Kagamine Rin/Len

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Kagamine Rin/ Len
Kagamine Rin Len logo.svg
Img RINLENV4X.png
PembangunCrypton Future Media
Keluaran pertama31 Ogos 2007
Keluaran stabilKagamine Rin/Len V4X / 24 Disember 2015
Status pembangunanAktif
Sistem pengendalianWindows 2000/Windows XP/Vista/Windows 7/Windows 8/Windows 10
PelantarPC
Terdapat dalamJepun
JenisAplikasi Pensintesis Vokal
LesenHak milik
Tapak sesawang[1]
[2]

Kagamine Rin/ Len (鏡音リン・レン) ialah keluaran Crypton Future Media (juga dikenali sebagai "Crypton") dengan kerjasama Yamaha menggunakan enjin pensintesis suara Vocaloid 2 yang dijual berdasarkan pembangunan perisian penyanyi maya Siri Karakter Vokal untuk yang kedua. Pada 27 Disember 2007, produk ini mula dijual pada awal bulan Julai 2008, selepas itu pula digantikan dengan versi yang dikemas kini, iaitu Kagamine Rin/ Len "Act 2"[1].Kedua-dua versi juga mempunyai harga yang terbuka, pada anggaran rasmi kira-kira 15,750 yen. Kagamine Rin juga meneruskan legasi Hatsune Miku untuk mencetuskan fenomena yang luar biasa, bahkan juga terkenal di kalangan peminat Vocaloid.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ 岩本有平 (12 Jun 2008). "VOCALOID Kagamine Rin/ Len,serta versi kedua act2 dibekalkan pada awal Julai pada tahun yang sama" (dalam bahasa bahasa Jepun). CNET Networks. Dicapai pada 2008/6/12. Periksa date values in: |accessdate= (bantuan)Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.