Kasa (fabrik)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Gambarajah benang lengkung dan pakan dalam corak tenunan fabrik kasa

Kasa adalah sejenis kain nipis dan lut dengan tenunan terbuka yang longgar. Dari segi teknikal, "kasa" adalah struktur tenunan di mana benang pakan disusun secara berpasangan dan disilangkan sebelum dan sesudah setiap benang melengkung menjaga pakan itu tetap di tempatnya.[1] Struktur tenunan ini digunakan untuk menambahkan kestabilan pada kain, yang penting ketika menggunakan benang halus yang jaraknya longgar. Walau bagaimanapun, struktur tenunan ini dapat digunakan dengan sebilangan benang yang berat, dan dapat dilihat pada beberapa tekstil desa yang dibuat dari benang serat tanaman kasar yang dipintal tangan.

Kain seperti kain kasa digunakan untuk perubatan.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Kasa ditenun secara tradisional di Palestin. Perkataan Inggeris dikatakan berasal dari nama tempat untuk Gaza[2] (Bahasa Arab: غزةghazza), a center of weaving in the region.[3] (Bahasa Arab: غزة ghazza), pusat tenunan di wilayah tersebut.[3] Walaupun terdapat larangan perdagangan dengan orang bukan Kristian dari pihak berkuasa agama di Eropah abad pertengahan, sejenis sutera halus yang dikenali sebagai gazzatum telah diimport dari Gaza seawal abad ke-13.[4] Walaupun anggota-anggota perintah agama di Eropah dilarang memakainya, kain itu memenangkan tempat untuk dirinya sendiri dan muncul dalam kehidupan moden sebagai kain kasa.[4]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Emery, Irene (1966). The Primary Structure of Fabrics. Washington, D.C.: Thames and Hudson, p. 180. ISBN 978-0-500-28802-3.
  2. ^ Webster's, 1913
  3. ^ a b Taylor, 2005, p. 288.
  4. ^ a b Garrison, 2008, p. 261.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]