Kaharingan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Kaharingan, adalah agama rakyat dianut oleh banyak orang Dayak di Kalimantan, Indonesia.

Perkataan Kaharingan bererti kehidupan, dan sistem kepercayaan ini merangkumi konsep tertinggi dewa-walaupun mungkin merupakan hasil daripada keperluan untuk menyesuaikan dengan gagasan "Ketuhanan Yang Maha Esa", prinsip pertama ideologi negara Indonesia, Pancasila. Pengaruh Hindu Jawa dapat dilihat dalam agama ini. Festival utama Kaharingan adalah yang festival tiwah, yang berlangsung selama tiga puluh hari, dan melibatkan banyak pengorbanan binatang seperti kerbau, lembu, babi, dan ayam sebagai persembahan kepada Tuhan Yang Maha Esa.[1]

Penyembuhan bomoh atau balian adalah salah satu ciri-ciri teras daripada amalan upacara amal Kaharingan. Memandangkan amalan penyembuhan sering terjadi akibat hilangnya roh yang mengakibatkan beberapa jenis penyakit, fokus amalan ini adalah pada tubuh. Penyakit datang akibat menyinggung salah satu daripada banyak roh yang mendiami bumi dan ladang, biasanya kerana kegagalan untuk mempersembahkan korban kepada mereka. Tujuan balian adalah memanggil kembali roh yang memberontak dan memulihkan kesihatan masyarakat melalui kesurupan, tarian, dan pemilikan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Greer, Charles Douglas (2008). Religions of Man: Facts, Fibs, Fears and Fables. Bloomington, IN: AuthorHouse. m/s. 135. ISBN 1438908318.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]