Kebun Belanda

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Kebun Belanda Istana Kensington

Kebun Belanda dibezakan dengan atmosfera padatnya dan kegunaan cekap ruang. Pada suatu peringkat antarabangsa, sebuah kebun dengan bunga tulip juga mudah dilabelkan sebagai sebuah Kebun Belanda.

Di England, Kebun Belanda adalah penjelasan yang diberikan pada suatu jenis ruang kebun berbentuk segi empat tepat, sering dipagari dalam pokok kecil atau dinding, walaupun jika sebahagian dari sebuah kebun atau tanah taman yang lebih besar. Ruang ini akan diletakkan pada suatu gaya sangat tinggi dikerjakan dan bergeometri, sering bersimeti, dibentuk oleh penanaman padat bunga-bunga yang sangat berwarna-warni, dan ditepikan dengan kotak atau pokok renek lain yang padat dan berklip, atau dinding rendah (kadang-kadang dalam corak simetri), dan kadang-kadang, juga, dengan kawasan-kawasan air tiruan, dengan air pancut dan water butts, yang juga diletakkan dalam aturan bersimteri. Suatu lagi contoh, kurang bercita-cita tinggi, adalah di Taman Clandon di Surrey. Kebun Belanda, dengan geometri dan kerasmiannya, adalah bertentangan dengan kebun Kotej, yang dicirikan dengan rumput, jalan-jalan berliku-liku dan asimetri (jika ada) dan suatu blurring baris-beriasan di antara bunga-bunga dan rumput dengan membenarkan pokok renek untuk tumbuh ke atas sempadan katil bunga.

Keletakan bunga dan pokok renek dalam keun Belanda di Belanda, meskipun, boleh jadi bukan-lurus dan tidak rasmi, walaupun masih secara cekap menggunakan ruang dan cahaya. Oleh kerana Belanda adalah salah satu dari negara yang sangat padat penduduknya, kebun-kebun adalah secara umum kecil dan oleh kerana rumah-rumah diletak selanjutnya sebelah sesama sendiri, tiada terlalu banyak cahaya diadakan. Oleh kerana pembatasan ini, gaya berbeza reka bentuk kebun berakitan dengan Belanda timbul.

Flora[sunting | sunting sumber]

Bunga-bunga umum dalam kebun Belanda adalah:

Kebun menarik[sunting | sunting sumber]

Sesetengah kebun Belanda yang menaruk adalah:

  • The Keukenhof [1]
  • Kebun Arcen Castle
  • Kebun Istana Kota Oud Valkenburg

Rujukan[sunting | sunting sumber]