Pergi ke kandungan

Kambing gurun

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Kambing gurun Alp jantan

Kambing gurun (Inggeris: ibex)[1] ialah mana-mana satu daripada beberapa spesies kambing liar (genus Capra), yang dibezakan oleh tanduk bengkok besar si jantan yang beralun melintang di depan. Kambing gurun dijumpai di Eurasia, Utara Afrika dan Timur Afrika.

Taksonomi

[sunting | sunting sumber]

Nama kambing gurun secara longgarnya boleh merujuk kepada mana-mana jenis kambing yang hidup di kawasan tandus, dan turut digunakan pada kaprin genus Capricornis atau Naemorhedus. Tersebar pada ketinggian daripada 70 hingga 110 sentimeter (27–43 in) dan seberat 90 hingga 120 kilogram (200–270 lb) bagi yang jantan, kambing gurun boleh hidup mencapai 20 tahun. Tiga jenis kambing terdekat yang ditemukan di alam liar tetapi tidak dipanggil kambing gurun adalah markhor, tur barat dan tur timur.

Kambing jantan biasanya lebih besar dan lebih berat daripada kambing betina. Perbezaan paling ketara antara jantinanya adalah ukuran tanduk kambing jantan yang lebih besar. Kambing betina pula tumbuh sepasang tanduk kurus yang lebih kecil, yang memang terbentuk lebih perlahan daripada kambing jantan. Tanduk kambing gurun muncul sejak lahir dan terus tumbuh sepanjang hayatnya.

Kambing gurun yang diketahui

[sunting | sunting sumber]

Spesies kambing liar yang dipanggil kambing gurun ialah:

  1. ^ "ibex". Pusat Rujukan Persuratan Melayu.

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]
  • Kategori berkenaan Capra ibex di Wikimedia Commons