Kecelaruan obsesif kompulsif

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
basuhan tangan yang kerap adalah tingkah laku yang sering dilihat dengan OCD pesakit

Kecelaruan obsesif-kompulsif (sering dipendekkan menjadiOCD) adalah penyakit mental yang menyebabkan pemikiran dan tindakan yang berulang dan tidak diingini. Kebimbangan adalah salah satu daripada gejala-gejala yang paling biasa dan boleh menyebabkan individu untuk mempercayai bahawa jika tugas yang belum selesai, sesuatu yang buruk mungkin berlaku. Tugas seperti itu mungkin untuk membasuh tangan lima kali. Kepercayaan ini membawa kepada kebimbangan dan ketegangan yang lebih. OCD boleh menghadkan keupayaan salah satu untuk mengambil bahagian dalam perhubungan, tempat kerja, dan dalam masyarakat secara amnya.

Punca-punca OCD tidak diketahui sepenuhnya. Terdapat seolah-olah menjadi kecenderungan tertentu, serta masalah dengan tertentu neurotransmitter, terutama sekali serotonin. Gene mutasi tertentu juga boleh mempengaruhi OCD. Merawat OCD adalah sukar kerana ini. Dadah yang mempengaruhi ini neurotransmitters kadang-kadang membantu, dan ubat-ubatan terutamanya digunakan untuk merawat kemurungan.

Terapi tingkah laku boleh mengajar mereka yang terjejas bagaimana untuk mengawal masalah penyakit. Seringkali mereka berhadapan dengan obsessions mereka, dan bertindak balas kurang dan kurang kepada mereka. Penggunaan ubat-ubatan seperti Prozac dan Zoloft juga boleh ditetapkan oleh seorang doktor untuk merawat pesakit dengan OCD. Banyak kali, doktor mungkin menggabungkan penggunaan ubat-ubatan dan kaunseling untuk mereka yang menghidap gangguan ini dan mereka mendapati bahawa pendekatan ini kerja-kerja yang paling baik.

OCD menjejaskan sekitar 1.2% daripada penduduk dunia, dan melibatkan entah bagaimana dalam kehidupan kira-kira 15% [1] Amerika Syarikat, kira-kira satu dalam lima puluh orang dewasa telah OCD [2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]