Kampus UiTM Machang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Universiti Teknologi MARA (UiTM) kampus Machang
UiTM
Logo Universiti Teknologi MARA
MotoUsaha Taqwa Mulia
JenisIPTA
Ditubuhkan pada1985
CanselorKebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XVI Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah
Naib CanselorProf. Emeritus Datuk Ir. Dr. Mohd Azraai Kassim
Pelajar20,386(anggaran)
LokasiMachang, Kelantan, Malaysia
Laman webhttps://kelantan.uitm.edu.my/

Kampus UiTM Machang merupakan salah satu daripada cawangan Universiti Teknologi MARA yang terletak di dalam negeri Kelantan Darul Naim. Ia telah ditubuhkan pada bulan Julai 1985 sebagai kampus cawangan UiTM yang kesembilan di sebuah lokasi sementara berhampiran Kota Bharu. Kini, kampus UiTM cawangan Kelantan berada di lokasi tetapnya di Machang setelah mula berpindah pada bulan Januari 1996.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Universiti Teknologi MARA (UiTM) Kelantan Kampus Machang yang dahulunya dikenali dengan Institut Teknologi MARA, kampus cawangan yang ke 9 telah dirasmikan penubuhannya pada 01 Julai 1985 oleh YAB Tan Sri Dato' Haji Mohamad bin Yaakob, Menteri Besar Kelantan pada ketika itu.

Penubuhan UiTM adalah hasil daripada kerjasama erat di antara pihak UiTM dengan Kerajaan Pusat. Hasil daripada kerjasama ini, Kerajaan Pusat telah memperuntukkan tanah seluas 12 ekar di Kem Kijang yang terletak kira-kira 8 kilometer dari bandar Kota Bharu yang dimiliki oleh Majlis Pengakap Negeri Kelantan.

Kerja-kerja mengubahsuai beberapa bangunan lama dan pembinaan bangunan baru telah dibiayai oleh Kerajaan Pusat dengan menelan belanja sebanyak RM 1.5 juta.

Kumpulan pertama seramai 185 orang pelajar telah diambil bagi semester Julai – Disember 1985 untuk mengikuti kursus-kursus Diploma Perakaunan, Diploma Pengajian Perniagaan, Diploma Pengurusan Bank dan Diploma Sains Kesetiausahaan. Pada peringkat awal, bilangan kakitangan adalah seramai 71 orang iaitu 7 orang pensyarah dan 64 orang kakitangan bukan akademik.

Pembinaan kampus tetap telah dimulakan pada 1993. Kerajaan Pusat telah memperuntukkan tanah seluas 200.32 hektar di Bukit Anjing, Machang untuk dijadikan kampus tetap. Nama asal Bukit Anjing telah dimartabatkan menjadi Bukit Ilmu sesuai dengan fungsinya yang menyediakan peluang pembelajaran dalam pelbagai disiplin ilmu untuk Bumiputera. Ianya merupakan ilham dari Allahyarham Dato' Nik Abd. Rashid Nik Abd. Majid, bekas Pengarah ITM ketika itu.

Perpindahan rasmi ke Kampus Machang bermula pada 01 Januari 1996. UiTM Kelantan yang dahulunya dikenali sebagai ITM telah dinaikkan taraf menjadi Universiti Teknologi MARA atau ringkasnya UiTM pada 26 Ogos 1999. Kini UiTM Kelantan sedang berkembang pesat bagi memenuhi keperluan menjadi Universiti terunggul di negeri Kelantan khususnya.

Program yang ditawarkan[sunting | sunting sumber]

Fakulti[sunting | sunting sumber]

Terdapat enam buah fakulti yang bernaung di bawah kampus ini:

1) Fakulti Sains Komputer dan Matematik

2) Fakulti Pengurusan Perniagaan

3) Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi

4) Fakulti Pengurusan Maklumat

5) Fakulti Perakaunan

6) Fakulti Seni Lukis & Seni Reka

Program Ditawarkan Di UiTM kampus Machang[sunting | sunting sumber]

Peringkat Pengajian : Pra-Diploma[sunting | sunting sumber]

# PROGRAM KAMPUS MODE PENGAJIAN
1 Pra-Perdagangan - PD002 Machang Sepenuh Masa

Peringkat Pengajian : Diploma[sunting | sunting sumber]

# PROGRAM KAMPUS MODE PENGAJIAN
1 Diploma in Accountancy Machang Sepenuh Masa
2 Diploma in Computer Science - CS110 Machang Sepenuh Masa
3 Diploma Information Management - IM110 Machang Sepenuh Masa
4 Diploma in Fine Art - AD118 Machang Sepenuh Masa
5 Diploma in Art & Design (Textile) - AD112 Machang Sepenuh Masa
6 Diploma in Art & Design (Fine Metal) - AD113 Machang Sepenuh Masa
7 Diploma In Public Administration -AM110 Machang Sepenuh Masa
8 Diploma in Business Studies - BM111 Machang Sepenuh Masa
9 Diploma in Banking Studies - BM119 Machang Sepenuh Masa
10 Diploma in Mathematical Sciences - CS143 Machang Sepenuh Masa
11 Diploma in Statistics - CS111 Machang Sepenuh Masa

Peringkat Pengajian : Ijazah Sarjana Muda (Degree)[sunting | sunting sumber]

1 Bachelor of Office System Management - BM232 Machang Sepenuh Masa
2 Bachelor of Science (Hons) Statistics - CS241 Machang Sepenuh Masa
3 Bachelor of Information Science (Hons) Information Systems Management - IM245 Machang Sepenuh Masa
4 Bachelor in Textile Design (Honors) - AD242 Machang Sepenuh Masa
5 Bachelor of Accountancy - AC220 Machang Sepenuh Masa

Kolej Kediaman[sunting | sunting sumber]

UiTM Kampus Machang turut menyediakan kolej kediaman untuk kemudahan pelajar-pelajarnya.

Kolej-kolej tersebut ialah Kolej Siswa iaitu Kolej Tunku Abdul Rahman(TAR) dan Kolej Tun Abdul Razak(TR) manakala Kolej Siswi iaitu Kolej Tun Hussein Onn(THO), Kolej Dato Onn(DO) dan Kolej Tun Dr Mahathir(TDM). Bagi pelajar yang tidak mendapat kemudahan kolej, pelajar akan dipanggil Non Resident dimana pelajar ini akan menginap di rumah sewa sepanjang semester. Pelajar tidak perlu risau kerana terdapat banyak rumah sewa di sekitar kampus UiTM Machang dengan harga berpatutan.

Kemudahan[sunting | sunting sumber]

Kemudahan kolej[sunting | sunting sumber]

Setiap kolej di UiTM kampus Machang mempunyai kemudahan masing-masing seperti kafeteria, koperasi, bilik tv, stor simpan barang lebihan, mesin vending dan isi air dan bilik membaca. Tetapi ia mengikut ketersediaan di kolej masing-masing.

Contohnya Kolej TR sahaja tidak mempunyai kafeteria kerana sudah diubah menjadi bilik rekreasi justeru pelajar kolej TR terpaksa makan di kafeteria kolej lain. Kolej THO dan TDM sahaja yang mempunyai koperasi.


Bas[sunting | sunting sumber]

Bagi sesiapa yang tidak larat untuk mendaki tangga ala Batu Caves (endless ladders) selepas pulang dari kuliah terutama pelajar Kolej THO, TDM dan DO ataupun mempunyai masalah penyakit pihak UiTM Kampus Machang telah menyediakan perkhidmatan bas yang dipanggil Giling oleh penduduk setempat. Bas ini juga boleh membawa pelajar ke pekan Machang dan juga pelajar Non Resident ke rumah masing-masing. Bas ini juga boleh ditempah oleh para pelajar untuk pelajar yang balik menggunakan kapal terbang dimana bas ini akan membawa pelajar dari UiTM Machang terus ke Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Yahya Petra di Kota Bharu

Hanya dengan harga tambang 50 sen dalam kampus UiTM dan RM 1.50 untuk ke pekan Machang. Bagi ke lapangan terbang, tambang biasanya RM 70 ke RM 80 justeru itu digalakkan mengajak kawan ramai-ramai naik bersama. Dengan ini pelajar tidak perlu termengah-mengah dan mengeluh untuk ke kuliah dan dapat menjimatkan duit PTPTN dan biasiswa anda.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

  • ^ Menurut perkiraan QS World University Rankings 2013
  • ^ Menurut perkiraan QS World University Rankings 2012