Kampung Bakar Batu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Bakar Batu, Kampung Bakar Batu (juga dieja Kampung Tebrau Bakar Batu / Kampung Bakar Batu Tebrau/ Bakar Batu) adalah sebuah perkampungan sejarah dalam Johor Bahru, Johor, Malaysia. Kampung ini terletak di antara , Kem Majidee, Taman Sentosacerita menarik dam Permas Jaya. Sebuah kampung kecil dipinggir Bandar Johor Bahru Kampung ini mula-mulanya diterokai oleh orang-orang Melayu dan Jawa atau lebih manis orang Nunsatara. Orang Melayu and Jawa. (Juga Baca Kampung Melayu Majidee).


Pada mulanya mereka ini bekerja di ladang-ladang getah milik Almarhum Sultan Ibrahim al-Mashur ibni al-Marhum Sultan Sir Abu Bakar Johor pada Abad ke 19-20. Akhirnya mereka mencari tempat kediaman di pinggir hutan ladang tersebut yang kemudiannya dikenali dengan nama Tebrau Bakar Batu.

Tapi sekarang ini dari sebuah Kampung kecil dengan penuh adat dan sejarahnya, ia telah di kelilingi oleh Taman-taman perumahan di sekitarnya sepertinya Taman Sentosa, Permas Jaya dan banyak lagi untuk disebutkan di sini. Kampung ini juga pernah mendapat Jolokan "Kampung Di Kota" oleh Menteri Besar Johor Dato Abdul Ghani.


Fakta: Ada DUA nama kampung sama di Johor Bahru, satu Kampung BAKAR BATU Tebrau dan lagi satu Kampung BAKAR BATU Danga penempatan Orang Seletar atau lebih dikenali sebagai suku orang Laut. Fakta ini amatlah penting bagi membezakan dua kampung bakar batu yang terletak di bandar Johor Bahru.

- (Kampung) Bakar Batu, terletak di Sungai Tebrau Adalah kurnian Almarhum Sultan Ibrahim al-Mashur ibni al-Marhum Sultan Sir Abu Bakar kepada penduduk-penduduk melayu dan jawa pada tahun awal abad ke 18-20.

- Kampung Bakar Batu, terletak di Sungai Danga dan Sungai Skudai Penempatan untuk Orang Asli di Kampung Bakar Batu pada 1964 adalah penempatan semula bagi orang-orang asli dari tempat asalnya di Bukit Serene oleh Almarhum Sultan Johor, Almarhum Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail.


- Hak Salinan Penulisan Terpelihara oleh fainonline-

dikemaskini Oleh Fainonline

Alamat sesawang:
Laman Utama http://www.bakarbatu.my
Laman Blog http://blog.bakarbatu.my
Laman Twitter http://twitter.bakarbatu.my

http://kg.bakarbatu.my
http://kampung.bakarbatu.my


Pautan Google Map:
Google Map Kampung Bakar Batu


Pautan laman Facebook:
Komuniti (Kampung) Bakar Batu, Johor Bahtu
Sekolah Rendah Kebangsaan Tebrau Bakar Batu
Sekolah Agama Hajah Rahmah
Klinik Kesihatan Bakar Batu
KRT (Kawasan Rukun Tertangga) Kampung Bakar Batu


Pautan Wikimapia:
Sekolah Rendah Kebangsaan Tebrau Bakar Batu
Sekolah Agama Hajah Rahmah
Klinik Kesihatan Kg Bakar Batu


Pauatan Wikipedia:
Suhaimi Abdul Rahman a.k.a Amy Search
Kem Majidee
Johor Bahru East Coast Parkway
Majlis Bandaraya Johor BahruTemplat:Johor-geo-stub