen, Subterminal Kedungtuban Subterminal Sambong dan Subterminal Randublatung.

Kereta i Sunti g Jalur kereta api melalui kawasan Kabupaten Blora, tetapi tidak melintasi ibu kota kabupaten. Laluan melintasi di selatan. Stesen kereta api Cepu adalah yang terbesar, di mana kereta api berhenti untuk kereta api Surabaya-Jakarta (KA Sembrani), Surabaya-Semarang (KA Maharani), Surabaya-Bandung (KA Harina), Surabaya-Kutoarjo (KA Sancaka Utara), serta kereta api tempatan Semarang-Bojonegoro (KRD). Di laluan kereta api Semarang-Demak-Godong-Purwodadi-Wirosari-Kunduran-Blora-Cepu

Kapal terba g Sunti g Blora mempunyai mod pengangkutan udara dengan Lapangan Terbang Ngloram.(Lapangan Terbang Presiden Abdurrahman Wahid Ulam

Dirasmikan oleh Presiden Joko Widodo pada 17 Disember lalu berkonsepkan mesra alam dengan kaedah Teduh Pohon Jati yang dihasratkan Blora menjadi kota Jati.

Makanan Khas[sunting | sunting sumber]

Tokoh kolosal[sunting | sunting sumber]

Tokoh politik[sunting | sunting sumber]

Tokoh selebriti[sunting | sunting sumber]

Tokoh olahraga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Visualisasi Data Kependuduakan - Kementerian Dalam Negeri 2020" (visual). www.dukcapil.kemendagri.go.id. Dicapai pada 15 Juni 2021. Check date values in: |accessdate= (bantuan)