Pergi ke kandungan

Kasih Alia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Kasih Alia
Genre
Ditulis olehSofia J Rhyland
PengarahAhmad Yahya (Jinggo)
Dibintangi oleh
Lagu pembukaanTeriakan Qalbu - Fida Ibrahim
Lagu penutupTeriakan Qalbu - Fida Ibrahim
Negara asal Malaysia
BahasaBahasa Melayu
Bilangan episod26
Penerbitan
Penerbit eksekutifAhmad Yahya (Jinggo)
PenerbitSheila Rusly
Tempoh siaran42 Minit
Syarikat penerbitan
J.S Pictures Sdn Bhd
Penyiaran
Saluran asalAkasia
Julung kali ditayangkan di
 Malaysia
Siaran asal1 Ogos 2011 – 20 September 2011
MengikutiDewa Cintaku
Diikuti olehSoffiya

Kasih Alia merupakan drama yang ditayangkan di Slot Akasia TV3 pada 1 Ogos – 20 September 2011.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Kasih dan adiknya, Qabil membesar dalam limpahan kasih sayang daripada ibu bapa mereka, Shariff dan Zulaikha. Dunia mereka berubah dalam sekelip mata selepas kehilangn ibu tersayang dalam sebuah kemalangan maut. Kasih dan Qabil berpindah ke Kuala Lumpur dan terkejut apabila berjumpa dengan keluarga Shariff. Rupa-rupanya ibu mereka ialah isteri kedua dan kehadiran mereka tidak dapat diterima oleh isteri pertama Shariff, Yuhanis.

Disebabkan kebencian Yuhanis terhadap Zulaikha yang dianggap sebagai penggoda dan perampas suami, Yuhanis bukan sahaja memberi layanan buruk malah tidak membenarkan anak-anaknya, Qistina, Qasrina dan Qausar untuk bergaul dengan Kasih dan Qabil. Hanya Qausar yang hampir sebaya bercakap dengan mereka. Kasih dan Qabil hanya menumpang kasih daripada pembantu rumah, Mak Timah kerana Shariff jarang berada di rumah dan Yuhanis pandai bermuka di hadapan suaminya.

Yuhanis semakin benci dan meluat melihat kedua-dua anak Zulaikha telah mengambil langkah untuk meninggalkan adik beradik tersebut di bandar. Kasih dan Qabil yang bingung telah diculik oleh sindiket menjual kanak-kanak. Qabil telah dijual kepada sindiket yang membeli organ budak manakala Kasih pula dijual kepada sindiket pengemis. Sejak itu, Kasih tidak pernah mendengar khabar daripada adiknya dan menganggap Qabil telah terkorban dalam pasar gelap itu.

Kasih telah dilanggar oleh sebuah kereta sewaktu mahu melarikan diri. Maya dan Kamil yang baru kematian anak perempuan telah menyelamatkan Kasih. Setelah mendengar cerita Kasih, mereka telah mengambil Kasih sebagai anak angkat dan menggunakan identiti anak perempuan mereka iaitu Alia.

Bermulalah lembaran hidup baru Alia bersama keluarga barunya dan berpindah ke Timur Tengah apabila Kamil ditawarkan sebagai jurutera carigali minyak. Sementara itu, Shariff tidak pernah berputus asa untuk menjejaki Kasih dan Qabil.

Selepas 15 tahun, Alia pulang ke Malaysia dan bekerja dengan Eric sebagai pereka hiasan dalaman. Eric tertarik dengan personaliti Alia tetapi Fazril telah memulakan langkah terlebih dahulu untuk memikat Alia.

Hubungan Fazril dan Alia berjalan dengan baik sehingga Alia diberitahu bahawa keluarga Fazril berjaya menyelamatkan Fazril yang menghidap sakit jantung dengan membeli organ dari pasaran gelap lebih kurang tempoh yang sama semasa Qabil hilang. Mengenangkan nasib adiknya yang menjadi korban sindiket, Alia mula berasa benci dan menjauhkan diri daripada Fazril.

Pertemuan Alia dengan Qausar telah memaksa Alia berdepan semula dengan kisah silam dan kenangan pahitnya. Dapatkah Alia memaafkan Shariff dan Yuhanis? Apakah kesudahan cinta antara Alia, Eric dan Fazril nanti?

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Pelakon Kanak-Kanak[sunting | sunting sumber]

  • Sofiah Ahmad Sufian sebagai Fatin
  • Mohammad Fikry sebagai Qabil
  • Soufie Bathrusha sebagai Qastina
  • Aqilah Malek sebagai Qasrina
  • Fikyrisy Kamaruzzaman sebagai Qausar
  • Naim Daniel sebagai Amir

Rujukan[sunting | sunting sumber]

TV3: Slot Akasia, Isnin–Khamis, 6.30 petang
Sebelumnya Kasih Alia Berikutnya
Dewa Cintaku Soffiya