Pergi ke kandungan

Kanak-kanak liar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Mowgli ialah kanak-kanak liar fiksyen dalam The Jungle Book karya Rudyard Kipling .

Kanak-kanak liar (juga dipanggil anak liar ) merupakan individu yang telah hidup terasing daripada sentuhan manusia sejak usia yang sangat muda, yang mempunyai sedikit atau tiada pengalaman menjaga, tingkah laku atau bahasa manusia. Terdapat beberapa kes yang disahkan dan juga spekulatif. Kanak-kanak liar mungkin mengalami penderaan atau trauma yang teruk sebelum ditinggalkan atau melarikan diri. Mereka kadangkala menjadi subjek cerita rakyat dan legenda, biasanya digambarkan sebagai telah dibesarkan oleh haiwan.

Penerangan[sunting | sunting sumber]

Kanak-kanak liar tidak mempunyai kemahiran sosial asas yang biasa dipelajari dalam proses pembudayaan . Sebagai contoh, mereka mungkin tidak dapat belajar menggunakan tandas, menghadapi masalah belajar berjalan tegak selepas berjalan merangkak sepanjang hidup mereka, atau mempamerkan kekurangan minat sepenuhnya terhadap aktiviti manusia di sekeliling mereka. Mereka sering kelihatan cacat mental dan menghadapi masalah yang hampir tidak dapat diatasi untuk mempelajari bahasa manusia . [1] Keupayaan terjejas untuk mempelajari bahasa semula jadi selepas diasingkan selama bertahun-tahun sering dikaitkan dengan kewujudan tempoh kritikal untuk pembelajaran bahasa, dan diambil sebagai bukti yang menyokong hipotesis tempoh kritikal . [2] [3]

Terdapat sedikit pengetahuan saintifik tentang kanak-kanak liar. Salah satu kes yang didokumentasikan dengan baik adalah kes saudara perempuan Amala dan Kamala, yang disifatkan oleh Pendeta JAL Singh pada tahun 1926 sebagai "dibesarkan oleh serigala" di hutan di India . Pakar bedah Perancis, Serge Aroles, bagaimanapun, secara yakin berhujah bahawa kes itu adalah penipuan, yang dilakukan oleh Singh untuk mengumpul wang untuk rumah anak yatimnya. Pakar psikologi kanak-kanak Bruno Bettelheim menyatakan bahawa Amala dan Kamala dilahirkan cacat mental dan fizikal. [4] Namun kajian saintifik lain tentang kanak-kanak liar wujud, seperti kes Genie . [3]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sebelum tahun 1600-an, cerita kanak-kanak liar biasanya terhad kepada mitos dan legenda. Dalam kisah-kisah itu, gambaran kanak-kanak liar termasuk memburu makanan, berlari merangkak menggunakan tangan dan kaki, dan tidak tahu bahasa. Ahli falsafah dan saintis berminat dengan konsep kanak-kanak tersebut, dan mula mempersoalkan sama ada kanak-kanak ini adalah sebahagian daripada spesis yang berbeza daripada keluarga manusia.

Persoalan itu dipandang serius apabila sains cuba menamakan dan mengkategorikan perkembangan manusia, dan pemahaman tentang alam semula jadi pada abad ke-18 dan ke-19. [5] Sekitar abad ke-20, ahli psikologi cuba membezakan antara tingkah laku biologi dan budaya. Kanak-kanak liar yang tinggal dalam pengasingan atau bersama haiwan memberikan contoh dilema ini.

Rujukan dan nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Mihai, Andrei (December 1, 2014). "Mind Blowing Cases of Children Raised by Animals". ZME Science. Dicapai pada February 20, 2015.
  2. ^ David Birdsong (1999). Second Language Acquisition and the Critical Period Hypothesis. Routledge. m/s. 74. ISBN 978-1-135-67489-2.
  3. ^ a b Susan Curtiss (10 May 2014). Genie: A Psycholinguistic Study of a Modern-Day Wild Child. Elsevier Science. m/s. 207. ISBN 978-1-4832-1761-1. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "Curtiss2014" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza
  4. ^ Bettelheim, Bruno (March 1959). "Feral Children and Autistic Children" (PDF). American Journal of Sociology. 64 (5): 455–467. doi:10.1086/222541. JSTOR 2773433.
  5. ^ "Feral children". Encyclopedia Britannica (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2018-07-02.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Kategori berkenaan Kanak-kanak liar di Wikimedia Commons