Kadar pertukaran terapung

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Kadar pertukaran terapung atau pertukaran mata wang yang berubah-ubah atau kadar pertukaran fleksibel adalah sejenis rejim kadar tukaran di mana nilai mata wang dibenarkan beralih sebagai tindak balas kepada pasaran pertukaran asing. Mata wang yang menggunakan kadar pertukaran terapung dikenali sebagai mata wang terapung. Mata wang terapung berbeza dengan mata wang tetap yang nilainya terikat dengan mata wang lain, barangan bahan atau pada bakul mata wang.

Di dunia moden, kebanyakan mata wang dunia terapung; Mata wang tersebut termasuk mata wang yang paling banyak didagangkan: dolar Amerika Syarikat, rupee India, euro, kronologi krone Norway, yen Jepun, pound British, dan Dolar Australia. Walau bagaimanapun, bank pusat sering mengambil bahagian dalam pasaran untuk cuba mempengaruhi nilai kadar pertukaran terapung. Dolar Kanada paling hampir menyerupai mata wang terapung tulen, kerana bank pusat Kanada tidak mengganggu harganya sejak ia berhenti secara rasmi pada 1998. Dolar AS berjalan kedua, dengan sedikit perubahan dalam rizab asing; Sebaliknya, Jepun dan United Kingdom campur tangan ke tahap yang lebih besar, sedangkan India telah melihat intervensi jangkauan sederhana oleh bank pusatnya, Bank Rizab India.

Dari 1946 hingga awal 1970-an, sistem Bretton Woods menjadikan mata wang tetap sebagai norma; Walau bagaimanapun, pada tahun 1971, AS memutuskan tidak lagi menegakkan pertukaran dolar pada 1/ke-35 daripada satu ons emas, supaya mata wang itu tidak lagi ditetapkan. Selepas Perjanjian Smithsonian 1973, sebahagian besar mata wang dunia diikuti. Walau bagaimanapun, sesetengah negara, seperti kebanyakan Negara Teluk, menetapkan mata wang mereka untuk nilai mata wang lain, yang baru-baru ini dikaitkan dengan kadar pertumbuhan yang lebih perlahan. Apabila matawang mata wang, sasaran selain dari nilai tukaran itu sendiri digunakan untuk mentadbir dasar monetari (lihat operasi pembukaan pasaran).

Rasional ekonomi[sunting | sunting sumber]

Terdapat ahli ekonomi yang berpendapat bahawa dalam kebanyakan keadaan, kadar tukaran terapung lebih baik untuk kadar pertukaran tetap s. Apabila kadar tukaran terapung secara automatik menyesuaikan, ia membolehkan negara melemahkan kesan kejutan dan kitaran perniagaan asing, dan untuk mengecilkan kemungkinan mempunyai krisis Mata Wang | Krisis pembayaran]]. Walau bagaimanapun, mereka juga menimbulkan ketidakpastian sebagai hasil dinamisme mereka.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, kadar pertukaran tetap mungkin lebih baik untuk kestabilan dan kepastian yang lebih besar. Itu tidak semestinya benar, memandangkan hasil negara-negara yang cuba mengekalkan harga mata wang mereka "kuat" atau "tinggi" relatif terhadap orang lain, seperti negara-negara di UK atau negara-negara Asia Tenggara sebelum krisis mata wang Asia .

Perdebatan untuk membuat pilihan antara rejim pertukaran mata wang tetap dan terapung ditetapkan oleh model Mundell-Fleming, yang berpendapat bahawa ekonomi (atau pemerintah) tidak dapat secara serentak mengekalkan kadar pertukaran tetap, pergerakan modal bebas, dan Dasar kewangan bebas. Ia mesti memilih mana-mana dua untuk mengawal dan meninggalkan yang lain kepada kuasa pasaran.

Hujah utama untuk kadar pertukaran terapung adalah bahawa ia membolehkan dasar monetari berguna bagi tujuan lain. Di bawah kadar tetap, dasar kewangan komited kepada matlamat tunggal untuk mengekalkan kadar pertukaran pada tahap yang diumumkan. Walau bagaimanapun, kadar pertukaran adalah salah satu daripada banyak pembolehubah makroekonomi yang dapat mempengaruhi dasar monetari. Sistem pertukaran kadar terapung menyebabkan pembuat dasar monetari bebas untuk mencapai matlamat lain seperti menstabilkan pekerjaan atau harga.

Dalam kes [[penghargaan (mata wang) | penghargaan yang melampau] atau susutnilai, sebuah bank pusat biasanya akan campur tangan untuk menstabilkan mata wang. Oleh itu, rejim kadar pertukaran mata wang terapung mungkin lebih dikenali secara teknikal sebagai 'float terurus' . Sebagai contoh, bank pusat mungkin membenarkan harga mata wang terapung secara bebas di antara batas atas dan bawah, harga "siling" dan "lantai". Pengurusan oleh bank pusat boleh berupa membeli atau menjual lot besar untuk memberikan sokongan harga atau rintangan atau, dalam hal beberapa mata wang negara, mungkin ada penalti hukum untuk diperdagangkan di luar batas-batas ini.

Ketakutan terapung[sunting | sunting sumber]

Kadar pertukaran terapung percuma meningkatkan volatiliti pertukaran asing. Terdapat ahli ekonomi yang berpendapat bahawa ini boleh menyebabkan masalah yang serius, terutamanya dalam ekonomi sedang pesat membangun. Ekonomi ini mempunyai sektor kewangan dengan satu atau lebih syarat berikut:

  • Dolarisasi liabiliti yang tinggi
  • Kerapuhan kewangan
  • Kesan kira-kira kuat

Apabila liabiliti didenominasikan dalam mata wang asing manakala aset berada dalam mata wang tempatan, susut nilai yang tidak dijangka terhadap kadar pertukaran merosot bank dan lembaran imbangan korporat dan mengancam kestabilan sistem kewangan domestik.

Atas sebab ini negara-negara yang muncul muncul menghadapi rasa takut terapung, kerana mereka mempunyai variasi yang lebih kecil dari kadar pertukaran nominal, namun menghadapi kejutan yang lebih besar dan tingkat bunga dan pergerakan rizab.[1] Ini adalah tindak balas reaksi negara terapung percuma yang sering berlaku kepada pergerakan kadar pertukaran dengan dasar monetari dan / atau campur tangan dalam pasaran pertukaran asing.

Bilangan negara yang menunjukkan rasa takut terapung meningkat dengan ketara pada tahun 1990-an.[2]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Calvo, G.; Reinhart, C. (2002). "Fear of Floating". Quarterly Journal of Economics. 117 (2): 379–408. doi:10.1162/003355302753650274.
  2. ^ Levy-Yeyati, E.; Sturzenegger, F. (2005). "Classifying Exchange Rate Regimes: Deeds vs. Words". European Economic Review. 49 (6): 1603–1635. doi:10.1016/j.euroecorev.2004.01.001.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]