Kanom piakpoon

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Khanom piak pun (Bahasa Thai: ขนมเปียกปูน Sebutan bahasa Thai: [khànǒm piàk pūːn]; secara harfiah "gula-gula yang dilembapkan air kapur") adalah sejenis pencuci mulut Thai. Teksturnya serupa dengan khanom chan, walaupun berbeza dari segi rupa. Khanom chan boleh dikupas ke dalam lapisan, manakala khanom piak pun adalah pepejal sepanjang.

Bahan-bahan[sunting | sunting sumber]

Ia dibuat dengan tepung beras, gula melaka dan mendakan air kapur (น้ำปูนใส; RTGSnam pun sai; Sebutan bahasa Thai: [náːm pūːn sǎj]). Perkataan ปูน (kapur) memberikan nama yang manis. Campuran selalunya dipekatkan menggunakan kanji arrowroot atau tapioka.[1] Sebagai pewarna, kelapa hangus sabut (serat dari sekam luar) atau daun pandan yang dihancurkan boleh ditambah.[2] Campuran itu kemudiannya dipanaskan pada kuali loyang sebelum dibiarkan diletakkan di atas dulang. Kelapa parut boleh ditabur ikut suka.

Kepentingan[sunting | sunting sumber]

Sama seperti pencuci mulut Thai yang lain, piakpoon Khanom adalah sebahagian daripada upacara keagamaan, seperti sedekah, pembukaan rumah dan pengebumian.[3]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "เท้ายายม่อม สรรพคุณและประโยชน์ของแป้งเท้ายายม่อม 16 ข้อ". medthai.com. Dicapai pada 19 Disember 2017. (in Thai)
  2. ^ "ขมมเปียกปูนสูตรโบราณ". www.rakbankerd.com. Dicapai pada 16 November 2015.
  3. ^ "ขนมเปียกปูน". phattaramon.blogspot.com. Blogspot. Dicapai pada 16 November 2015.

Templat:Thai-cuisine-stub Templat:Dessert-stub