Katedral St Mary

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
St. Mary dari sebelah Barat. Menara loceng dapat dilihat di atas kanan.
Fail:CathedralNave.JPG
Looking up from the east aisle dua jenis kekubah digunakan di Katedral dapat dilihat. Kekubah gaya kipas kayu digunakan di utara (kanan). Loceng Menara berduduk di atas empat tiang.
200pxcThe front of the Cathedral.

St Mary's Cathedral adalah gereja Roman Katolik terbesar di Australia (dan juga di Hemisfera Selatan).

Katedral St Mary adalah kedudukan Kardinal Ketua biskop George Pell dan ia memegang gelaran dan kehormatan Minor Basilica, dikurniakannya oleh Paus Pius XI pada tahun 1930. St Mary sekarang ialah gereja kedua dari nama itu untuk mengambil tempat kawasan bersempadan dengan Jalan College, Sydney. Batu asas pada bangunan pertama telah diletakkan oleh Gabenor New South Wales Lachlan Macquarie dan direstui oleh paderi Katolik koloni, Bapa Therry, pada 3 Mei 1821. Bangunan itu dibina dari batu gaya Gothik asli, diubahsuai pada tahun 1851 dengan reka bentuk oleh A W N Pugin. Walau bagaimanapun, ia musnah dalam kebakaran pada 29 Jun 1865.

Penubuhan[sunting | sunting sumber]

Batu asas untuk bangunan baru direka bentuk dalam gaya pemulihan-Gothik oleh William Wilkinson Wardell yang diletakkan oleh Ketua biskop John Bede Polding pada tahun 1868. St Mary diumumkan selesai pembinaannya pada tahun 1928, dan Ketua Biskop Michael Kelly membuka bangunan tersebut pada 2 September tahun itu. Walau bagaimanapun, kerana kekurangan wang, puncak menara gerejanya yang direka oleh Wardell untuk dua menara utama katedral tidak dibina hingga tahun 2000 - 132 tahun selepas kerja pertama bermula pada bangunan. Dengan lengkapnya menara tersebut yang setinggi 74.6 meter, St Mary's menjadi gereja ketiga tertinggi di Australia, selepas St Patrick's Cathedral, Melbourne, dan Sacred Heart Cathedral, Bendigo. Gereja yang mempunyai skala lebih kecil daripada St Mary's ialah satu lagi gereja neo-gothik besar yang direka William Wardell, Katedral St Patrick, Melbourne. Kedua-dua katedral berkongsi kehormatan dengan New York sebagai rumah kepada katedral terbesar yang dibinakan pada abad ke-19.

Muzik dan Organ Berpaip Suci[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1999, organ berpaip baru dibinakan oleh Messieurs Letourneau Montreal, Quebec sebagai tambahan organ Whitehouse tahun 1942 dibelakang galeri dan pada tahun 1959, organ Sharp di triforium di atas tempat tertinggi. Dua kumpulan choral utama yang bermain muzik di katedral: Koir Katedral St. Mary dengan para lelaki (diarah oleh David Russell) dan Para Penyanyi St. Mary (diarah oleh Michael Hissey). Koir Katedral bermain setiap hari Abad pada tahun itu kecuali Januari dan perayaan besar termasuk pada Tengah Malam Krismas dan Easter besar yang berjaga. Para penyanyi St Mary adalah koir dewasa yang menggabungkan suara yang sering bernyanyi di Cathedral dan pada hari-hari liturgi istimewa dan untuk perkahwinan dan majlis.

Bahagian Barat Katedral dengan Taman Hyde Park di latar depan. Diambil gambar pada tahun 1940's

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • O'Farrell, Patrick (1977). The Catholic Church and Community in Australia. Thomas Nelson (Australia), barat Melbourne. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]